İSTANBUL'DA yaşayan 26 yaşındaki Dr. Kubra Akay, intorn hekim olarak calıştığı sırada muayeneye gelmeyen bir hasta sayesinde tiroid kanseri olduğunu oğrendi. Prof. Dr. Fatih Kılıclı'nın muayenesi sonucu tumorun erken evrede fark edilmesiyle sağlığına kavuşan genc doktorun hedefi psikiyatrist olup kanser hastalarına destek olmak.
Doktor randevusuna gelmeyen hasta genc hekimin hayatını kurtardı. Medipol Universitesi Tıp Fakultesi'nden mezun olduktan sonra universitenin hastanesinde intorn hekim olarak calışmaya başlayan Dr. Kubra Akay, şans eseri sağlığına kavuştu. Genc hekim, hasta gelmeyince oluşan boşlukta beraber calıştığı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıclı tarafından muayene edildi. Tiroid muayenesi esnasında Dr. Akay'ın kanser olduğundan şuphelenildi. Yapılan biyopsi sonrası tiroid kanseri tanısı alan genc doktor, gercekleştirilen ameliyat sonrası erken evre sağlığına kavuştu.

"1.5 SANTİMLİK TUMOR ERKEN EVREDE CIKARTILDI"
Hicbir şikayeti olmadığını ve hastalığın sinsice ilerlediğini anlatan Dr. Kubra Akay, "Tumor bir bası yaptığında ya da dışarıdan fark edildiğinde bir şikayet haline geliyor. Benim hastalığım sinsi şekilde ilerlemişti. Tiroid kanseri olduğumu oğrendiğimde ve sonrasında bile bir ruyanın icerisinde olduğumu duşundum. Yaşadığım her şey şaka gibi geliyordu. Cunku o sırada Tıpta Uzmanlık Sınavı'na hazırlanıyordum. Amacım hayallerim tamamen farklıydı. Kanser fikrini kabullenmem cok zaman aldı. Tiroid kanseri olduren bir kanser olmasa da onun psikolojisi beni cok kotu etkiledi. Hastalığım teşhis edildiğinde tumor 1.5 santimdi. Yılanın başını baştan ezdik diyorum. Hasta saatinde gelseydi benim hastalığım ilerlemiş olacaktı" diye konuştu.
Edirne'ye pratisyen hekim olarak atandığını ifade eden Dr. Akay, psikiyatrist olmak istediğini ve bunun nedenini ise şu sozle ifade etti; "TUS'a hazırlanıyorum. Amacım psikiyatride uzmanlaşmak. Cunku kanser sureci beni cok etkiledi. Kanser hastalarının psikolojileri adına destek olmak istiyorum."
"TİROİD NODULU OLMASA BİLE 3-4 YILDA BİR MUAYENE OLUN"
Tiroid kanseri teşhisinde tesadufe cok yer olduğunu anlatan Medipol Mega Universite Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bolumu'nden Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıclı ise "Bize bircok hasta diyabet şikayetiyle gelebiliyor ya da farklı şikayetleri oluyor. Bir nodul goruyoruz ve şupheli durumda biyopsi yapıp kanser teşhisini oyle koyuyoruz. Bu nedenle tiroid hastalığı, tiroid kanseri şuphesi olan daha once radyasyona maruz kalan hastalarda bu tiroid nodulleri daha fazla gorulebiliyor ama hastalık hicbir belirti vermeyebilir. O nedenle hekim muayenesi ve ultrasonografi ile değerlendirmek gerekiyor. Hic tiroid nodulu olmayan hastanın 3-4 yılda bir, tiroid nodulu olan hastanın ise 6 ay ya da 1 yıl icinde nodul takibini yaptırması gerekiyor. Gebelik duşunen hastalarımızın kafasında bazı soru işaretleri oluyor. Bu tiroid ameliyatları gebeliğe engel değil. İlacı doğru dozda kullandığımızda gebelik ve oncesi donemde hasta sorun yaşamayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı