İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ulusa sesleniş konuşmasında koronavirusle (Covid-19) mucadele kapsamında alınan yeni kısıtlamaları acıkladı. Johnson, evden cıkmama cağrısı yaparak, "Evden cıkmamanızı tekrar soyluyorum. İnanıyorum ki, bu virusle mucadelemizdeki son aşama olacak" dedi.
İngiltere'de koronavirusun yeni varyantının tespit edilmesi sonucu vaka ve olumlerde kritik artışlar yaşandı. Bugun hukumetin aldığı kararla, ulkede alarm seviyesi en ust seviyeye, yani 5'inci aşamaya yukseldi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, evden cıkmama cağrısı yaparak, "Evden cıkmamanızı tekrar soyluyorum. İnanıyorum ki, bu virusle mucadelemizdeki son aşama olacak" dedi.
"ENDİŞE VERİCİ ŞEKİLDE BULAŞICI"İngiltere'de tespit edilen yeni varyantın endişe verici derecede bulaşıcı olduğunun altını cizen Johnson, "Toplum olarak gosterdiğimiz efor eski varyant ile mucadelede etkili olabilirdi. Ancak bu yeni varyant endişe verici şekilde yuzde 50 ila 70 arası daha bulaşıcı. Hastanelerimiz, hic olmadığı kadar baskı altında. Hastanelerin doluluk oranı gecen haftaya gore yuzde 30 artış gosterdi. Kurallara uymak hic olmadığı kadar onemli" dedi."HERKES UZERİNE DUŞENİ YAPMALI"Boris Johnson, herkesin uzerine duşeni yapması ve aşılama işlemlerinin devam etmesi durumunda, Şubat ayının ortalarından itibaren kısıtlamaların gevşetilmeye başlayabileceğini ifade etti. Johnson, "Virus hakkındaki anlayışımız değişmezse, aşı uygulaması başarılı olmaya devam eder, olumler duşerse ve herkes kurallara uyarak rolunu oynarsa, Şubat ayının ortasına doğru kısıtlamalar gevşetilebilir" ifadelerini kullandı."COCUKLAR BULAŞMA KONUSUNDA HIZLANDIRICI OLABİLİR"Johnson, evde kalmaya devam etmenin onemine vurgu yaparak, "İnsanlar evde kalmalı. Sadece sınırlı nedenlerle evden cıkabilirsiniz. Bunlar onem taşıyan urunleri almak olabilir. Hukumet, klinik olarak aşırı derecede savunmasız olan kişilere yeniden korunmaya başlamalarını tavsiye ediyor. İnsanlar kısa sure icinde bununla ilgili bir mektup alacaklar. İngiltere genelindeki ilkokullar, ortaokullar ve kolejler yarından itibaren uzaktan oğretime gececek. Hukumet, ucretsiz okul yemeği alan cocukların bunları almaya devam etmesini sağlamak icin ve uzaktan oğrenmek icin cihazlara ihtiyac duyan cocuklara destek sağlayacaktır. Cocukların yeni varyanttan etkilenme olasılıkları duşuk ancak bulaştırma konusunda hızlandırıcı bir etkiye sahip olabilirler" diye konuştu.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı