2021-2022 eğitim oğretim yılını oğrenci değişim programları ile yurt dışında okumak isteyenler icin başvurular devam ediyor. Uluslararası Lise Oğrenci Değişim Programı WCEP Turkiye, yurt dışı eğitimi icin yapılan başvurular sonucunda Kanada'nın, oğrencilerin tercih ettiği ulkeler arasında one cıktığını acıkladı.
Tum dunyanın mucadele ettiği koronavirus salgını pek cok alanda olduğu gibi yurt dışı eğitim alanında da etkilerini gosterdi. Salgının başladığı ilk aylarda ulkelerin tedbir alarak sınırlarını kapatması, oğrenci değişim programlarının secmeleri ve okulların oğrenci kabullerinde aksamalara neden oldu. Gectiğimiz eylul ayında salgının buyuk oranda kontrol altına alınmasıyla başvurular yeniden başladı. 2021-2022 eğitim oğretim yılında yurt dışında okumak isteyen aday oğrencilerin secmelerinin ise salgın tedbirleri kapsamında 2021'in nisan ayına kadar devam edeceği acıklandı.
Bu surecte lise oğrencilerinin tercihini Kanada'dan yana kullandığını acıklayan Uluslararası Lise Oğrenci Değişim Programı WCEP'in Turkiye Genel Muduru Volkan Cerrahoğlu, "Kanada, halihazırda kullandığı uzaktan eğitim altyapısı ile pandemi koşullarında da eğitim sistemini başarıyla surdurmeye devam ediyor. Oğrenci kabulu ve eğitim suresince benimsediği uygulamalarla da ozellikle Turkiye'deki oğrenciler icin gerek sağlıkları gerekse eğitimlerinin devamlılığı noktasında guvence veriyor" dedi.
14 GUN KARANTİNA VE SAĞLIK SİGORTASI KOŞULU
Kanada'nın oğrenci kabulu icin koştuğu şartlara da değinen Cerrahoğlu, "Kanada'ya mevcut bir eğitim vizesi (study permit) olan oğrenciler 2021-2022 eğitim oğretim yılında değişim programlarına katılabilecekler. Ucuşun ardından ulkeye girişte ise 14 gun karantina koşulu bulunuyor. Ocak ayı itibarıyla varış tarihlerinden en fazla 3 gun once yapılmış ve sonucu negatif bir PCR test sonucu ibrazı zorunlu tutuluyor. Aynı zamanda oğrencinin sağlık sigortası da olması gerekiyor. Online olarak kolejlerde ve universitelerde diploma, lisans ve master programlarına katılacak olan oğrenciler icin ise iki aşamalı vize uygulaması soz konusu. Dil okuluna gidecek oğrenciler icin de vize başvuruları acık" diyerek vizelerin acıklanma suresinin 5 aya kadar uzayabildiğini belirtti.
Kanada'nın eğitim sisteminde de pandemi şartları doğrultusunda yeni uygulamaların başladığını soyleyen Cerrahoğlu, ilgili prosedurleri şoyle aktardı:
"Kanada'da her eyaletin eğitim bakanlıkları kendi bolgelerindeki halk sağlığı uzmanları ile koordinasyon halinde, hasta sayılarını ve pandeminin gidişatını takip ediyor. Hem oğrencilerin hem de bolge halkının sağlığını koruyacak tedbirler alıyor. Hasta sayılarının az olduğu veya hic olmadığı bolgelerde okullar yuz yuze eğitime acıkken daha yoğun nufusun olduğu ve hasta sayılarının yuksek olduğu bolgelerde ise donemsel olarak uzaktan eğitime gecilebildiği gibi hibrit ve alternatif eğitim modelleri de uygulanıyor. Uluslararası oğrencilerin pandemi surecinde eğitime dahil olabilmeleri icin ise ulusal bazda tedbirler alınmış durumda. Bu kapsamda yalnızca Covid-19 Hazırlık Planını devlete onaylatmış olan eğitim kurumlarının yurt dışından oğrenci kabul etmelerine izin veriliyor. Başvurular ise kontenjanlar dahilinde suruyor ve oğrenci secmelerinde gerek fiziksel gerek cevrimici yontemler kullanılıyor."
ANADOLU'DAKİ OĞRENCİLERE DE REHBERLİK
WCEP olarak tum Turkiye'den oğrenci değişim programlarına katılmak isteyen oğrencilere secmelere katılma fırsatı sağlamayı amacladıklarını soyleyen Cerrahoğlu, "Sadece buyukşehirlerdeki değil Anadolu'daki oğrencilerimize de yurt dışında lise eğitimi alabilmeleri icin fırsatlar sunuyor, hayallerini gercekleştirmeleri icin onlara rehberlik ediyoruz. Şu anda secmeler İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Hatay, Kayseri, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla ve Uşak'ta suruyor. WCEP olarak yarınlarımızı inşa edecek genclerin elinden tutmaya devam ediyor, ayakları yere sağlam basan bireyler olarak yetişmeleri icin yanlarında yurumeyi bir an olsun bırakmıyoruz. Dunya capında geliştirdiğimiz işbirlikleri ile de tum engelleri aşacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.