https://i.hizliresim.com/tJoGV2.gif
Merhaba değerli Türk Hack Team ailesi bugün sizlere veritabanı nedir? Türleri ne? Gibi sorulara cevap vermeye çalışacağım iyi okumalar.


Veri Nedir?

Basit bir deyişle, veriler dikkate alınan herhangi bir nesne ile ilgili gerçekler olabilir. Örneğin adınız, yaşınız, boyunuz, kilonuz vb. Bu bilgiler sizinle ilgili bazı verilerdir. Bir resim, dosya, pdf vb. De veri olarak kabul edilebilir.



Veritabanı Nedir?

Veritabanı, sistematik bir veri koleksiyonudur. Verilerin elektronik olarak depolanmasını ve değiştirilmesini desteklerler. Veritabanları veri yönetimini kolaylaştırır.

Bir veritabanı örneğini tartışalım: Çevrimiçi bir telefon rehberi, kişilerin verilerini, telefon numaralarını ve diğer iletişim bilgilerini depolamak için bir veritabanı kullanır. Elektrik servis sağlayıcınız faturalandırmayı, müşteriyle ilgili sorunları yönetmek, arıza verilerini yönetmek vb. İçin de bir veritabanı kullanır.

Facebook'u da ele alalım. Üyeler, arkadaşları, üye etkinlikleri, mesajları, reklamları ve daha pek çok şeyle ilgili verileri saklaması, manipüle etmesi ve sunması gerekir. Veritabanlarının kullanımına ilişkin sayısız örnek sağlayabiliriz.




Veritabanı Türleri

Dağıtılmış veritabanları:
Dağıtılmış veritabanı, ortak veritabanından katkıları ve yerel bilgisayarlar tarafından yakalanan bilgileri içeren bir veritabanı türüdür. Bu tür bir veritabanı sisteminde veriler tek bir yerde olmayıp çeşitli kuruluşlara dağıtılır.

İlişkisel veritabanları:
Bu tür bir veritabanı, veritabanı ilişkilerini tablolar biçiminde tanımlar. Piyasadaki en popüler DBMS türü olan İlişkisel DBMS olarak da adlandırılır. RDBMS sisteminin veritabanı örneği, MySQL, Oracle ve Microsoft SQL Server veritabanını içerir.

Nesneye yönelik veritabanları:
Bu tür bilgisayar veritabanı, tüm veri türlerinin depolanmasını destekler. Veriler, nesneler biçiminde saklanır. Veritabanında tutulacak nesneler, verilerle ne yapılacağını tanımlayan niteliklere ve yöntemlere sahiptir. PostgreSQL, nesne yönelimli ilişkisel DBMS'nin bir örneğidir.

Merkezi veritabanı:
Merkezi bir konumdur ve farklı geçmişlere sahip kullanıcılar bu verilere erişebilir. Bu tür bilgisayar veritabanları, kullanıcıların verilere uzak bir konumdan bile erişmesine yardımcı olan uygulama prosedürlerini depolar.

Açık kaynak veritabanları:
Bu tür bir veritabanı, işlemlerle ilgili bilgileri sakladı. Esas olarak pazarlama, çalışan ilişkileri, müşteri hizmetleri, veritabanları alanında kullanılır.

Bulut veritabanları:
Bulut veritabanı, bu tür sanallaştırılmış bir ortam için optimize edilmiş veya oluşturulmuş bir veritabanıdır. Bir bulut veritabanının pek çok avantajı vardır, bunlardan bazıları depolama kapasitesi ve bant genişliği için ödeme yapabilir. Ayrıca, yüksek kullanılabilirliğin yanı sıra isteğe bağlı ölçeklenebilirlik sunar.

Veri depoları:
Veri Ambarı, bir şirket için karar verme ve tahmin için gerçeğin tek bir versiyonunu kolaylaştırmaktır. Veri ambarı, tekli veya çoklu kaynaklardan geçmiş ve değişmeli verileri içeren bir bilgi sistemidir. Veri Ambarı konsepti, organizasyonun raporlama ve analiz sürecini basitleştirir.

