Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan işgalinden kurtarılan Şuşa şehrini ulkenin "kultur başkenti" ilan ettiğini acıkladı.
Aliyev, kultur bakanı atadığı Anar Kerimov ile video konferans yoluyla toplantı gercekleştirdi.

Azerbaycan'ın zengin kulture sahip olduğunu hatırlatan Aliyev, Kerimov'a kultur ve dilin korunması ve yaşatılması hususunda talimatlar verdi.
Aliyev, bu yıl unlu Azerbaycanlı şair ve duşunur Nizami Gencevi'nin 880. doğum yılının kutlanacağını anımsatarak, 2021'i "Nizami yılı" ilan ettiğini duyurdu.
Muğam, aşıklık ve halıcılık sanatlarının korunması ve yaşatılmasının onemine değinen Aliyev, dini ve mimari yapıların korunması gerektiğine dikkat cekti.
Aliyev, bir zamanlar Ermenistan'ın işgali altında bulunan topraklarda 60'tan fazla caminin yıkıldığına işaret ederek, "Hicbir uluslararası kurum bu konuda Ermenistan'ı kınamıyor. Biz ise Ermeni kiliselerini koruyoruz. Bizim Ermeni halkıyla hicbir sorunumuz yok ve Azerbaycan'da yaşayan Ermeniler bizim vatandaşlarımızdır. Bugun Karabağ bolgesinde yaşayan Ermeniler de eminim, Azerbaycan devletinde normal yaşayabileceklerini artık anlıyorlar." dedi.
Başlıca gorevlerinin Ermenilerce yıkılan tarihi ve kulturel anıtların aslına uygun olarak yeninden yapılması olduğunu vurgulayan Aliyev, "Şuşa'yı Azerbaycan kulturunun başkenti ilan ediyorum. Şuşa şehri bunu hak ediyor. Sadece Azerbaycan'ın değil, bolgenin kultur başkenti sayılabileceğini duşunuyorum. Şuşa'nın kulturel yaşamı zengin olmalıdır. Şuşa'nın restorasyonu icin calışmalar artık başladı. Benim talimatım uzerine oraya buyuk bir heyet gonderildi. Şuşa, zaman kaybetmeden, aynı zamanda acele etmeden aslına uygun olarak restore edilmelidir." ifadelerini kullandı.
Aliyev, Bakan'a bu yıl Şuşa'da "Harı Bulbul" muzik festivali ve "Vagif" şiir gunleri yapılması talimatı vererek, "Fuzuli iline de uluslararası havalimanı inşa edeceğiz. Bu yıl en azından iniş ve kalkış şeritleri hazır olacak. Orası Şuşa'ya da yakın." şeklinde konuştu.
Azerbaycan tarih ve kulturunun simgelerinden olmasının yanı sıra hem bolgeye hakim coğrafi konumu hem de Dağlık Karabağ'ın en buyuk şehri Hankendi'ye giden yolun uzerinde bulunması nedeniyle stratejik onem taşıyan Şuşa, 8 Mayıs 1992'de Ermenistan guclerince işgal edilmişti.
Azerbaycan ordusu, Şuşa'yı 8 Kasım'da işgalden kurtarmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ruslan Rehimov