Bursa'da yaşayan Zahide Arı, 35 yıl once bileziklerini satıp triko makinesi alarak adım attığı tekstil sektorunde bugun Orhaneli ilcesinde kurulu fabrikasında 130 kadın işciyle faaliyet gosteriyor.
Zahide Arı (55), evlendikten bir yıl sonra kızının dunyaya gelmesinin ardından eşi Nihat Arı'nın kansere yakalandığını oğrendi.
Eşinin tedavisi icin sık sık İstanbul'daki Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesine giden Arı, yaşadığı maddi sorunları aşmak icin bileziklerini satarak triko makinesi aldı.
Evde orduğu kazakları komşularına ve hastanedeki refakatcilere satan Arı, İstanbul'da tanıştığı toptancılar icin bebek battaniyesi uretmeye başladı. Eşinin hastalığı yenerek sağlığına kavuşmasıyla ondan da destek almaya başlayan Zahide Arı, yavaş yavaş işlerini buyuterek Bursa'nın Yıldırım ilcesindeki Vişne Ticaret Bolgesi'nde tekstil işletmesi actı.
1994'ten itibaren tamamen bebek ve cocuk kıyafeti uretimine yonelen Arı, 2005'te Orhaneli ilcesinde işletme acmaya karar verdi. Belediyeden 600 metrekarelik alan kiralayarak uretime başlayan Arı, burada cok sayıda kadının iş hayatına atılmasına vesile oldu.
Bursa'nın "dağ ilceleri" olarak adlandırılan yerleşim yerlerinden biri olan Orhaneli'deki işletmeyi daha da buyutme kararı alan Arı ailesi, gecen haziranda actıkları 2 bin metrekarelik yeni fabrikalarında kadın işcilerle calışıyor.
"Kadınlar beni gorunce cok mutlu oluyorlar"
Zahide Arı, AA muhabirine, bileziklerini satarak atıldığı iş hayatında ABD, Fransa ve Rusya'nın da aralarında olduğu 43 ulkeye ihracat yapar konuma geldiklerini soyledi.
Orhaneli'de pantolon ve gomlek urettiklerini belirten Arı, şoyle devam etti:
"Kadınların calışmasını istedim ve yore kadınlarına destek vermeyi amacladım. Fabrikamızda tamamen kadınlar calışıyor. Kadınların duasını almak, onlara istihdam sağlamak cok guzel. Orhaneli'ye yatırım yapmak cok karlı değil ama biz vatanımızı seviyoruz, bunun başka acıklaması yok. 16 yıl once belediyeye ait 600 metrekare alanda uretime başladık. 7 ay once de 2 bin metrekarelik yeni fabrikamızı actık. Burada 130 kadın personel calışıyor. Kadınlar beni gorunce cok mutlu oluyor, hatta carşıda pazarda gezerken mobilyacısından tutun beyaz eşyacısına kadar onumuze gecip 'Abla sizin işcilerin bize taksitleri var, fabrikayı kapatmayacaksınız değil mi?' diye soruyorlar. Biz kapatmak değil, buyutmeyi duşunuyoruz. Pandemiden dolayı bir duraklamadayız ama ilerleyen surecte burayı daha da buyuteceğiz."
Arı, en buyuk desteği eşinden gorduğunu, o olmasaydı bu seviyeye gelemeyeceğini soyledi.
"Başarılı bir kadın varsa eşinin mutlaka cok buyuk desteği vardır. Bir erkek de başarılıysa mutlaka eşinin desteği vardır." diyen Arı, ailedeki huzurun insanın işlerine de yansıdığını dile getirdi.
Eşinin, kemoterapi gorduğu donem 5 yıl yatalak kaldığını anlatan Arı, "Evde huzur yoksa dışarıda başarı imkansız. Severek evlendik, hastalığın bir imtihan olduğunu duşunduk zordu ama atlattık." ifadelerini kullandı.
"Orhaneli'de uretip dunyaya satıyoruz"
Zahide Arı'nın eşi Nihat Arı (57) da hikayelerinin bir orgu makinesiyle başladığını belirtti.
Orhaneli'de actıkları fabrikayla bolgeye yeni yatırımların gelmesine onculuk etmeyi amacladıklarını dile getiren Arı, "Şu an 130 personelle uretim yapıyoruz. Pandemi sonrasında bu fabrikada inşallah 300 kadın calışacak. Bolge insanımızın neleri başarabildiğini yaptığımız uretimle gorduk. Dunya standardında uretim yapıyoruz." diye konuştu.
Ar-Ge ve inovasyona cok onem verdiklerini soyleyen Arı, "Orhaneli'de uretip dunyaya satıyoruz. Bu toprakların cocuklarıyla uretmek bizi ayrıca mutlu ediyor. Ulkemiz icin uretmek, istihdam oluşturmak cok guzel. İşlerimizin bu aşamaya gelmesinde eşimin cesareti ve azmi onemli rol oynamıştır. O bizim başaktorumuz, başyonetmenimizdir. Memleket benim ancak bu yatırımın fikir insanı eşimdir." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Sinan Balcıkoca