OSTİM Teknik Universitesi (OSTİMTECH) oğrencileri tarafından kısa sure once kurulan kooperatif (OSCOOP), bir yandan universite oğrencilerinin tecrube ve gelirlerini artırarak istihdama katkı sağlamaya calışırken diğer taraftan yerli uretime odaklandı.
AA muhabirinin edindiği bilgiye gore, 19 Kasım 2020'de OSTİMTECH'li oğrencilerin bir araya gelmesiyle kurulan OSCOOP, kısa surede uye sayısını 8'den 77'ye yukseltti.

1967'de kurulan OSTİM Kooperatifini model alan OSCOOP, Turkiye'deki universite oğrencilerine hem girişim hem de dayanışma orneği sergilemek, girişimcilik fikirleri olanlara da bunları hayata gecirebilmeleri icin fon, danışmanlık ve ekip imkanı sunmayı hedefliyor.
Kooperatif, akademik başarının yanında, desteklenmesi gereken oğrencilerin hem gelir elde edip hem de pratik bilgilerini artırması icin calışmalar yurutuyor.
"OSTİM'deki firmaların buyumesi icin de calışıyoruz"
OSTİMTECH oğrencisi ve OSCOOP Yonetim Kurulu Başkanı Buse Utku, AA muhabirine, universite icindeki ofislerinde projeler geliştirdiklerini ve OSTİM'de bulunan yaklaşık 7 bin firmanın buyumesi ve gelişmesi icin calıştıklarını soyledi.
Universite bunyesindeki oğrencilerle, talepte bulunan firmalara web sitesi hizmeti ve İngilizce yazışmalarda yardımcı olacak oğrenci desteği verebildiklerini ifade eden Utku, firmaları uluslararası pazara cıkartarak ihracat desteği sağlama gibi kalkınma ve gelişmeye yonelik faaliyetlerde bulunmayı hedeflediklerini bildirdi.
Utku, genc istihdam projeleriyle kendileri gibi universite oğrencisi olan genclerin mezuniyetlerine kadar deneyim kazanmalarını ve okulları bittikten sonra vakit kaybetmeden calışmaya başlamalarını hedeflediklerine dikkati cekerek, şoyle konuştu:
"Genclerin mesleki ve teknik eğitimler almasını, daha nitelikli hale gelerek iş gucune ihtiyac duyulan yerlerdeki bu eksikliklerin de giderilmesini amaclıyoruz. Yurt ici ve dışındaki iş adamlarıyla bu projeden yararlanan oğrencileri buluşturup, oğrencileri kendi iş planlarını hazırlayabileceği bir noktaya hale getirmek istiyoruz."
Uluslararası dernek ve vakıflarla iş birliği yaparak kooperatifciliğe dair temel bilgiler uzerine eğitim aldıklarını vurgulayan Utku, yaklaşık 1,5 aylık surecte uye sayılarının 8'den 77'ye yukseldiğini dile getirdi.
Yerli uretim de hedefler arasında
Utku, kooperatifin, Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK) danışmanlığı projeleri kapsamında firmaları idari ve teknik tedbirlerin onemine ilişkin bilgilendirirken, yerli uretimi de artırmayı hedeflediğini anlattı.
Bu kapsamda, kurumların isteği doğrultusunda ihtiyac duyulan parcaların uretimini ve talep edilirse lojistiğini gercekleştirdiklerini belirten Utku, uretim ve genc istihdam projeleri icin gelecek donemde iş birliği ve sponsorluk calışmalarına da ağırlık vereceklerini kaydetti.
Utku, Turkiye'de ve dunyada faaliyet alanlarının ceşitliliği bakımından one cıkan bir oğrenci kooperatifi olduklarını, kendileriyle "[email protected]" mail adresinden ya da "www.oscoop.com.tr" internet adresinden iletişime gecilebileceğini bildirdi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Zeynep Canlı