Karaman İl Milli Eğitim Mudurluğu tarafından, Mevlana Kalkınma Ajansı 2020 Yılı 5. Donem Teknik Destek Programı kapsamında sunulan "COVID 19 Bulaşı Nedenlerinin ve Etkilerinin Ceşitli Değişkenlerle İlişkilendirilerek İl Raporu Hazırlanması Projesi" destek almaya hak kazandı.
Proje sozleşmesi Karaman Valiliğinde Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Yonetim Kurulu Başkan Vekili ve Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, MEVKA Genel Sekreteri İhsan Bostancı ve Karaman İl Milli Eğitim Muduru Mehmet Calışkan tarafından imzalandı.

Karaman Valiliği'nin de ortağı olduğu proje ile Kovid-19 virusunden enfekte olmuş bireylere yonelik bir anket duzenlenerek yaş, cinsiyet, kronik hastalıklar, madde kullanım durumu, koruyucu onlemlere uyma durumları ve hastalığı gecirme şiddetleri gibi değişkenler ve bu değişkenler arasındaki ilişkiler SPSS ortamında analiz edilerek rapor hazırlanması, hazırlanan raporun il pandemi mucadelesinde alınacak onlemler icin rehber oluşturması amaclanmakta.
Atılan imzaların ardından proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Vali Işık, etkili ve guvenli bir aşı ortaya cıkıncaya kadar ya da pandeminin sonlanmasına kadar yapılacak en iyi onlemin salgının yayılmasını kontrol etmek, yayılmanın yonu hakkında bilgi sahibi olmak ve bunlara yonelik bolgesel onlemler alınmasını sağlamak olduğunu soyledi.
Yapılan tum uyarılar, kısıtlamalar ve tedbirlerin her zaman istenen sonucu veremediğini ifade eden Işık, şunları kaydetti:
"Eylul ayı, ilimiz icin yeni tip koronavirus (Kovid-19) surecinin en ağır dalgasının yaşandığı donem olmuştur. Ozellikle tatiller ve bayram torenleri sonrası ile pazar faaliyetlerindeki kısıtlamaların kaldırılmasıyla belli donemlerde virus yayılma hızında artış yaşandığı sayısal olarak tespit edilse de, bu sure zarfında elde edilen bilgiler gozleme dayanmaktadır. Sadece sayısal veriler uzerinden nicel yorumlar yapılmakta, ilimizde bulaşın yonu, sebebi, sosyo ekonomik yapı ve farklı değişkenler ilişkisi icerisinde etki durumunun olculmesine yonelik bilimsel bir calışma bulunmamaktadır. Salgınla daha etkin mucadele edebilmek adına virusun neden ve etkilerinin ortaya konulması amacıyla ajansımız tarafından desteklenecek proje sayesinde ilimizde yeni tip koronavirus ile ilgili ilk bilimsel raporlama işlemi gercekleştirilerek virusun yayılma yonu, hangi değişkenlerde daha etkili olduğu ve bireyleri etkileme durumları arasındaki ilişkileri somut olarak ortaya koyulacaktır."
Bu calışmanın, Karaman'da pandemi surecinde gercekleştirilecek koruyucu ve onleyici tedbirlerin ayaklarının yere sağlam basmasını sağlayacak somut bir veri kaynağı olması bakımından da buyuk onem arz ettiğini vurgulayan Işık, "Bununla birlikte ortaya cıkacak calışma raporu, Sağlık Bakanlığı, 80 il valiliği ve il sağlık mudurluğu ile paylaşılarak pandemi ile mucadelede ornek bir calışma teşkil edecektir. Amacları ve hedefleri acısından son derece onem atfettiğimiz projenin bir an once hayata gecirilmesi temennisi ile projenin hayırlara vesile olmasını diliyorum." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mehmet Cetin