ABD merkezli teknoloji devi Microsoft'un ceşitli işletim sistemleri uzerinde calıştığı buyuk bir sır değil. Son kullanıcı şu ana dek Windows 10'dan daha yeni bir işletim sistemi gormemiş olsalar da şirket, Windows 10X ve Windows Core gibi sistemler uzerinde de calışmalar yurutuyor. Yaşanan son bir gelişme ise şirketin Windows Core OS'la ilgili farklı planlarını gozler onune seriyor.
Windows Core OS ile ilgili bugune kadar ortaya cıkan bilgiler, şirketin bu işletim sisteminin iki farklı surumu uzerinde calıştığını duşunduruyordu. Bunlardan bir tanesi Andromeda, diğer ise Polaris olarak isimlendiriliyordu. Edinilen bilgilere gore Andromeda mobil cihazlar icin, Polaris'se duşuk ozelliklere sahip geleneksel dizustu bilgisayarlar icin kullanıma sunulacaktı. Andromeda isimli işletim sistemi hala gizemini koruyor olsa da Polaris'in geliştirme aşamasındaki bir surumu, resmen sızdırıldı.
[h=2]Polaris'i indirebilirsiniz ancak neredeyse hicbir işinize yaramaz[/h]
Microsoft'un bugune kadar yayınlanmamış olan işletim sistemi, Scamdisk isimli platform tarafından sızdırıldı. Gectiğimiz yıllarda da yaptığı sızıntılarla ses getirmeyi başaran platform; Windows 7, Windows 8, Windows 10 ve Windows Server'a ait gizli ve yayınlanmamış surumleri ortaya cıkarmayı başarmıştı.
Sızdırılan Windows Polaris, 2018 yılında hazırlanmış. Microsoft Polaris Build 16299 ismiyle ortaya cıkan işletim sistemi, herhangi bir yazılım kabuğu ya da programa sahip değil. Scamdisk, soz konusu işletim sisteminin ARM tabanlı cihazlarda calıştırılabileceğini ancak tum surucu yuklemelerinin kullanıcılar tarafından yapılması gerektiğini soyluyor. Yani işletim sistemini kurmayı başarsanız bile surucu yuklemeleri ve tum uyumsuzlukları cozmeye calışmanız, muhtemelen ciddi anlamda zor olacak.
[h=2]Windows Polaris neler vadediyordu?[/h]
Microsoft, Windows Core OS'un ozel bir surumu olarak geliştirdiği Polaris ile duşuk ozelliklere sahip dizustu bilgisayarlara odaklanıyordu. Kullanıcılara daha rahat ve seri bir işletim olarak sunulması amaclanan Polaris, Microsoft'un Denetim Masası gibi Windows'la ozdeşleşmiş hizmetlerini de ortadan kaldıracaktı. Yazılım sektorunun onde gelenleri, bu yaklaşımın Microsoft icin bir ilk olduğunu ifade ediyor.
Yazılım devi, işletim sistemleri konusunda oldukca ketum davranıyor. Bu bağlamda Windows Core OS'un ne durumda olduğunu bilen yok. Ayrıca uzunca bir suredir konuşulan Windows 10X isimli işletim sistemi de Windows Core OS ile benzer bir kaderi paylaşıyor. Bu işletim sistemleriyle ilgili daha fazla şey konuşabilmek icinse, Microsoft'un resmi bir acıklama yapması gerekiyor. Boyle bir acıklamanın gelip gelmeyeceği bilinmiyor.