RİZE'de kucuk yaşta yakalandığı, babası ile 3 kardeşini kaybettiği tifo salgınından kurtulan Emine Ayhan (105) şimdi de koronavirusu yenmeyi başardı. Emine Ayhan, "Aklınızı başınıza alın, dikkat edin. Bu hastalık yuzunden kardeş kardeşi goremez oldu. Kurallara uymazsak sevdiklerimizi kaybederiz" dedi.
Rize'de yaşayan 5 cocuk, 19 torun ile 2 torununun torunu olan Emine Ayhan, 12 yaşındayken tifo salgınına yakalandı. Salgında babası ve 3 kardeşini kaybeden Ayhan, hastalığı yendi. İlerleyen yaşına rağmen dinc olan Emine Ayhan, 3 hafta once koronaviruse yakalandı. Evde karantinaya alınan Ayhan, virusu yenmeyi başardı.

Sofrasından doğal hayvansal urunleri eksik etmediğini anlatan Emine Ayhan, "İnek beslerdim, yağ, peynir yapardım. Carşıdan hicbir şey almaz, hep ineklerden yaptığım urunleri yer, yedirirdim. Sonra biz yaşlandık, koyler boşaldı, herkes buyukşehirlere gitti. Şimdi bu hastalık cıktı, geri donmek istiyorlar koye. Koy hayatı cok kıymetlendi" dedi.Cocuk yaşta tifo salgını gecirdiklerini anlatan Emine Ayhan, "Beni ilk once tifo tuttu, 12 yaşında dort tane cenaze gordum. Babam ve 3 kardeşim oldu. Ben olmedim, benim gunum vardı. Ondan sonra beyin kanaması gecirdim, gene olmedim. Şimdi korona oldum, bunu da atlattım. Sadece başım ağrıdı, başka bir şikayetim olmadı, şimdi iyiyim. Ama korktum tabi ki, korkmaz olur musun can tatlıdır. Gene yağ, minci, bal, bir de kavurma yedim, şukur atlattım. Bunların faydası oluyor. 105 yaşına geldim. Artık cok hareket edemiyorum, namazımı kılamıyorum, ona cok uzuluyorum" diye konuştu. 'AKLINIZI BAŞINIZA ALIN'Vatandaşları uyaran Emine Ayhan, "Aklınızı başınıza alın, dikkat edin. Bu hastalık yuzunden kardeş kardeşi goremez oldu. Eğer kurallara uymazsak sevdiklerimizi kaybederiz" dedi. 'COK KORKTUK 'Test sonucları pozitif cıkınca once kayınvalidesi icin endişelendiklerini soyleyen Asiye Ekşioğlu da, "Once ben hasta oldum, tum vucudumu saran ağrılarla uğraştım. Sonra kayınvalidem hastalandı. Cok korktuk ama şukur cok hafif atlattı, baş ağrısı ve halsizliği oldu. Ilık suya bal koyup ictik, kemik suyu corbası, ıhlamur, mandalina ağırlıklı beslendik. O yaşlıydı, 'bizden ona gecti, bir şey olur mu 'diye vicdan azabı cektik. Sizlerde hastalığı sevdiklerinize bulaştırıp vicdan azabı cekmek istemiyorsanız dikkatli ve tedbirli olun. Tedbirsizliğimiz yuzunden sevdiklerimizin acısını yaşamayalım" dedi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Arzu ERBAŞ