
Pakistan, Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile BM İnsan Hakları Yuksek Komiserliğine Hindistan'da tutuklu bulunan Keşmirli insan hakları aktivisti ve siyasi lider Asiya Andrabi'nin bir an once serbest bırakılması icin girişimde bulunmaları cağrısı yaptı.
Pakistan'ın AB Buyukelcisi Zahir Janjua, Avrupa Parlamentosu ve AB İnsan Hakları Ozel Temsilcilerine yazdığı mektupta, Hindistan'ın, Andrabi ile birlikte arkadaşları Nahida Nasrin ve Fehmida Sofi'yi 18 Ocak'ta "sozde duruşmaya" cıkaracağına işaret etti.
Janjua, Andrabi'nin "acımasız" yasalar kapsamında Hindistan'da 15 yıldan fazla cezaevinde olduğuna dikkat cekerek, insan hakları aktivistinin cezaevinde "fiziksel ve psikolojik işkence gorduğunu", hapishanedeki endişe verici sağlık koşulları ve yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınına rağmen Andrabi'nin insanlık dışı şartlarda tutulduğunu belirtti.
Janjua, AB'yi, Hindistan'ın sozde yargılamalarının durdurulması, Andrabi'ye, kocasına ve arkadaşlarına yonelik "uydurulan suclamaların" duşurulmesi ve serbest bırakılmaları icin sesini yukseltmeye cağırdı.
"Yargı cinayeti" vurgusu
Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan acıklamada ise Andrabi'nin 40 yılın uzerinde Keşmir'in ozgurluğu, bolgedeki kadınların hakları ve sosyal reformlar icin mucadele ettiğine dikkat cekildi.
Acıklamada, Andrabi'nin "Dukhtaran-e-Millat (Ulusun Kızları)" isimli Keşmir'deki en buyuk kadın hakları orgutunu kurduğuna, kadınların eğitimi, iş gucune katılımı ve ozellikle Hindistan guclerinin cinsel şiddetinden korunmaları icin calıştığı vurgulandı.
Andrabi'nin uzun yıllardır gayrimeşru şekilde ve oldukca kotu şartlar altında tutuklu kaldığına işaret edilen acıklamada, Hint makamlarının normal yargı surecini bir kenara bırakarak aktivistin mahkemesini kasten hızlandırması "yargı cinayeti" olarak nitelendirildi.
Acıklamada, Pakistan'ın BM Genel Sekreteri Guterres'e ve BM İnsan Hakları Yuksek Komiserliğine, Andrabi'ye, eşine ve arkadaşlarına yonelik sozde suclamaların duşurulmesi, uygun yasal koruma sağlanması ve bolgede tutuklu tum siyasetcilerin ve insan hakları savunucularının serbest bırakılması icin cağrıda bulunduğu kaydedildi.
1987'de kurduğu Dukhtaran-e-Millat'ın lideri Andrabi, Keşmir'in Hindistan'dan ayrılmasını savunan goruşleriyle biliniyor.
Dukhtaran-e-Millat, Hindistan'ın teror orgutleri listesinde yer alıyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Muhammet Nazım Taşcı