Afet ve Acil Durum Yonetimi Başkanlığı (AFAD), Hırvatistan'da meydana gelen 6,2'lik depremin ardından depremzedelere Turkiye'den yardım goturulduğunu bildirdi.
AFAD'dan yapılan acıklamada, Hırvatistan'da 29 Aralık 2020'de meydana gelen deprem nedeniyle 7 kişinin hayatını kaybettiği, 28 kişinin de yaralandı anımsatıldı.

İlk belirlemelere gore, 14 bin 185 binanın hasar aldığı belirtilen acıklamada, depremden sonra Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic ile goruşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı uzerine İcişleri Bakanı Suleyman Soylu'nun, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic ile telefonda goruştuğu aktarıldı.
Acıklamada, Turkiye'nin, Hırvatistan'a yardım teklifini ilettiği, hazırlıkların yapılarak beklemeye konulduğu ifade edildi.
Olası insani yardım operasyonu icin 10 kişiden oluşan bir ekibin de hazırlandığının bilgisi verilen acıklamada, "Uc kasaba ve cevresinin depremden ciddi şekilde etkilendiği deprem sonrası Hırvatistan, uluslararası yardım cağrısına cıktı. Cağrı sonrası AFAD, kış koşullarında depremzedeleri sıcak tutacak 272 ısıtıcıyı bolgeye ulaştırdı." ifadelerine yer verildi.
Acıklamada, İcişleri Bakanı Yardımcısı İsmail Cataklı ve Hırvatistan İcişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Terezija Gras'ın yardımlar konusunda goruşerek barınmayla ilgili calışılmasının kararlaştırıldığı belirtildi.
Bu kapsamda, 16,5 metrekarelik 480 AFAD aile cadırının Hırvatistan'a ulaştırıldığının bilgisi verilen acıklamada, şunlar kaydedildi:
"Toplamda 100'e tamamlanacak AFAD yaşam konteynerinden 30'u, 3 Ocak gunu sabah 06.00'da Ro-Ro gemisine yuklenerek yola cıkarıldı. Konteynerler, deniz yoluyla İtalya'ya, ardından kara yoluyla Hırvatistan'a ulaştırılacak. Kış şartlarına dayanıklı cadır ve konteynerler, Hırvat depremzedelerin soğuktan korunmasında onemli fayda sağlayacak. Kalan 70 yaşam konteynerinin de 5 Ocak akşam saatlerinde yine deniz yoluyla gonderilmesi planlandı. Ulkedeki AFAD insani yardım ekibi, Hırvat makamlarla goruşerek 5 gunluk bir calışma programı oluşturdu. Programda cadırlar ve konteynerler konusunda eğitim, kurulum ve bilgi alış verişi konularının yanı sıra saha ve afetzede ziyaretleri yer alıyor.
Yardımlar, Uluslararası Nakliyeciler Derneğinin (UND) katkısı ve organizasyonu ile depremzedelere ulaştırılıyor. Yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağlayan sektorun 940 uyeli oncu kuruluşu olan UND, uluslararası karayolu nakliye sektorunun yuzde 90'ını temsil ediyor."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Muhammed Nuri Erdoğan