Freedos terimi, ozellikle yeni bir bilgisayar almak istediğimizde modellere goz gezdirirken oldukca fazla karşımıza cıkıyor. Son donemlerde populerleşen Freedos, her ne kadar ilk başta akitfleştirilmemiş, ucretsiz bir Windows surumunu niteliyor gibi gorunse de aslında durum epey bir farklı.
Bilgisayar ureticilerinin daha iyi bir fiyata yuksek bir performans sunmak icin kullandığı Freedos aslında bir işletim sisteminin bilgisayarda yuklu olmadığı anlamına geliyor. Freedos bir bilgisayar satın alıp; Freedos nedir? ve Freedos bilgisayara nasıl Windows kurulduğunu merak ediyorsanız, verdiğimiz adımları takip ederek sorunsuz bir Windows kurulumu gercekleştirebilirsiniz.

[h=2]Freedos nedir?[/h] Son donemde ozellikle fiyat performans odaklı sistemlerde sıklıkla karşımıza cıkan Freedos, aslında satın aldığımız bilgisayarın icerisinde Windows, Linux ve benzeri gibi herhangi bir işletim sistemi bulunmadığını ifade eder.
Freedos bir bilgisayarı ilk actığınızda BIOS ekranı veya direkt olarak donanımsal ozelliklerin sıralandığı bir siyah ekran ile karşılaşırsınız. Freedos bilgisayarlarda işlem yapabilmek icin once bir işletim sistemi yuklemeniz gerekir. Microsoft’un kendi medya aracı ile nasıl Windows USB’si oluşturulur ve kurulum yapılır, bu iceriğimizde sizlere aktarıyor olacağız.
[h=2]Freedos bilgisayara Windows nasıl yuklenir?[/h] Adım #1: Buradan Microsoft’un Windows indirme sitesine gidin. Adım #2: "Aracı şimdi indirin" butonuna basın ve indirmeyi başlatın. Adım #3: İndirdiğimiz Media Creation Tool’a cift tıklayın ve calıştırın. Adım #4: Koşulları kabul edin ve medya oluşturma menusune devam edin. Adım #5: 8 GB ve uzeri alana sahip USB belleğinizi bilgisayarınıza takın. Adım #6: Bu bilgisayar menusunde USB belleğinize sağ tıklayın ve Bicimlendir seceneğine tıklayın. Adım #7: Başka bir bilgisayar icin yukleme medyası’nı secin ve İleri tuşuna basın. Adım #8: Elinizde bulunan işlemci mimarisine gore secimleri yapın ve devam edin. Adım #9: Kullanılacak medyayı USB flash surucu olarak secin ve devam edin. Adım #10: USB belleğinizi secin, İleri tuşuna basın ve işlem tamam. Adım #11: Freedos bilgisayarınızı calıştırın ve BIOS ekranına giriş yapın. Adım #12: Boot menusu altında Fast Boot seceneğini Enabled hÂline getirin. Adım #13: Yaptığımız değişiklikleri kaydedip BIOS ekranından cıkıyoruz. Adım #14: USB belleğinizi Freedos bilgisayarınıza takın ve sistemi yeniden acın. Adım #15: Bilgisayar acılırken modelinize gore Boot menusu tuşuna arka arkaya basın. Adım #16: Acılan Boot menusunde USB belleğinizi secin ve Windows kurulumu başlayacaktır. [h=2]Adım #1: Buradan Microsoft’un Windows indirme sitesine gidin:[/h]

Freedos ile gelen bilgisayarımıza Windows yuklemek icin once bir Windows kurulum USB belleği oluşturmamız gerekiyor. İlk adım olarak Microsoft’un sitesinden Windows kurulum aracını indirerek başlıyoruz. Bu işlemleri Windows yuklu herhangi bir bilgisayarda gercekleştirebilirsiniz.
[h=2]Adım #2: Aracı şimdi indirin butonuna basın ve indirmeyi başlatın:[/h]

Microsoft’un sitesine gittikten sonra bizleri sadece bir indirme aracı ve tek bir indirme butonu karşılayacak. Bu yuzden kafa karışıklığına meydan bırakacak bir durum yok. Aracı şimdi indirin butonuna tıklayarak Windows kurulum aracımızı indiriyoruz.
[h=2]Adım #3: İndirdiğimiz Media Creation Tool’a cift tıklayın ve calıştırın:[/h]

