Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti (KKTC) Sağlık Bakanı Ali Pilli, ulkede yeni tip koronaviruse (Kovid-19) karşı aşılama programının en gec 15 Ocak'a kadar başlayacağını ve marta kadar nufusun yuzde 60'ını aşılamayı planladıklarını ifade etti.
Bakan Pilli, ulkede Kovid-19 ile ilgili son durum, alınan tedbirler ve kısa bir sure sonra başlaması beklenen aşılama programıyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Kovid-19'un dunyada artış eğiliminde olduğunu belirten Pilli, son donemde KKTC'de de artışlar yaşandığını soyledi.
Pilli, "Bugune kadar Kovid-19 ile mucadelede dunyaya gore cok iyi bir yerdeyiz ve gercekten başarılıyız. Vakalarda bir artış olduğu doğrudur. Komşumuz Kıbrıs Rum kesimine baktığımız zaman gunluk 1000'e yakın vaka cıkıyor ve sağlık altyapıları cokmuş durumda. Sanırım 7 Ocak'tan sonra kapanmaya gidiyorlar ve buyuk bir kaos var. Avrupa da aynı şekilde ve gittikce onlemler artırılmaktadır." dedi.
KKTC'de şu anda vakaların kontrol altında olduğunu ifade eden Pilli, sağlık sisteminin kaldırabileceği şekilde onlem aldıklarını ve bu mucadelede başarılı olmayı surdureceklerini soyledi.
Pilli, Kovid-19'a karşı onlemler almaya devam ettiklerini vurgulayarak "Eğer gerekirse başka onlemler de alabiliriz. Gerektikce, zamanında ve yerinde onlemler alıyoruz. Şu anda tam kapanmaya gidecek bir durum gormuyoruz. Dunyaya baktığımızda bazı ulkeler kapanmaya gidiyor. Halkın sağlığı ve daha kısa surede pandemiyi bitirmek icin gerekirse 15-20 gun kapanmaya gidebiliriz." dedi.
KKTC'ye girişlerin şu anda karantina şartıyla yapıldığını hatırlatan Pilli, hava ve deniz yolu ile gelen vakalarda buyuk problem yaşamadıklarını, daha cok Rum kesiminden gelen vakaların sorun yarattığını ve bununla ilgili sıkı onlemler aldıklarını, gerekirse onlemleri artırabileceklerini ifade etti.
"Kazanmış olduğumuz başarıları bundan sonra kaybetmek istemiyoruz"
Pilli, KKTC'de pandemi ile mucadele eden temaslı takip ekipleri, doktorlar ve diğer sağlıkcıların cok sıkı calıştığını kaydederek Bakanlık olarak da gerekli mudahaleleri yaptıklarını soyledi.
Bakan Pilli, "Alınan onlemler ve ozverili calışan sağlık gorevlilerinin yanı sıra halkın da buna uyum gostermesi gerekir, yani bireysel onlemler cok onemlidir. Halk gerekli tedbirleri alırsa ve kurallara uyarsa pandemiyi rahat bir şekilde atlatırız. Sağlık Bakanlığı olarak bu zamana kadar kazanmış olduğumuz başarıları bundan sonra kaybetmek istemiyoruz." dedi.
Kovid-19 donemi ve oncesinde ana vatan Turkiye'nin KKTC'nin yanında olduğunu belirten Pilli, bundan sonra da olmaya devam edeceğini vurguladı.
"Biz, Turkiye ile bir butunuz, sıkıştığımız her zaman Turkiye yanımızda olmuştur." diyen Pilli, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak uzere, Yardımcısı Fuat Oktay, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Turkiye'ye hem şahsı ve ulkesi adına teşekkur etti.
