MARDİN'in Derik ilcesinde yaşayan Şeyhmus Malgir (55) ciftcilerin traktorle giremediği engebeli arazileri atına bağladığı sabanla surerek gecimini sağlıyor. Gunde yaklaşık 80 TL kazandığını belirten Malgir, "40 senedir bu işi yapıyorum. Babadan, dededen kalma bir iş. Yaşım 55 ama kendimi 20 yaşında hissediyorum. Bu yaşta kimse bu cifti suremez" dedi.
Derik ilcesinde yaşayan 2 cocuklu Şeyhmus Malgir, yaşına rağmen binlerce yıldır devam eden atla cift surme geleneğini surduruyor. Her gun koylere giden Malgir, ciftcilerin traktorle giremediği engebeli arazileri, atına bağladığı sabanla surerek gecimini sağlıyor. Dedesinden emanet aldığı cift surme işini 40 yıldır surduren Malgir, gunde ortalama 4 donum tarla suruyor ve donum başı 80 TL kazanıyor. Bakımını ihmal etmediği ve bugune kadar onuncusu olan 'Beyaz' adını verdiği atına gozu gibi bakan Malgir, atının yorulduğunu hissettiğinde o gun cift surmeyi bırakarak, dinlenmesini sağlıyor.
'BU YAŞTA KİMSE BU CİFTİ SUREMEZ'Sokağa cıkma kısıtlamalarında da calışan Malgir, lise mezunu olduğunu ifade ederek, "İlcede 40 yıldır bağ ve bahceleri atla suruyorum. Donum başı 70- 80 lira kazanıyorum. Bazen gunde 3- 4 donum suruyorum. 40 senedir bu işi yapıyorum. Babadan, deden kalma işi yapıyorum. 55 yaşındayım ama kendimi 20 yaşında hissediyorum. Bu yaşta kimse bu cifti suremez. Bugun 4 donum surmuşum. At yoruldu. Acımasam 6- 7 donum de surebilirdim. Toprağı ne kadar surersen o kadar faydası var. Daha bereketli olur. Yabancı ot fazla cıkmaz" diye konuştu.