Yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınıyla mucadelede Erzurum Şehir Hastanesi Acil Servis'te gorev yapan ve yakalandığı Kovid-19'u yenen beş cocuk annesi Dr. Fatma Cakmak, yaşadıklarını anlattı.
Eşiyle meslektaş olan hastanenin acil servis doktoru Cakmak, kentte ilk Kovid-19 vakasının gorulmesiyle salgınla mucadeleye başladıklarını anımsattı.

Acil serviste gorev yaptığını ifade eden Cakmak, "Başa gelmeyince bilinmez denilir ya gercekten oyle oldu. Hastalık surecindeki o nefes aclığını anlatmanın imkanı yok. O ağrılar gercekten cok ağır geciyor. Hastalar 'belim kopuyor, sırtım ağrıyor, duramıyorum' der, nefes ve oksijen alabilmek icin yalvarırdı. Bu durumları yaşayınca daha iyi anlıyorsunuz." dedi.
"Maske takmaya direnenleri gorunce uzuluyoruz"
Cakmak, cok iyi korunmasına rağmen yakalandığı Kovid-19'u ağır gecirdiğini belirterek virusu ailesine bulaştırmadan atlattığını dile getirdi.
Cocuklarını korumak icin evde de maske taktığını anlatan Cakmak, "Maske cok onemli, maske takmaya direnenleri gorunce uzuluyoruz. Sağlık calışanları artık yoruldu. Lutfen maske takalım ve kurallara uyalım. Hastalık basit değil, yaşamayan bilemiyor. Ayakta da Kovid-19'u atlatan var ama hastalığı ağır gecirince cok sıkıntılı oluyor. Cocuklarıma doya doya sarılmayı, opup koklamayı ozledim. Onlara zarar vermemek icin evdeyken de kendimi onlardan uzak tutmaya calışıyorum." diye konuştu.
Evde 1,5 yaşındaki cocuğuna hastalığı ve mesafeyi anlatamadığını aktaran Cakmak, cocukların da bu duruma zor alıştığını ifade etti.
"Gece uyurken opmeye, sarılmaya calışan cocuklarım var"
Kovid-19'la mucadelede vatandaşlara onemli gorev duştuğunu vurgulayan Cakmak, şunları kaydetti:
"Tek maskeyle nefes almak zorken biz tulum, kat kat maske, eldiven ve siperliklerle ter icinde calışıyoruz. Emekleri heba etmeyelim. Hayatımız izolasyonla ve hastanede yoğun tempoyla geciyor. Bu durum psikolojik olarak yıpratıyor. Cocuklarım 'Kovid-19 bitsin de anne sarılalım, seni opmeyi ozledik' diyor. Gece uyurken yanıma gelip opmeye, sarılmaya calışan cocuklarım var, cok acı durum. Anneden, babadan, eşten ve cocuklardan ayrı ve uzak yaşamak cok zor."
Cakmak, salgın surecinde dramatik olaylara da tanıklık ettiğini anlatarak, filyasyon ekiplerince verilen ilacı komşularının yanlış soylemi uzerine kullanmayıp bir hafta sonra ciddi solunum yetmezliğiyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden genc kişiyi unutamadığını belirtti.
Hastalığın hafife alınmamasını isteyen Cakmak, "Maskesiz ve duyarsız insanları gorduğumuzde uzuluyoruz, cocuklarımızın, sağlıkcıların ve kurallara uyanların onların uzerinde hakları var. Kovid-19'a inanmayıp 'bana bir şey olmaz' diyenler var. Bu savaşı beraber olmazsak kazanamayız." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / İlhami Erkılıc