İndirdiğimiz kurulum aracı Media Creation Tool olarak karşımıza cıkacaktır. Bu araca cift tıklayarak normal bir program gibi calıştırıyoruz.
[h=2]Adım #4: Koşulları kabul edin ve medya oluşturma menusune devam edin:[/h]

Microsoft’un Windows kullanımı ve dağıtımı icin bizlere sunduğu kullanıcı şartlarını ve koşullarını kabul ettikten sonra asıl kurulum flash belleğini oluşturacağımız kısma doğru geciş yapıyoruz.
[h=2]Adım #5: 8 GB ve uzeri alana sahip USB belleğinizi bilgisayarınıza takın:[/h]

Bu aşamada Windows kurulum belleği oluşturmaya başlamadan once 8 GB ve uzeri alana sahip olan belleğimizi bilgisayarımıza takmamız ve kısa bir bicimlendirme işlemi yapmamız gerekiyor. Burada en onemli nokta USB belleğin alanının yeterli olması ve Windows kurulum aracını yuklerken icinde başka bir belge bulunmamasıdır.
[h=2]Adım #6: Bu bilgisayar menusunde USB belleğinize sağ tıklayın ve Bicimlendir seceneğine tıklayın:[/h]

USB belleğimizi bilgisayara taktıktan sonra suruculerin bulunduğu Bu bilgisayar menusune geliyoruz. Belleğimizin simgesine sağ tıklayarak Bicimlendir seceneğini seciyoruz. Ardından Başlat tuşuna basarak birkac saniye surecek bicimlendirmeyi başlatıyoruz. Bicimlendirme bittikten sonra Windows kurulum menusune geri donebiliriz.
[h=2]Adım #7: Başka bir bilgisayar icin yukleme medyası’nı secin ve İleri tuşuna basın:[/h]

USB belleğimizle bicimlendirme işlemlerini tamamladıktan sonra Windows kurulum menusune geri donuyoruz. Windows bize ne yapmak istediğimizi soracaktır. Başka bir bilgisayara Windows yukleyeceğimiz icin Başka bir bilgisayar icin yukleme medyası seceneğini işaretliyoruz ve devam ediyoruz.
[h=2]Adım #8: Elinizde bulunan işlemci mimarisine gore secimleri yapın ve devam edin:[/h]

Bu aşamada Freedos bilgisayarımızın işlemci mimarisine gore Windows bitini secmemiz gerekiyor. Sahip olduğunuz bilgisayar son 10 yıl icerisinde uretilmiş ve satın alınmışsa cok buyuk ihtimalle 64 bit mimariye sahip olacaktır. Fakat yine de Freedos bilgisayarınızın ozelliklerini kontrol etmekte fayda var.
[h=2]Adım #9: Kullanılacak medyayı USB flash surucu olarak secin ve devam edin:[/h]

DVD ve benzeri araclar yerine USB bellek ile kurulum yapacağımız icin kullanılacak medyayı USB flash surucu olarak işaretleyip işlemlerimize devam ediyoruz. Windows kurulumunu ISO dosyası olarak da secebilirsiniz. Fakat bu senaryoda ISO dosyasını USB belleğinize yazmak icin Rufus gibi ucuncu parti programları kullanmanız gerekir.
[h=2]Adım #10: USB belleğinizi secin, İleri tuşuna basın ve işlem tamam:[/h]

Son olarak Windows kurulum aracının yuklenmesi icin bilgisyara takıp bicimlendirdiğimiz USB belleğimizi seciyoruz ve Media Creation Tool otomatik olarak belleğimize Windows kurulum aracını yuklemeye başlayacaktır. Bu işlem biraz uzun surebilir. Bu yuzden sabırlı olup beklemeniz gerekiyor. Yukleme esnasında bilgisayarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Kurulum tamamlandıktan sonra Freedos bilgisayarımızın başına gecip Windows’u yuklemeye başlıyoruz.
[h=2]Adım #11: Freedos bilgisayarınızı calıştırın ve BIOS ekranına giriş yapın:[/h]

