Sağlık Bilimleri Universitesi Psikoloji Bolumu Oğretim Uyesi Doc. Dr. Ekmel Gecer, Sakarya Universitesi Psikoloji Bolumu'nden Dr. Oğretim Uyesi Fatih Bal ile Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Dr. Oğretim Uyesi Omer Akgul tarafından "Psikoloji dizileri, psikologlar ve terapi ile ilgili meslek algısına" ilişkin yapılan araştırmanın on sonuclarında onemli bulgular elde edildi.
Ruh Sağlığı Derneğinden yapılan acıklamaya gore araştırma, son gunlerde populer olan psikolojik temalı dizilerin ruh sağlığı branşlarıyla ilgili algıyı nasıl etkilediğini incelemek amacıyla yapıldı.
"https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfNsvWequOIt1MGTRtyQbzAFMSKu_nUlYpn_f69zGMf Nn32JQ/viewform" linki uzerinden araştırmaya katılan psikologların, dizilerin toplum ruh sağlığına olumlu katkısı olması beklenirken boyle bir durum yaşanmadığının bulgulandığı tespit edildi. Araştırmaya katılan yaklaşık 800 ruh sağlığı uzmanının psikoloji dizilerinden şikayetci olduğu, "dizi psikologlarını" yetersiz bulduğu belirlendi.
Medyada artan psikoloji icerikli yapımlarla ilgili psikologların goruşlerinin alındığı, bu yapımları seyreden izleyicilerin terapi alma davranışlarındaki değişimlerin sorgulandığı ve terapi sureclerindeki değişimlerin incelendiği bu araştırmada ruh sağlığı uzmanları, dizileri tum yonleriyle değerlendirdi.
Acıklamada goruşlerine yer verilen Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Dr. Oğretim Uyesi Omer Akgul, ??????"Dizilerdeki yanlış uygulamaların hem meslektaşlarımızı hem de danışanlarımızı olumsuz etkilediğini bulguladık. Tum tarafların, bu konuları dikkatlice işlemesi gerekiyor." dedi.
Akgul, tum tarafların bu konuları dikkatlice işlemesi gerektiğini belirterek, "Ruh Sağlığı Derneği'nin ulkemize kazandırdığı psikoterapi video veri tabanında; dunyaca meşhur terapi kuramlarının duayenleri, kurucuları ve yaşayan en onemli temsilcilerinin psikoterapi seanslarına ait gercek vakaların terapi videolarının yer aldığı platformda psikologlar gercek terapiyi izleyebiliyorlar, universitede aldıkları teorik bilgileri pekiştirebiliyorlar." ifadelerini kullandı.
Psikolojik diziler, etik ilkeleri populer konulara kurban etmesin
Araştırmada goruşlerine başvurulan ruh sağlığı uzmanları ise psikolojik dizilerinin varlığının toplum ruh sağlığının guclendirilmesi acısından onemli bir faktor olduğunu duşunuyor. Uzmanlar, psikoloji dizilerinin varlığından memnun olmakla beraber sadece etik ilkelerin populer unsurlara kurban edilmemesi gerektiğini vurguluyor.
Araştırmaya ilişkin diğer sonuclara "https://ruhsagligidernegi.org/psikologlar-psikoloji-dizilerini-degerlendirdi/" linkinden ulaşılıyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / İzzet Taşkıran