"Super Baba" dizisinde canlandırdığı "Yakup Dede" karakteriyle gonullere giren, tiyatro ve sinema sanatcısı, yazar İhsan Devrim vefatının 11. yılında anılıyor.
Topcu Binbaşı Mustafa Sabri Bey ile Nober Hanım'ın oğlu olan sanatcı, kimi kaynaklara gore 1914, kimine gore ise 1915'in 7 Ocak tarihinde dunyaya geldi.

Sanatcı, Uskudar Sokullu Mehmet Paşa İlkokulu'nu bitirdiği 1926'da babasını kaybetti. Ardından ortaoğrenimine Daruşşafaka Lisesi'nde devam etti.
Henuz Daruşşafaka'dayken 1930'da tiyatro calışmalarına başlayan Devrim, 1932'de Uskudar'da, arkadaşlarıyla kurduğu Gencler Mahfili'nde tiyatroya devam etti.
Usta sanatcı, İstanbul Universitesi Hukuk Fakultesi'ne başladı ancak 3. sınıfta okuldan ayrıldı. Bakırkoy Halkevine giren Devrim bir yandan eğitim alırken diğer yandan sahneye cıkmaya başladı.
İhsan Devrim, 1951'de İstanbul Şehir Tiyatrolarına girerek, Muhsin Ertuğrul'un da aralarında bulunduğu onemli sanatcılarla aynı sahneyi paylaştı.
- 1930'lu yıllarda edebiyata ilgisi başladı
Aynı zamanda, edebiyata ve yazmaya da ilgisi olan sanatcı, lise yıllarında hikayeler kaleme almaya başladı. Oyku, deneme ve şiirleri Varlık ve Yucel'de; 1936'da cıkardığı Gunduz dergileri ise Hakimiyet-i Milliye gazetesinde yayımlandı.
Devrim, edebiyata merakını, bir roportajında şu sozlerle dile getirmişti:
"1930'lu yıllarda edebiyata merak saldım. O yıllarda Resimli Ay diye bir mecmua cıkıyordu. Bir de Kucuk Hikayeler Koleksiyonu adlı yine bir ilave mecmua yayımlanıyordu. Bunlar, bir hikaye musabakası actı. Yedinci sınıftayım. Benim Daruşşafaka'daki numaram 918, bir de yanımda arkadaşım var: 919 Ruştu. İki hikaye yazmışım, ikisini de musabakaya sokmak istiyorum. Bir hikayemi Ruştu'nun adına soktum ve o hikaye musabakayı kazandı. Resimli Ay Matbaası Ruştu'ye on, on beş cilt kitap ve mecmua hediye etti. Yarışmayı kazandıktan sonra Varlık dergisine abone oldum, hikayelerim Varlık'ta cıkmaya başladı. 1934 senesinde imzam iyice meşhur olmuştu, Sait Faik, İhsan Devrim ve Umran Nazif…"
Oykuleri bircok yabancı dile cevrildi
Kendi ismi dışında İhsan Naim, İhsan Aygun, Enis Bulent Yedek, Aşık Devrim, Oksuz Memet imzalarını da kullanan Devrim'in ceşitli gazete ve dergilerde "Manzumelerim" dediği, şiirlerini yayımladı. Oykulerinin bir bolumu Rusca, Yunanca ve Fransızca'ya cevrildi. "Bir Martı Gibi" adlı şiiri Mustafa Şukru, "Gozu Bende Kaldı" şiiri Bora Ayanoğlu tarafından bestelendi.
Sanatcı, 1943'te Salah Birsel ve Burhan Arpad ile ABC Kitabevini, 1944'te ise Devrim Kitabevini kurdu.
Yayımladığı bir eserin yasaklanması sonucu, yayınevi kapatılan Devrim, bir roportajında bu konu hakkında "1938'de hukuk fakultesindeyim. Uc arkadaş, ABC Kitapevi'ni actık: Hikayeci ve gazeteci Burhan Arpad, şair Salah Birsel ve ben… Daha sonra Burhan ve ben ayrıldık. ABC Kitapevi'nin karşısında bir kasap vardı. O dukkanı kiraladım ve Devrim Kitapevi'ni actım. Devrim Kitapevi uzun yıllar devam ederdi fakat Rıfat Ilgaz'ın 'Sınıf' kitabını ben bastım." ifadelerini kullandı.
Arkadaşı Turhan Goker, İhsan Devrim'in adına Şehir Tiyatroları'na başvurdu
Devrim, 1940'ta eşi İlhan hanımla evlendi. 1951'de oyuncu olarak başladığı İstanbul Şehir Tiyatrolarında bir donem yoneticilik de yaptı ve 1973'te emekli oldu.
Usta sanatcı, Şehir Tiyatrolarına başlama hikayesini anlattığı bir acıklamasında, şu ifadelere yer vermişti:
"Evlendim, Bakırkoy'e yerleştim. Bakırkoy Halkevi'nde calışmaya başladım. Tam amator bir tiyatroculuk hayatımız vardı. İyi bir oyuncu olan Turhan Goker de halkevinde bizimle calışıyordu. Aynı zamanda Şehir Tiyatrosunda da vazifeliydi. Israrla benim Şehir Tiyatrolarına muracaat etmemi istiyordu: 1950 veya 1951 yıllarında Şehir Tiyatrolarından bir mektup aldım. Tepebaşı'ndaki Şehir Tiyatrolarında Yonetmen Mahmut Moralı'yı gormem isteniyordu. Meğer Turhan Goker benim adıma Şehir Tiyatrolarına muracaatta bulunmuş."
"Seyircinin beğenisine layık olmaya calıştım"
Tiyatronun yanı sıra sinema calışmalarına da katılan İhsan Devrim, 30 kadar sinema filminde de rol aldı.
"Yuva", "Belene", "Donemec", "Super Baba", "Yeni Hayat", "Zeybek Ateşi" ve "Baba Evi" gibi televizyon dizi ve filmlerinde oynayan Devrim, "Super Baba" dizisindeki Yakup Dede karakteriyle hafızalarda yer etti.
Oynadığı Surmeneli Yakup dede rolunun kendisini en fazla heyecanlandıran rol olduğunu soyleyen Devrim, "Dizi beş sene devam etti. Onun arkasından 'Baba Evi' geldi. Seyirci beni beğendi. Ben de o beğeniye layık olmaya calıştım." ifadelerini kullanmıştı.
"Evimiz", "Hatıralar" ve "Yemen Turkusu" adlı yayımlanmış uc kitabı da bulunan usta sanatcı, 6 Ocak 2010'da hayatını kaybederek,i Rumelihisarı Aşiyan mezarlığı'na defnedildi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Saadet Firdevs Aparı