Yeni yılın ilk haftası neredeyse geride kaldı. '2021 yılında bizi neler bekliyor?' toplantısında bir araya gelen ekonomistler, bu yıla ilişkin tahminlerini rakamlar vererek acıkladı. Prof. Dr. Emre Alkin, 2021 yılında ekonominin yuzde 4 buyuyeceği ongorusunde bulundu. Dr. Mahfi Eğilmez ise, enflasyonun cift haneli seviyelerde kalacağını soyledi. Prof. Dr. Işın Celebi de Bitcoin'in 50 bin doları gececeği tahmininde bulundu.
Altınbaş Universitesinin gelenekselleşen 'Carşamba Buluşmaları' kapsamında duzenlenen '2021 yılında bizi neler bekliyor?' toplantısında, ekonomistler Prof. Dr. Emre Alkin, Prof. Dr. Işın Celebi ve Dr. Mahfi Eğilmez, yeni yıla ilişkin ongorulerini acıkladı.
PROF. DR. ALKİN: TURKİYE YUZDE 4 BUYUR
2021 yılında Turkiye ekonomisinin yuzde 4 buyumesini beklediğini belirten Prof. Dr. Emre Alkin, "Enflasyonun cift hanede, yuzde 10-12 arasında kalacağını ongoruyorum. Butce acığının milli gelire oranının ise yuzde 4.5 olacağını ongoruyorum. Cari acığın milli gelire oranının da yuzde 3.5-4.5 arasında kalmaya devam edeceğini tahmin ediyorum" dedi.
Prof. Dr. Emre Alkin, bircok kişinin pandemiyi dunyanın sonu olarak adlandırdığını ama boyle olmadığının gorulduğunu de kaydederek, "Gecmişte tarihin sonu olarak adlandırılan pek cok şey var. Ama hicbir şey bitmemiş, her şey kaldığı yerden devam etmiş. Dunya tarihine baktığımızda bunu goruyoruz" dedi.
PROF. DR. IŞIN CELEBİ: BİTCOİN 50 BİN DOLARI GECECEK
2021 yılında pandeminin hızının cok yavaşlayacağını tahmin ettiğini belirten Prof. Dr. Işın Celebi ise, "Bitcoin'un fiyatı 50 bin doların uzerine cıkacak. Amerika'daki Amazon.com'un piyasa değeri Apple'ı gececek. Prof. Dr Celebi, aşılamanın yavaş uygulanması karşısında krizin surmesi, ABD yeni yonetiminin projelerinin başarılı olamaması ve AB yonetiminde Merkel sonrası belirsizliğin ortaya cıkmasını ise 2021'in onemli riskleri arasında saydı.
Dunya genelinde kuresel borc tutarının 15 trilyon dolara cıktığına dikkat ceken Prof. Dr. Celebi, "Borcun yonetilebilmesi cok onemli. Hukumetler borcu iyi yonetirse yavaş bir ekonomik buyume ortaya cıkabilir ve dunya bir krizle karşı karşıya gelebilir. Amerika ile Cin arasındaki teknoloji savaşlarının da kuresel buyume uzerinde etkili olacağını duşunuyorum" değerlendirmesinde bulundu.
DR. MAHFİ EĞİLMEZ: FENERBAHCE 2021 YILINDA DA ŞAMPİYON OLAMAYACAK
Dr. Mahfi Eğilmez ise "Enflasyon cift haneli seviyelerde kalacak. Fenerbahce, 2021 yılında da şampiyon olamayacak. 2021'de dunyanın tamamının aşılanmasını mumkun gormuyorum.
Aşılanmanın 2 yıl icinde tamamlanacağını duşunuyorum. Aşı konusunda ozellikle Afrika'ya uluslararası yardımların yapılması gerekir. Dunya Sağlık Orgutu'nun bu konuda onderlik etmesi lazım. Tarım gittikce onem kazanacak. Onumuzdeki donemde iş insanlarının tarımsal uretime yatırım yapacaklarını duşunuyorum" dedi.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı