Fetullahcı Teror Orgutu'nun (FETO) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı olan eski korgeneral Metin İyidil, EDOK Kurmay Başkanı olan eski tumgeneral Hamza Kocyiğit ve EDOK Okullar Komutanı olan eski korgeneral Abdullah Barutcu'nun yargılandığı davaya devam edildi.
Yargıtayın bozma kararının ardından Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde gorulen davanın duruşmasında sanıklar ve avukatları hazır bulundu.
Duruşmada, olay tarihinde İstanbul'daki Tuzla Piyade Okul Komutanı olarak gorev yapan emekli Tuğgeneral İrfan Can, tanık sıfatıyla dinlendi. Can, 16 Temmuz 2016'da Samsun'da bulunduğunu, gece saat 02.00-03.00 sularında sanık İyidil'in kendisini arayarak mevcut durumu bildirdiğini ve izinlerin iptal edildiğini belirterek okula donmesi emrini verdiğini aktardı. Emir uzerine yola cıktığını, Sabiha Gokcen Havalimanı'nda gozaltına alınarak tutuklandığını ifade eden Can, ilerleyen surecte hakkında takipsizlik kararı verildiğini ve emekliye sevk edildiğini soyledi.
Tanık Can, olay gunu İyidil'in kendisine darbe girişimi sırasında hangi emirleri verdiğinin sorulması uzerine, "Birliklerden hicbir personel ve silahın cıkmamasını, bu olaya taraf olmadığımızı acık ve net bir şekilde soyledi. 'Bu olaya taraf değiliz, mudahil olmayın.' dedi." ifadelerini kullandı.
"Utanc duyuyorum"
Tanık beyanlarının ardından donemin EDOK Kurmay Başkanı eski tumgeneral Kocyiğit, esasa ilişkin savunma yaptı. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında darbe karşıtı emirler verdiğini savunan Kocyiğit, "Ben FETO'cu, darbeci, hain değilim. O canilerle aynı kefeye konarak yargılanmaktan utanc duyuyorum." diyerek kendisini savundu.
"Kalkışmada yer almayı aklımın ucundan dahi gecirmedim"
Duruşmanın oğleden sonraki bolumunde ise 15 Temmuz'da EDOK Okullar Komutanı olan eski korgeneral Abdullah Barutcu, esasa ilişkin savunma yaptı.
Hakkındaki beraat hukmunun Yargıtay tarafından bozularak "Anayasal duzeni ihlal sucuna yardım"dan cezalandırılmasının talep edildiğini hatırlatan Barutcu, uzerine atılı olan sucları işlemediğini savundu. Darbecilerin sozde atama listesinde terfi ettirilmediğini ifade eden Barutcu, 16 Temmuz sabah saatlerinde kendisine bağlı olan Kuleli Askeri Lisesi'ndeki darbecilerin teslim alınması icin gerekli irtibatı sağladığını ileri surdu.
Barutcu, gorevine başladığı gunden sonra kendisine bağlı personel ile askeri oğrencilerin FETO bağlarını araştırdığını ve gerekli işlemlerin yapılmasını sağladığını iddia etti. Sucsuz olduğunu savunan Barutcu, "Komutanlarına, milletine silah doğrultmayı şerefsizlik olarak addediyorum. Gorev surem boyunca şerefimle vazifemi yaptım. Bu hain kalkışmada yer almayı aklımın ucundan dahi gecirmedim. Beraatimi talep ediyorum." ifadelerini kullandı.
Davanın gorulmesine yarın İyidil'in savunmasının alınmasıyla devam edilecek.
Kaynak: Anadolu Ajansı / İsmet Karakaş