YILBAŞINDA eğlence amacıyla kullanılan havi fişek, kız kacıran ve maytap gibi urunler, yaralanmalara ve kalıcı hasarlara neden olabiliyor. 20 yıllık mesleği boyunca yaralanmalar nedeniyle yılbaşı gunu hastanede mesai yaptığını kaydeden Goz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hamit Ozen, bu sene bir hastanın gozunden 57.9 milimetre capında metal parca cıkardıklarını soyledi.
Piroteknik maddeler olarak adlandırılan, havai fişek, maytap ve kız kacıran gibi urunlerin dikkatsiz kullanımı ya da merdiven altı uretim nedeniyle imalat hatası sonucu yaşanan kazalarda ağır goz yaralanmaları, kalıcı işitme kayıpları ve ağır el yanıkları olabiliyor. Ozellikle coğu cocuk olan bu kişiler, hayatlarını gorme ve işitme engelli olarak devam ettirmek zorunda kalabiliyor, sakat kalmalarına yol acabiliyor.
GALATASARAYLI OMAR DA YARALANDIGalatasaray'ın Norvecli yıldızı Omar Elabdellaoui, yılbaşı akşamı elinde havai fişeğin patlaması sonucu hastaneye kaldırıldı. Sarı-kırmızılı takımın 29 yaşındaki sağ beki Omar, gozlerinden ciddi şekilde yaralandı. Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz de Omar'ın yaşadığı bu olaydan duydukları uzuntuyu dile getirerek, bu maddelerin satışına tepki gosterdi.'HER YENİ YILA HASTANEDE GİRİYORUM'Yaralanmalar nedeniyle her yılbaşı gunu hastanede mesai yaptığını ve bu yılbaşı da bir hastanın gozunden 57.9 milimetre capında metal parca cıkardıklarını aktaran Goz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hamit Ozen, eğlence amaclı kullanılan patlayıcıların bircok kişinin gozlerine zarar verdiğini belirterek, bu maddelerin kullanılmamasını ve satışına duzenleme getirilmesi gerektiğini soyledi.20 yıllık meslek hayatında neredeyse her yılbaşı torpil, havai fişek ve benzeri patlayıcılar yuzunden gozleri zarar goren hastaları tedavi ettiğini belirten Ozen, "Goz hekimi olarak her yılbaşına, yeni yıla hastanede giriyorum. Yine bu sene yılbaşına patlayıcı maddelerle ve patlayıcı maddelere bağlı goz travmalarıyla girdik. 20 yıldan beri bu işi yapıyorum, nerdeyse her yılbaşı patlayıcı maddelere maruz kalan insanların goz ameliyatlarını yapmaktayız" dedi.'DAHA FAZLA CAN YANMASIN'Bir hekim ve bir insan olarak bu duruma cok uzulduğunu ifade eden Ozen, "Bu tip hastaların coğu genc hastalar, torpil travmaları, patlayıcı madde travmaları ve havai fişek patlamalarına bağlı goz yaralanmaları dolayısıyla cok hasta geliyor. Bazen ameliyatla kurtarabiliyoruz, bazen ameliyatla bile kurtaramıyoruz. Galatasaraylı futbolcunun başına gelenler de aynı olay. Şu an farkındalık yaratmak istiyorum. Daha fazla can yanmasın. Lutfen, bu patlayıcı maddelerin satışına, teminine yasal bir duzenleme getirilsin. Yoksa daha cok canlar yanacak diye tahmin ediyorum" diye konuştu