Ramazan ayında orucluyken veya herhangi bir zamanda oruc tutarken diş fırcalamak orucu bozar mı cok merak ediliyor. Şimdi Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fetvasına gore oruc tutarken diş fırcalamak orucu bozuyor mu hep birlikte oğrenelim.
[h=3]DİYANET'E GORE DİŞ FIRCALAMAK ORUCU BOZAR MI?[/h]Boğaza su kacırmadan ağzı su ile calkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırcalamakla da oruc bozulmaz (el-FetÂva'l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kacması hÂlinde oruc bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten once ve iftardan sonra fırcalanması, orucluyken fırcalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.

[h=3]ORUCU BOZAN DURUMLAR NELERDİR?[/h]Orucun temel unsuru, yeme, icme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu icin, oruclu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve icmek, yenilip icilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı icine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tutun kokenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tum maddeler oruc yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddu'l-muhtÂr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaclar da aynı hukme tabidir.
[h=3]UNUTARAK YEMEK İCMEK ORUCU BOZAR MI?[/h]Unutarak yemek icmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), "Bir kimse oruclu olduğunu unutarak yer, icerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Cunku onu, Allah yedirmiş, icirmiştir." (BuhÂrî, Savm, 26) buyurmuştur.
Unutarak yiyip icen kimse, oruclu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri cıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruclu olduğu hatırlandıktan sonra mideye bir şey inerse, oruc bozulur (MerğînÂnî, el-HidÂye, II, 253-254).
[h=3]AĞIZ KOKUSUNU ONLEMEK İCİN AĞIZ SPREYİ KULLANMAK VEYA SAKIZ CİĞNEMEK ORUCA ZARAR VERİR Mİ?[/h]Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu onlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.
Gunumuzde uretilen sakızlarda, ağızda cozulen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kacınmak mumkun değildir. Bu sebeple bu tur sakız ciğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddu'l-muhtÂr, III, 395, 396). Ote yandan, hangi sakızın orucu bozmayan turden olduğu bilinemeyeceğinden oruclu iken sakız ciğnemekten sakınılmalıdır.
[h=3]UNUTARAK YİYEN KİŞİYE ORUCLU OLDUĞUNUN HATIRLATILMASI GEREKİR Mİ?[/h]Oruclu olduğunu unutarak yiyip icen kişi, yaşlı, hasta, zayıf ve oruc tutmaya guc yetiremeyecek durumdaysa onu goren kişi oruclu olduğunu hatırlatmamalı, aksi durumda hatırlatmalıdır (ŞurunbulÂlî, MerÂkı'l-felÂh, 238).
[h=3]AĞDA VEYA EPİLASYON YAPTIRMAK ORUCA ENGEL OLUR MU?[/h]Vucuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınması orucu bozmaz. Cunku oruc, bir şey yemek, icmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Kıl almak veya aldırmak bunların kapsamında olmadığından orucu bozmaz.
Burada şu husus da belirtilmelidir ki, kadının erkeğe karşı avret mahalli eller, ayaklar ve yuzu haric tum bedenidir. Kadının kadına karşı avret mahalli, diz kapağı ile gobek arasıdır. Zaruret ve ihtiyac olmadan bu yerlerin dışındaki bolgelerin başka kadınlara veya erkeklere gosterilmesi caiz değildir. Bu itibarla ağda veya lazerle epilasyon yaptırmak isteyen kişinin, erkek olsun kadın olsun yabancı bir kişiye avret mahallini acması helal olmadığı gibi, bu işlemi uygulayan kişinin de bu kısma bakması ve dokunması helal değildir (MerğînÂnî, el-HidÂye, VII, 187,194-195).
[h=3]MİSVAK KULLANMANIN HUKMU NEDİR? DİŞLERİN FIRCALANMASI MİSVAK KULLANMAK YERİNE GECER Mİ?[/h]Abdest alırken misvak ve benzeri bir şeyle ağız ve diş temizliğini yapmak sunnettir (Mevsılî, el-İhtiyÂr, I, 44). Zira bu temizlik fıtrattan sayılmaktadır (Muslim, Taharet, 56; Ebû DÂvûd, Taharet, 29). Allah Resûlu (s.a.s.) bir hadislerinde, "Ummetime ağır gelmesinden (meşakkat) endişe etmeseydim, onlara her namaz vaktinde dişlerini misvakla temizlemelerini emrederdim." (İbn MÂce, TahÂret, 7) buyurmuştur.
Hz. Peygamberin (s.a.s.) uygulamasında ağız ve diş temizliği asıl olup, o donemde diş temizliğinde misvak kullanılmakta idi. Bugun misvak yerine diş fırcası kullanılmaktadır. Ağız ve diş sağlığı icin uygun olan herhangi bir urunun veya yontemin kullanılmasıyla bu sunnet yerine getirilmiş olur.