NoSQL veritabanları:
NoSQL veritabanı, büyük dağıtılmış veri kümeleri için kullanılır. İlişkisel veritabanları tarafından etkin bir şekilde ele alınan birkaç büyük veri performansı sorunu vardır. Bu tür bilgisayar veritabanı, büyük boyutlu yapılandırılmamış verileri analiz etmede çok etkilidir.

Grafik veritabanları:
Grafik odaklı bir veritabanı, ilişkileri depolamak, haritalamak ve sorgulamak için grafik teorisini kullanır. Bu tür bilgisayar veritabanları çoğunlukla ara bağlantıları analiz etmek için kullanılır. Örneğin, bir kuruluş, sosyal medyadan müşterilerle ilgili verileri çıkarmak için bir grafik veritabanı kullanabilir.

OLTP veritabanları:
OLTP, çoklu erişim ortamlarında hızlı sorgu işleme ve veri bütünlüğünü koruyabilen başka bir veritabanı türü.

Kişisel veritabanı:
Kişisel bilgisayarlarda depolanan, daha küçük ve kolayca yönetilebilir verileri depolamak için kişisel bir veritabanı kullanılır. Veriler çoğunlukla şirketin aynı departmanı tarafından kullanılır ve küçük bir grup insan tarafından erişilir.

Multimodal veritabanı:
Çok modlu veritabanı, bir veritabanındaki belirli bilgi ve bilgilerin nasıl organize edilmesi ve düzenlenmesi gerektiğini tanımlayan çoklu veri modellerini destekleyen bir tür veri işleme platformudur.

Belge / JSON veritabanı:
Belge odaklı bir veritabanında, veriler genellikle XML, JSON, BSON formatları kullanılarak belge koleksiyonlarında tutulur. Bir kayıt, tercih ettiğiniz herhangi bir veri türünde (veya türlerinde) istediğiniz kadar veri depolayabilir.

Hiyerarşik:
Bu tür bir DBMS, veri depolamanın "ebeveyn-çocuk" ilişkisini kullanır. Yapısı, alanları temsil eden kayıtları ve dalları temsil eden düğümleri olan bir ağaç gibidir. Windows XP'de kullanılan Windows kayıt defteri hiyerarşik bir veritabanı örneğidir.



Veritabanı Bileşenleri?

Donanım:
Donanım, bilgisayarlar, I / O cihazları, depolama cihazları vb. Gibi fiziksel, elektronik cihazlardan oluşur. Bu, bilgisayarlar ve gerçek dünya sistemleri arasındaki arayüzü sunar.

Yazılım:

Bu, genel veritabanını yönetmek ve kontrol etmek için kullanılan bir dizi programdır. Bu, veritabanı yazılımının kendisini, İşletim Sistemini, verileri kullanıcılar arasında paylaşmak için kullanılan ağ yazılımını ve veritabanındaki verilere erişmek için uygulama programlarını içerir.

Veri:

Veriler, anlamlı hale getirilmesi için işlenmesi gereken ham ve organize olmayan bir gerçektir. Veriler, organize olmadıkça aynı zamanda organize edilmemiş olabilir. Veriler genel olarak gerçekleri, gözlemleri, algıları, sayıları, karakterleri, sembolleri, görüntüleri vb. İçerir.

Prosedür:

Prosedür, DBMS'yi kullanmanıza yardımcı olan bir dizi talimat ve kuraldır. Veritabanını belgelenmiş yöntemler kullanarak tasarlar ve çalıştırır, bu da onu çalıştıran ve yöneten kullanıcılara rehberlik etmenizi sağlar.

Veritabanı Erişim Dili:

Veritabanı Erişim dili, veri tabanına giriş ve veri tabanından verilere erişmek, yeni verileri girmek, mevcut verileri güncellemek veya gerekli verileri DBMS'den almak için kullanılır. Kullanıcı, bir veritabanı erişim dilinde bazı özel komutlar yazar ve bunları veritabanına gönderir.