Pandemiyle mucadeleyi Turkiye ile surdurduklerini vurgulayan Pilli, "Kovid-19 aşılaması icin butun altyapımızı oluşturduk. İlk olarak kimlerin aşılanacağı belirlenmiştir. Aşılama programını da Turkiye ile birlikte gotureceğiz. 15 Ocak'a kadar ilk aşılama işlemi başlayacaktır (Turkiye'den gelecek aşılarla). Bakan Koca ile goruştum, en gec onumuzdeki hafta icerisinde ilk aşılamalara başlayacağız. Bu aşıları once sağlık calışanları ve huzurevinde yaşayan kişilere yapacağız." dedi.
Pilli, aşılamaların Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi, Lefkoşa Acil Durum Hastanesi ve diğer sağlık merkezlerinde gercekleştirileceğini belirtti.
Bakan Pilli, "Aşıda başarılı olacağımıza inanıyorum. Marta kadar yuzde 60'ın uzerinde bir aşılama yapmayı planlıyoruz, bunu da başaracağız." diye konuştu.
Turkiye'nin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) uzerinden de KKTC'ye aşı geleceğinin altını cizen Pilli, kısa sure sonra AB'den gelecek aşılarla ilgili durumun netleşeceğini ifade etti.
Dunyada virusun mutasyona uğradığını, İngiltere, Kıbrıs Rum kesimi ve diğer ulkelerde bunun gorulduğunu kaydeden Pilli, KKTC'de mutasyona uğramış virusun olup olmamasıyla ilgili calışmaların surduğunu ve dun alınan orneklerin Turkiye'ye gonderildiğini soyledi.
Pilli, virusle mucadelede nisana kadar olan donemin cok ciddi olduğunu ve onlemleri almaları gerektiğini belirterek aşının da etkisiyle nisan sonrası dunyanın biraz daha rahatlamasının beklendiğini ifade etti.
Turkiye'de aşı uretim calışmalarının devam ettiğini kaydeden Pilli, nisan ayına kadar Turkiye'nin kendi aşısını uretmesini beklediklerini belirtti.
"Lefkoşa Acil Durum Hastanesi'ni mevcut sistemi bozmadan devreye sokacağız"
Pilli, Turkiye tarafından KKTC'de yaptırılan Lefkoşa Acil Durum Hastanesi'ne ilişkin ise şunları soyledi:
"Lefkoşa Acil Durum Hastanesi'nin yapımı tamamen bitmiştir, şu anda denemesini yapıyoruz. Tum bağlantılar yapıldı ve hastane icerisindeki cihazlar calıştırıldı. Bugunden sonra 100 yataklı acil durum hastanemizi istediğimiz an kullanabiliriz. Biz yavaş yavaş hastanemizi kullanmaya başlayacağız. Vakalarda artış yaşandığı icin mevcut sistemi bozmak istemiyoruz. Lefkoşa Acil Durum Hastanesi'ni mevcut sistemi bozmadan devreye sokacağız. Vakalar kontrol altına alınırken, diğer sistemi tamamen acil durum hastanesine aktaracağız."
1984'ten beri doktorluk yaptığını ve halkın icerisinde olduğunu kaydeden Pilli, insanların sağlık icin attığı adımlarda başarılı olduklarını gordukce mutlu olduğunu vurguladı.
"Artık bu iş (Kovid-19) ruyalarıma bile giriyor"
Pilli, "7/24 calışıyorum, artık bu iş (Kovid-19) ruyalarıma bile giriyor. Surekli hastalar, doktor arkadaşlarım ve sağlık calışanlarıyla beraberim. Tabii biz de risk altındayız. Maske ve sosyal mesafeye elimden geldiğince dikkat ediyorum. En son pazar gunu PCR testi yaptırdım ve negatiftim. Şimdi benim eşim temaslı ve evde izole olmuş durumda. Biz kucuk bir yerde yaşıyoruz ve onlemleri almak daha kolaydır. Temaslı takip ekibi temaslı kişileri gozden kacırsa bile onların kendilerini bildirmesi gerekir. Bunu yaparsak burayı kontrol altına almak daha kolaydır." diye konuştu.