Turkiye'de uzun yıllar mucadele ettiği,Virus, kaynaklı olumcul bir hayvan hastalığı olan Kuş gribi nedir? Belirtileri, teşhisi ve tedavisi nedir? Kuş gribi olum sayısı! Detaylar haberimizde.
[h=3]KUŞ GRİBİ NEDİR?[/h]Kuş gribi; İnfluenzavirus A'ya bağlı olarak genellikle kuşlarda ortaya cıkar, İnfeksiyon, yabanıl kuş topluluklarından kumes hayvanları gibi evcil kuşlara yayılabilir .Bu durum ciddi sonuclar doğurabilir. Hayvanlardan insanlara gecmesinin cok kolay olmasa da, hastalığın insandan insana, hayvandan hayvana ve hayvandan insana bulaşması mumkundur.

[h=3]KUŞ GRİBİ BELİRTİLERİ[/h]– Oksuruk
– İshal
– Solunum gucluğu
– Yuksek ateş (38 ° C uzeri)
– Baş ağrısı
– Kas ağrıları
– Keyifsizlik
– Burun akması
– Boğaz ağrısı gibi belirtiler gorulmektedir.
[h=3]KUŞ GRİBİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?[/h]Hastalığın tedavisinde antiviraller (Noraminidaz inhibitorleri: oseltamivir ve zanamivir) kullanılmaktadır. Bu ilacların, belirtiler başladıktan sonra ilk 48 saat icinde başlanması gerekmektedir. Oksijen ve ventilator desteği ile destekleyici bakım, tedavinin temelini oluşturmaktadır.
Korunmasız riskli teması olan kişiler profilaksi alacaktır. Korunmasız temaslılar var ise enfeksiyon hastalıkları uzmanı ile birlikte koordineli olarak profilaksi başlanır. Profilaksi temaslının kayıtlı olduğu Toplum Sağlığı Merkezi tarafından başlanarak 10 gun takip edilecektir.
Profilaksi doğrulanmış veya olası vaka ile ilk temastan sonra mumkun olduğu kadar cabuk,ilk 48 saat icinde başlanmalıdır. Bu mumkun değil ise son temastan sonraki 7 gun icerisinde profilaksi başlanabilir.