Son aylarda artan corona vakaları eğitimi etkilemeyi surduruyor. Daha once 4 Ocak'ta tekrardan acılacağı belirtilen okulların acılış tarihi 22 Ocak'a ertelenmişti. Ancak son yapılan acıklamalar ardından yuz yuze eğitim bir kez daha ertelendi.
[h=3]OKULLAR NE ZAMAN ACILACAK?[/h]Okullar, 25 Ocak 2021 Pazartesi gunu başlayacak yarıyıl tatil suresine ikinci donemdeki bir haftalık ara tatil suresi de eklenecek. 2020-2021 eğitim oğretim yılının ikinci donemi 15 Şubat 2021 Pazartesi gunu başlayacak.

BAKAN SELCUK'TAN DİKKAT CEKEN PAYLAŞIM
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, boş bir spor salonunun fotoğrafıyla yaptığı paylaşımda, "Salgın sona erecek, okullarda sosyal mesafesiz eğitime devam edeceğiz" ifadesini kullandı.
Bakan Selcuk paylaşımında, koronavirus pandemisinin sona ereceği ve sosyal mesafe olmadan eğitime devam edileceğini belirtip, "Salgın sona erecek, okullarda sosyal mesafesiz eğitime devam edeceğiz. Okullar arası voleybol macları yapacağız ve okullarımızın aylardır boş kalan spor salonlarında ilk servis atışını ben yapacağım. Her sandalyede bir oğrenci olacak. Mac bitiminde ıslık calacağız. Olur mu?" dedi.
YUZ YUZE EĞİTİM ERTELENDİ?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı son dakika acıklamasında, corona virusu salgınının mutasyonların yol actığı belirsizliklerle ağırlaşarak devam ettiğini belirtti. Erdoğan, yuz yuze eğitimde verilen aranın da 15 Şubat 2021 tarihine kadar uzatıldığını acıkladı.
İLKOKULLARDA SINAV OLMAYACAK
Milli Eğitim Bakanlığı Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında uzaktan eğitim sureci, okullardaki sınavlar ve yarıyıl tatili takvimiyle ilgili yeni duzenlemelere gitti.
* İlkokullarda sınav yapılmayacak, karne notları, ders etkinliklerine katılım puanı ile belirlenecektir. Ortaokul ve liselerde birinci doneme ait bir (1) yazılı/uygulama puanları ve performans notları uzerinden olcme değerlendirme yapılacaktır. Sınav notu bulunmayan şubelerin sınavları, okul ortamında ve sosyal mesafe/hijyen tedbirlerine uygun olarak seyreltilmiş gruplar hÂlinde gercekleştirilecektir.
* İller arası hareketliligˆin azaltılması amacıyla sadece ortaoğretim ogˆrencileri, kendi isteklerine bağlı olarak, 28 Aralık 2020 Pazartesi gunune kadar velilerinin okul yonetimine başvurması halinde, ogˆrenim gordukleri okul ile aynı okul turunde olması kaydıyla o tarih itibariyle bulundukları illerde sınavlara katılabileceklerdir.
* İlkokul, ortaokul ve liselerde uzaktan eğitim, 2020 – 2021 eğitim oğretim yılının ilk doneminin tamamlanacağı 22 Ocak 2021 Cuma gunune kadar devam edecektir.
KARNELER OKULLARDA VERİLECEK
* 22 Ocak 2021 tarihinden itibaren karne dağıtımları eğitim kurumu yonetimlerince, farklı gun ve zaman dilimlerine yayılarak yoğunluk oluşturmayacak şekilde planlanacaktır.
YARI YIL TATİLİ UC HAFTA OLACAK
* 25 Ocak 2021 Pazartesi gunu başlayacak yarıyıl tatil suresine ikinci donemdeki bir haftalık ara tatil suresi de eklenmiştir. 2020 – 2021 eğitim oğretim yılının ikinci donemi 15 Şubat 2021 Pazartesi gunu başlayacaktır.
BİLİM KURULU UYESİ'NDEN ACIKLAMA
Bilim Kurulu uyesi Prof. Dr. İlhan, ortaokul ve lise oğrencilerine okullarda yapılması ongorulen telafi sınavlarının salgının seyrine etkisine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Kovid-19 ile mucadele kapsamında bir sure daha yuz yuze eğitime ara verilerek surecin cevrim ici olarak devam ettiğini hatırlatan İlhan, alınan kararla 4 Ocak 2021 sonrasında okullarda telafi sınavlarının yapılmasının soz konusu olabileceğini belirtti.
İlhan, gecen eylul ve ekim aylarında bir sure yuz yuze eğitime başlandığını hatırlatarak, "O donem okula gelen ile gelmeyen cocuklar kıyaslandığında, acıkcası okula gelenlerde cok ciddi bir enfeksiyon farkı gorulmedi, hatta okula gelenlerde daha az enfeksiyon gorulduğu konusunda bilgiler soz konusu. Bunun da okula gelenlerin daha kontrollu olduğu, maske kullanıma ozen gosterdiği, okula gelmeyenlerin ise parka ve dışarıda zaman gecirdiği, bulaşı yuksek olduğu yerlerde bulunduğu yonunde oldu." dedi.
Okulların, hastalıktan korunmaya yonelik ciddi onlemler aldığını belirten İlhan, bu kapsamda okulların maske temin ettiğini, dezenfektan kullanımına dikkat edildiğini, havalandırma ile duzenli temizlik yapıldığını, teneffuslerin ayarlandığını ve bir arada olunmasından kacınıldığını anlattı.
Prof. Dr. İlhan, "Oğrencilerin toplu şekilde bir arada bulunması soz konusu olmadığında okulda bulaş azalacaktır. Yine aynı koşullar soz konusu olduğu takdirde bu donem icin de yine okulda bulaş ihtimali azalacaktır." diye konuştu.
Mustafa Necmi İlhan, sozlerine şoyle devam etti:
"Okullarda yuz yuze eğitimin 15 şubat sonrası acılması daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Bu durumda da yine kademeli olarak okullar acılmalı. Zaten ona okulları acıldı, daha kucuk sınıflardan başlayarak ilerlenecektir. İlkokul, ardından sınava girecek orta ve lise son sınıflar, daha sonra ise ara sınıflar gibi kademeli olarak acılacağı kanısındayım.
Bu donemde İl Hıfzıssıhha Kurullarına yine cok iş duşecektir cunku okullar acıldıktan sonra bir okulda hasta sayısı coğalırsa sınırlı bir kapatma ve uzaktan eğitimle devam edilmesi soz konusu olacaktır. Eylul-Ekim ayında da benzer bir yaklaşım olmuştu."