Evet geldik Freedos bilgisayarımızın başına. Windows kurulumunu başlatmadan once bilgisayarın BIOS ekranında yapmamız gereken kucuk ve basit birkac işlem bulunuyor. Freedos bilgisayarınız ilk acıldığında işletim sistemine sahip olmadığı icin cok buyuk olasılıkla BIOS ekranına direkt olarak geciş yapacaktır. Eğer yapmıyorsa bilgisayarınızın marka ve modeline gore internetten araştırma yaparak BIOS tuşunu oğrenmeniz ve bilgisayarı calıştırdıktan sonra bu tuşa arka arkaya birkac kere basmanız gerekmektedir.
[h=2]Adım #12: Boot menusu altında Fast Boot seceneğini Enabled hÂline getirin:[/h]

BIOS ekranında Boot menusu altında Fast Boot seceneği olacaktır. Eğer Fast Boot kısmı Disabled konumundaysa daha hızlı Windows yukleme surelerine sahip olmak icin bu kısmı Enabled hÂline getiriyoruz.
[h=2]Adım #13: Yaptığımız değişiklikleri kaydedip BIOS ekranından cıkıyoruz:[/h]

Bir onceki adımla BIOS ekranında bir değişiklik yaptığımızın icin Save and Exit kısmına basıyoruz ve değişiklikleri Y tuşuna basarak kaydedip cıkış yapıyoruz. Bu noktada bilgisayarınız kapanacaktır.
[h=2]Adım #14: USB belleğinizi Freedos bilgisayarınıza takın ve sistemi yeniden acın:[/h] Bilgisayarı yeniden acmadan once Windows kurulum aracını yuklediğimiz USB belleğimizi bilgisayara takıyoruz ve tekrar acıyoruz.
[h=2]Adım #15: Bilgisayar acılırken modelinize gore Boot menusu tuşuna arka arkaya basın:[/h] BIOS tuşunda olduğu gibi sahip olduğumuz model ve markaya gore Boot menusu tuşu da farklılık gosterecektir. Yine marka ve model ismi ile internetten Boot menusu tuşunuzu oğrenebilirsiniz. Bilgisayarımız yeniden acılırken Boot menusu tuşuna arka arkaya birkac kere basarak Boot menusunu acıyoruz.
[h=2]Adım #16: Acılan Boot menusunde USB belleğinizi secin ve Windows kurulumu başlayacaktır:[/h]

Boot menusu acıldığında bilgisayarınız size birkac farklı başlatma seceneği sunacaktır. USB bellek uzerinden Windows yukleyeceğimiz icin menuden USB belleğimizi seciyoruz ve otomatik olarak Windows kurulumu başlayacaktır. Bu menude dikkat etmeniz gereken onemli nokta ise USB belleğin yanında UEFI ibaresinin bulunmasıdır. Eğer 2013 civarı ve daha yeni tarihte uretilen bir bilgisayara sahipseniz, direkt olarak UEFI seceneği aktif olarak gelecektir.
Yine de bu ibare gorunmuyorsa tekrar BIOS ekranına donup yine Boot menusunden Boot mode kısmını UEFI olarak değiştirebilirsiniz. Her şeyi tamamlayıp USB belleğimizi Boot menusunde sectikten sonra Windows kurulumu başlayacaktır. Bu noktadan sonra elinizde bulunan veya almayı duşunduğunuz lisansa ve kişisel tercihlerinize gore Windows kurulumunu tamamlayabilirsiniz.
Tum adımları takip ettikten sonra Freedos bilgisayarınıza Windows kurulumu sorunsuz olarak tamamlanmış olacaktır. Bu adımlarda dikkat etmeniz gereken en onemli nokta Boot mode kısmının yani başlatma modunun UEFI olarak ayarlanmış olmasıdır. Genel olarak son 10 yılda uretilen bilgisayarların neredeyse tumunde UEFI aktif olarak gelir. Fakat yine de kontrol etmekte fayda var. Windows kurulumu bittikten sonra satın aldığınız orijinal Windows surumu ile lisans anahtarını girerek Windows surumunuzu aktive edebilirsiniz.