Turkiye Maarif Vakfı'nın okura sunduğu 'Uluslararası Maarif Dergisi'nin ikinci sayısı okurlarıyla buluştu.
Eğitim alanında dunyada yaşanan gelişmelerin, farklı ulke tecrubelerinin, akademik yaklaşımların, guncel sorunların ele alındığı ve tartışıldığı bir icerikle okurlarının karşısına cıkan dergide, dijitalleşmeyle birlikte eğitimin giderek bireyselleşeceği ongorusuyle, "kişiselleştirilmiş eğitim" konusu kapağa taşınıyor.

Bu başlıkta, Turkiye'de ve dunyada one cıkan konular uzman ve akademisyenlerin goruşleriyle, farklı bakış acılarıyla değerlendiriyor. "Dijitalleşme ve Bireyselleşme Cağında Eğitim Ulus Devletlerin Egemenlik Alanından Cıkıyor mu?" başlıklı makalesiyle Prof. Dr. Semih Aktekin, "Eğitim Neden Bireyselleştirilmeli? Farklılaştırılmış Eğitimin Pedagojik Temeli" yazısıyla Dr. Omer Avcı ve "Eğitimde Gelecek Teknolojileri" başlıklı makalesiyle Nedim Kaya, analizlerini okurla paylaşıyor.
"Eğitimin Uluslararasılaşması" konusunun ayrı bir dosya olarak ele alındığı sayıda, Dr. Umit Guneş'in kaleminden, yapay zeka ve eğitim ilişkisine dair ongoruler iceren bir analize yer verilirken Prof. Dr. Ayşen Gurcan tarafından kaleme alınan "Maarif Oğrenen Profili" başlıklı makale ise Turkiye Maarif Vakfının eğitim hedeflerine ilişkin değerlendirmeler iceriyor.
Vakfın Mutevelli Heyeti Başkanı Prof. Birol Akgun, sunuş yazısında, "Oyle gorunuyor ki, her alanda olduğu gibi eğitim alanında da dijital cağa uyum sağlamak bundan sonraki tartışmaların odağında yer alacak. Bu bağlamda, geleneksel kurumların, okulların yapısı ve gelecekte nasıl varlıklarını devam ettirecekleri, oğretmen ve oğrenenlerin eğitim sistemi icerisinde rollerinin ne olacağı, ebeveynlerin yeni doneme adaptasyon sorunları gibi daha onlarca soru akademik duzeyde ele alınması gereken hayati konular olarak karşımıza cıkıyor." vurgusunu yapıyor.
Akgun, 'Uluslararası Maarif Dergisi'nin amacını ise şoyle acıklıyor:
"Tum dunyada eğitimin geleceğine dair teorik yaklaşımların, akademik calışmaların, tahminlerin yoğunluk kazandığı bir donemde uluslararası tecrubesi ve eğitimci kadrosuyla bu tartışmalara yeni acılımlar getirmektir."
"İnsan his, akıl ve irade terbiyesinden gecmelidir"
Dergide, sosyal bilimler alanında Cumhurbaşkanlığı Kultur ve Sanat Buyuk Odulune layık gorulen Prof. Dr. İsmail Kara'yla yapılan "Hikmet aşamasındaki bilgi eğitimin ust hedefi olmalı" başlıklı roportaj yer alıyor.
Bekir Bilgili'nin yaptığı soyleşide, irfani gelenek ve modern eğitim ilişkisine odaklanılıyor.
Kara, eğitimde insan-insan munasebetine dayalı eğitim sisteminden insan-teknolojik alet ilişkisine doğru suratle hareket eden bir yola girilmesinin kendisini en cok duşunduren konulardan olduğuna dikkati cektiği roportajda, "Gelenek ve irfan alanının yeni bir eğitim felsefesi eşliğinde organize edilecek eğitim kurumları, eğitim mufredatı ve eğitim uslubuyla ihya edilmesi ve fonksiyonel hale getirilmesi lazım. İşin bu tarafı bence hayli emek ve ter istiyor. Once teorik yonu kurulacak sonra pratiğe gececek, ayrıca gelişmeye, tadil ve tashihe acık olacak." değerlendirmesinde bulunuyor.
Modern eğitim sisteminin konformist, yahut ust kademe gozetmeyen egoist, anarşist temayulleri beslediği tespitini paylaşan İsmail Kara şu acıklamayı yapıyor:
"Hurriyet verilen bir şey değil insanın hareket ve iradesi olcusunde kademe kademe kazandığı bir şeydir ve bu yuzden cok kıymetlidir. Bunun icin de yetişmekte olan insan sırasıyla; his terbiyesi, akıl terbiyesi ve irade terbiyesinden gecmelidir. İsyan ahlakının karşısında konformizm vardır. Yani hareket ve iradeden vaz gecip uyumu, uyaroğlu olmayı, alt kademelere, cemaatin, cemiyetin, siyasi yapının değerlerine bağlanmayı tercih eden bir ahlakı benimsemek, bir tur esareti secmek. Elle gelen duğun bayram yahut uydum kalabalığa demek, suruye katılmak... Modern eğitim sistemleri herhalde daha ziyade konformist, yahut ust kademe gozetmeyen egoist, anarşist temayulleri besliyor."
Dergide goruşlerine yer verilen Yuksekoğretim Kurulu (YOK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Sarac ise, "YOK Gelecek" projesi hakkında bilgiler vererek, Turkiye'nin uluslararası eğitim alanında geldiği duzeyi anlatıyor.
Uluslararası Maarif Dergisinde ayrıca 2019'da gecirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Kultur ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun'un eğitim hakkında duşuncelerini iceren, konferans notlarından oluşan bir derlemeye de yer veriliyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Fatih Turkyılmaz