İstanbul Universitesi (İU), Bilge Tonyukuk Abidesi'nin dikilmesinin 1300. yılı dolayısıyla "Tonyukuk Neden Bilge İdi?" başlıklı panel duzenledi.
İU'den yapılan acıklamaya gore, etkinlik, İstanbul Universitesi Muze ve Kultur Miraslarının Yonetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (MUZEYUM) ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Universitesi İslam Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinasyonunda gercekleşti.

İU Dr. Oğretim Uyesi Ozcan Tabaklar, cevrim ici duzenlenen panelde, yazıtlarda Tonyukuk'un sadece bir devlet adamı olarak gorulmediğini, bilge, savaşcı ve stratejisi sahibi olduğu konusunda ornek gosterildiğini belirtti.
Yazıtlarda dilsel oğelerin zengin olduğunu, bircok deyim ve atasozunun kullanıldığını ifade eden Tabaklar, "Tonyukuk Abidesi'nde bazı ceviri oğelerin bulunduğunu goruyoruz. Cincede yer alan kimi kelime ve deyimler Turkceye cevrilmiş. Bu da her iki kulturun arasındaki alışverişi gosterir nitelikte." değerlendirmesinde bulundu.
Panelde Tonyukuk yazıtlarını tarihsel olarak ele alan İstanbul Universitesi Edebiyat Fakultesi Cağdaş Turk Lehceleri ve Edebiyatları Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Mehmet Olmez de Tonyukuk Abidesi uzerinde yaptığı calışmalar ve bu calışmalarda izlediği yontemleri dinleyicilerle paylaştı.
Moğolistan'da bulunan abidenin yerel halk tarafından korunduğunu dile getiren Olmez, bunun Bilge Tonyukuk Abidesi'nin evrensel bir tarih mirası olması acısından onemli olduğunu vurguladı.
Yeditepe Universitesi Fen-Edebiyat Fakultesi Tarih Bolumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl da Bilge Tonyukuk'un aile gecmişini, liderlik ozelliklerini ve yetiştiği donemdeki siyasi ortamı ele aldı. Yazıtlarda bahsedilmeyen tarihsel ayrıntılara değinen Taşağıl, Tonyukuk'un dunya tarihinin beş buyuk liderinden biri sayıldığını ifade etti.
Arkeolog ve genel Turk tarihcisi Adil Yılmaz ise Bilge Tonyukuk Abidesi'nin bulunuşuna ve sonraki arkeolojik calışmalara değinerek, abidenin yapısı ve ozellikleriyle ilgili bilgi verdi.
Ayrıca Tonyukuk Abidesi'nden, arkeolojik buluntulardan ve abidenin bulunduğu bolgeye ait fotoğraflardan ve Servet Somuncuoğlu arşivinden sergi duzenlendi.
Sergi, 14 Ocak'a kadar İstanbul Universitesi Rektorluk Sergi Salonunda gorulebilecek.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ayşe Erkec