
Banyo yapmak veya duş almak orucu bozar mı? sorusu Ramazan ayı icerisinde en fazla araştırma konusu olan cumleler arasında yer almaya devam ediyor. Ramazan ayının başlaması ile orucu bozan şeyler araştırılmaya devam ediyor. Peki, Banyo yapmak veya duş almak orucu bozar mı? Yıkanmak orucu bozar mı? İşte detaylar haberimizde...
[h=3]BANYO YAPMAK ORUCU BOZAR MI?[/h]Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkca oruclu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Âişe ve Ummu Seleme, Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan'da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (BuhÂrî, Savm, 25). Bu itibarla, ağız ve burundan mideye su kacırmamak şartıyla oruclu kişi yıkanabilir (el-FetÂva'l-Hindiyye, I, 220).
Orucun bozulması konusunda hata; abdest sırasında ağzını calkalarken isteği dışında boğazına su kacması orneğinde olduğu gibi, orucu bozan fiilin orucu bozma kastına dayalı olmayarak meydana gelmesidir. Orucu bozan fiilin hataen yapılması orucu bozar ve yalnızca kazayı gerektirir.
Hataen boğaza su kacması, oruclu bulunulduğu hatırda değilken meydana gelirse, unutarak yapılmış hukmunu alır ve oruc bozulmaz (el-FetÂva'l-Hindiyye, I, 222). Bir sahabî Resûlullah'a (s.a.s.), "Ey Allah'ın Resulu! Oruclu iken unutarak yiyip ictim. Orucum bozuldu mu?" diye sormuş. Resûlullah (s.a.s.) da, "(Hayır bozulmadı) Allah seni yedirip icirdi." (Ebû DÂvûd, Savm 39) cevabını vermiştir.
[h=3]YIKANMAK ORUCU BOZAR MI?[/h]Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkca oruclu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Âişe ve Ummu Seleme, Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan'da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (BuhÂrî, Savm, 25). Bu itibarla, ağız ve burundan mideye su kacırmamak şartıyla oruclu kişi yıkanabilir (el-FetÂva'l-Hindiyye, I, 220).
[h=3]UNUTARAK YEMEK İCMEK ORUCU BOZAR MI?[/h]Unutarak yemek icmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), "Bir kimse oruclu olduğunu unutarak yer, icerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Cunku onu, Allah yedirmiş, icirmiştir." (BuhÂrî, Savm, 26) buyurmuştur.
Unutarak yiyip icen kimse, oruclu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri cıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruclu olduğu hatırlandıktan sonra mideye bir şey inerse, oruc bozulur (MerğînÂnî, el-HidÂye, II, 253-254).
[h=3]ORUCU BOZAN DURUMLAR NELERDİR?[/h]Orucun temel unsuru, yeme, icme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu icin, oruclu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve icmek, yenilip icilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı icine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tutun kokenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tum maddeler oruc yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddu'l-muhtÂr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaclar da aynı hukme tabidir.