NUR Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Comert Tokayev, Kazak topraklarının asla yabancılara satılmayacağını bildirdi.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, ulusal basın organı Egemen Kazakistan icin "Bağımsızlık her şeyden değerli" başlıklı makale kaleme aldı.
Kazakistan topraklarının babalarından miras kalan en buyuk hazine olduğunu belirten Tokayev, "Buyuk Kazak topraklarını bize kimse hediye bırakmadı. Bizim tarihimiz 1991 ile sınırlı değil. Halkımız, Kazak Hanlığı doneminde de onun oncesi olan Altın Ordu, Turk Kaganatı, Hun, Saka devirlerinde bile bu topraklarda yaşadı, buyudu. Kısacası milli tarihimizin temeli, kadim zamanlara dayanıyor." ifadesini kullandı.
Tokayev, Kazakistan'ın toprak butunluğune şupheyle bakan ve komşuluk ilişkilerine zarar vermek isteyen bazı yabancılara hem resmi hem toplumsal olarak tepki gosterileceğine işaret ederek, "Bir kez daha ulusal cıkarlarımızı her turlu koruyacağımızın altını cizmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Bağımsız Kazakistan sınırlarının uluslararası duzeyde tanındığını, buna kimsenin itiraz edemeyeceğini vurgulayan Tokayev, onceki gunlerde ulkede bazı Rus milletvekillerince Kazakistan topraklarına ilişkin iddialarının gundeme geldiğini anımsattı.
"Kazak toprağı asla yabancılara satılmayacak"
Gelecek yıl ulkede yabancılara arazi satılmasına yonelik moratoryumun sona ereceğini belirten Tokayev, "Kazak toprağı asla yabancılara satılmayacak. Bunu artık her vatandaşımızın bilmesi şart." ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Tokayev, her vatandaşın devlet dili olan Kazakcayı bilmekle yukumlu olduğuna dikkati cekerek, şunları kaydetti:
"Bu konuda tum Kazakistanlılara, hala Kazakca bilmeyen vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. Genclerin, istediklerinde İngilizce veya başka dilleri tez zamanda oğrendiklerini goruyoruz. Halkımız 'Gec hicten iyidir' diyor. Dili oğrenmek icin niyet etmek yeterlidir."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Meiramgul Kussainova