
Şirket Ust Yoneticisi Adar Poonawalla, AP'ye yaptığı acıklamada, hukumetin aşının kullanımına, "Hindistan'daki kırılgan toplum kesimlerinin korunduğundan emin olana dek ihracat yapılmaması koşuluyla" onay verdiğini belirtti.
Diğer yandan aşının piyasaya surulmesinin de yasaklandığına dikkati ceken Poonawalla, "Şu anda yalnızca Hindistan hukumetine aşı verebiliyoruz." ifadesini kullandı.
[h=3]GELİŞMEKTE OLAN ULKELERİ ETKİLEYECEK[/h]Dunyanın en buyuk aşı ureticisi olan şirkete getirilen kısıtlama, gelişmekte olan ulkelere aşı sağlanmasını geciktirebilir.
[h=3]1 MİLYAR DOZ AŞI URETİMİ PLANLANIYORDU[/h]Hindistan Serum Enstitusu, Dunya Sağlık Orgutunun (DSO) onculuk ettiği Kovid-19 Aşıları Kuresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında ihtiyac duyan yoksul ulkelere verilmek uzere 1 milyar doz aşı uretmeyi planlıyordu.
[h=3]AŞILARIN ULAŞMASI BAHARI BULABİLİR[/h]Şirketin COVAX'a teslim edilmek uzere Oxford/AstraZeneca aşısı ve henuz onaylanmayan ABD'li Novavax şirketinin geliştirdiği aşıdan 100'er milyon doz uretmek uzere sozleşme imzaladığına dikkati ceken Poonawalla, soz konusu sozleşmeye ek olarak 300 ila 400 milyon doz uretilmesi icin goruşmeler yurutulduğunu, ayrıca yıl sonuna kadar COVAX'a 200 ila 300 milyon doz daha aşı sağlamasının planlandığını aktardı.
İhracat yasağı nedeniyle, soz konusu ulkelere ilk aşıların ulaşmasının baharı bulabileceği ongoruluyor.
