Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kemal Kunovac, cilt, eklem, bobrek, beyin, kalp ve damarlar gibi ceşitli organlara zarar veren otoimmun bir hastalık olan Lupus'un daha cok 15-45 yaş arasında gorulduğunu soyleyerek, "Hastaların yuzde 90'ını kadınlar oluşturuyor. Bu hastalık kalp krizlerine ve ani olumlere yol acabilir" dedi.
Fındıkzade Medipol Universitesi Hastanesi Kardiyoloji Bolumunden Uzm. Dr. Kemal Kunovac, "Lupus hastalığı cilt, eklem, bobrek, beyin, kalp ve damarlar gibi ceşitli organlara zarar veren otoimmun bir hastalıktır. Otoimmun hastalıkta bağışıklık sistemi kendi sağlıklı hucrelerine zarar verir. Normal koşularda bağışıklık sistemi vucudu mikroplara ve alerji yapan maddelerden koruyan bir sistemdir. Ancak bazen bağışıklık sistemi kendi dokularını tanıma ozelliği bozulur ve onlara zarar veren maddeler olarak gormeye başlar. Bu durumda otoantikor denilen savunma maddesini ureterek sağlıklı dokulara saldırıp ceşitli bolgelerinde iltihaba yol acar" diye konuştu.

"AĞRILI VE ŞİŞMİŞ EKLEMLERE DİKKAT"
Lupus hastalığının daha cok kadınlarda gorulduğunu belirten Dr. Kunovac, "Dunya ortalamasında 100 bin kişi icerisinde 40-50 kişide gorulur. Daha cok 15-45 yaşlarında gorulur ve hastaların yuzde 90'ı kadınlardır. Tanısı once ozel kan testleri ile konulur ve sonra daha ayrıntılı tahlillerde doğrulanır. Deri dokuntuleri, ağrılı ve şişmiş eklemler en sık goren bulgulardır. Ancak Lupus tum organları etkileyebilir. Kalp ve damarların bu hastalıktan etkilenmeleri gorulur. Perikardit (kalp zarı iltihabı) en sık gorulen kalp tutulumudur. Goğus ağrısı ve nefes darlığı belirtileri ile başlar, daha sonra ateş ve taşikardi (kalp hızında artış) gelişir. Tanısı EKO kardiyografi ile konulur, kalp cevresindeki sıvı miktarı gorulur" ifadelerini kullandı.
"ANİ OLUMLERE NEDEN OLABİLİR"
Endokardit yani kalp kapakcıların iltihabının da Lupus hastalarında sık gorulduğune dikkati ceken Dr. Kunavac, sozlerine şoyle devam etti:
"Genellikle kalp kapakcıların ucunda yerleşen iltihabı EKO kardiyografi cihazı ile gorulur. Koroner arter hastalığı Lupuslu hastalarda atrteroskleroz yani damar sertliği, damar duvarı iltihabı ya da tromboz dediğimiz damar ici pıhtılaşması olarak gorulebilir. Efora bağlı goğus ortasında vuran ağrı veya yanma belirtileri ile meydana cıkar. Kalp krizlerine ve ani olumlere yol acabilir. Koroner anjiyografi ile tespit edilir."
"TUZ VE STRESTEN UZAK DURUN"
Dr. Kunovac, "Miyokardit dediğimiz kalp kası iltihabı ciddi nefes darlığı, taşikardi ve aritmi şikayetleri ile ortaya cıkar. Bu bulgular kalp yetmezliğini işaret eder. Kalp boşluklarının genişlemesi ve kalp kaslarının kasılma gucunun zayıflamasının nedeni olan Lupus hastalığının bu tutulumu EKO kardiyografi ile tespit edilir. Lupus hastalarının hastalıkları konusunda eğitilmesi şarttır. Bu hastalar sigara icmemeli, alkolden ve aşırı tuz tuketiminden uzak durmalıdır. Lupuslu hastalar, gunluk yaşamlarında normalden daha fazla dinlenmeli, stresten ve sıkıntılı durumlardan korunmalıdır. Hastalık suresi konusunda bilgilendirilmeli, verilen tedavisi uygulanmalı ve periyodik olarak yapılan kontrol muayeneleri ihmal edilmemelidir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı