AĞRI'da yaşayan Fahrettin Coşkun (36), calıştığı bircok yerde istediği kazancı elde edemeyince eşi Hulya Coşkun ve 2 arkadaşı ile mantar uretimi tesisi kurdu. Coşkun ciftinin hedefi ise Ağrı'yı mantar uretim merkezi haline getirmek.
Ağrı'da yaşayan Fahrettin Coşkun, inşaatlarda calışarak istediği kazancı elde edemeyince eşi Hulya Coşkun'la mantar uretmeye karar verdi. Coşkun cifti, Ağrı İl Tarım ve Orman Mudurluğu tarafından acılan 'Mantar Yetiştiriciliği' kursuna yazıldı. Cift, uretimin inceliklerini oğrenerek kursun sonunda sertifikalarını da aldı. Arkadaşları Emrah Aba ve Yasemin Balcı ile bir araya gelerek Ağrı Sanayi Sitesi'nde kiraladıkları 230 metrekarelik iş yerini 3 aylık bir calışma sonucunda mantar uretim tesisine donuşturen Fahrettin Coşkun, beş odaya boldukleri tesiste istiridye ve kultur mantarı yetiştirdiklerini, ilk hasadı yaparak satışa başladıklarını belirtti. Coşkun, ureticilere verilen desteklerden faydalanarak mantar tesisini buyutmenin yanı sıra istihdama da katkı sağlamayı hedeflediklerini soyledi.
Ağrı'da uretim alanında boşluk olduğunu soyleyerek bir iş kurmak istediklerini belirten Fahrettin Coşkun, "İl Tarım ve Orman Mudurluğu tarafından acılan kursa katılarak 'Mantar Yetiştiriciliği Belgesi' aldık. Daha once inşaat sektoru ve serbest işlerde calışıyordum ama istediğim kazancı elde edemedim. Universite yıllarında da gıda muhendisliğini kazanmıştım. O yıllardan beri bu tarz bir iş kurma amacım vardı. Ağrı, genelde uretimde dışa bağımlı olduğu icin eşimle bolgemizde olmayan bir iş kurmayı istedik. Arkadaşlarımız, Emrah ve Yasemin ile mantar uretim tesisi acmaya karar verdik. Bu tesiste urettiğimiz mantarlar organik bir şekilde direkt ureticiden tuketiciye ulaşacak. Biz hicbir kimyasal madde kullanmadan urunlerimizi yetiştiriyoruz. Ağrı'da İstiridye mantarı ureten tek bir arkadaşımız vardı. Biz İstiridye mantarının yanında kultur mantarı da uretiyoruz" diye konuştu.YILDA 60 TON URUN ELDE ETMEYİ HEDEFLİYORAğrı'da ozellikle gencler arasında işsizliğin onemli bir sorun olduğunun altını cizen Coşkun, tesislerinin kapasitesini artırarak en az 10 kişilik bir personel grubu ile calışmayı ve istihdam alanı oluşturmayı amacladıklarını dile getirerek şunları soyledi: "Burayı 5 odalı bir tesis şeklinde kurduk ve bu tesisin bize maliyeti yaklaşık 170 bin lira oldu. Ama bu parayı bir yıl icerisinde elde ettiğimiz urunleri satarak cıkarmayı duşunuyoruz. Şu an hedefimiz hasat sezonunun acılması ile yılda 60 ton urun elde etmek. Ağrı'da urunlerimize olan talep oldukca iyi durumda. Şimdilik uc aile olarak bu işi yapıyoruz. Tamamen kendi imkanlarımızla bu tesisi kurduk. İlerde alacağımız desteklerle tesisimizi buyutup Doğu Anadolu Bolgesi'nin tamamına mantar gondermeyi hedefliyoruz. Bunun yanında kendimizle birlikte en az 10 personel de calıştırmayı amaclıyoruz. Desteklemeleri alabildiğimiz takdirde hem Ağrı icin hem de bizim icin cok iyi olur. Ayrıca kendi işini kurmak isteyen Ağrılı genc arkadaşlara sesleniyorum. Kesinlikle korkmasınlar. Onlar da bu işi yapabilirler. Alacakları sertifikalar ve ziraat muhendislerinin desteği ile bu işi yapabilmek oldukca kolay. Bizlerin vatandaş olarak ulke ekonomisine destek olmamız gerekiyor. Bunun icin de uretim yapmak şart. İnsanlarımız uretime yonelmelidirler."'AĞRI'YI MANTAR URETİM MERKEZİ HALİNE GETİREBİLİRİZ'Bursa'da muhasebecilik yaparken işini bırakıp Ağrı'ya geldiğini ve burada 4 ay once mantar işine girdiğini vurgulayan Yasemin Balcı ise "Bu işe arkadaşlarımın tavsiyesi ile girdim. Burayı ilk actığımızda arkadaşımız, destek alabilmesi halinde Ağrı'daki gencleri de bu işe yonlendirmek istediğini soyledi. Arkadaşlarımızla bu işi geliştirip yaygınlaştıracağımıza inanıyorum. Ozellikle buradaki genc arkadaşlarımızın batıya gidip oralarda sıkıntı yaşamasındansa burada kendi işlerini kurup, uretim yapmaları cok onemli. Biz bu işe inanarak girdik ve sarf ettiğimiz emeğin karşılığını aldık. Butun herkese uretim yapmayı tavsiye ediyoruz. Biz de bu işe uzmanı olarak girmedik. Ama inandık ve başardık. Ozellikle kadınlarımızın iş hayatına atılması ve uretim yapması onemlidir. İlerde yapacağımız calışmalarla Ağrı'yı mantar uretiminin merkezi haline getirebiliriz" dedi.