Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ekonomi Muhabirleri Derneği Başkanı Turgay Turker ve beraberindeki yonetim kurulu uyeleri ile bir goruşme gercekleştirdi. Gercekleştirmede pek cok konu başlığı gundeme geldi. Bunlardan biri de Turkiye'nin Otomobili oldu.
Varank'ın acıklamalarında yerli otomobilin yerlilik oranı ve ne donemde yollarda olacağı gibi noktalarda acıklamalar yaptı. Yerli otomobilin yerlilik oranı ile ilgili eleştirilere de yanıt vererek merak edilen noktaları acıkladı.
[h=2]TOGG, 2022'de banttan inecek[/h]
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilk aracın 2022 yılında sonunda uretim bandından ineceğine dair acıklamalarını hatırlattıktan sonra, şu anda acıklanan takvimde bir değişiklik olmadığını soyledi.
Otomobilin cok beğenildiğini de belirten Varank, "Araba konusu herkesi ilgilendirdiği icin bir sahiplenme var. Eleştiriler de var, 'Global firmalarla calışıyorsunuz. Parcaların bir kısmını yurt dışından alacaksınız, bu nasıl yerli otomobil?' diye. Ben onun orneklerini veriyorum. Şu anda global tedarik zincirlerine baktığınızda hangi arac yuzde 100 bir ulkenin kendi toprakları icinde uretiliyor ki? Nasıl rekabetci olacaksınız? İnsanların daha fazla satın almasını ikna edeceksiniz, ona gore bir politika izliyorsunuz. Biz, fikri mulkiyet hakları yuzde 100 ulkemize ait olan, muhendisliğini kendi insanımızın yaptığı bir otomobilden bahsediyoruz. Tabii ki tedarikcileri arasında başka insanlar olabilir. Dunya otomotiv endustrisi o kadar hızlı gelişiyor ki biz buna artık otomobil demiyoruz, bu artık akıllı bir urun. Turkiye, cok onemli bir otomotiv ureticisi. 33 milyar dolarlık otomotiv, yedek parca ve muhendislik ihracatı yapan bir ulke. Eğer siz sadece tedarikciyseniz genel merkezlere bağlı donuşumu yapabilirsiniz. Biz Turkiye'nin Otomobili ile ulkede bu kabiliyetleri kendimiz tetikleyeceğiz, geliştireceğiz ve Turkiye'de mobilite ekosistemi oluşturacağız. Burada hicbir sıkıntı yok. İnşallah 2022'nin sonunda bu araclar banttan indiğinde tum Turkiye'nin gurur duyduğu bir aracı karşımızda hep birlikte goreceğiz." dedi.
[h=2]İlk araclar buyukelcilere[/h]
Bakan Varank ayrıca, cıkan ilk araclardan Turkiye'nin dunyadaki buyukelcilerine gondermek istediğini de belirtti. Bakan, "Buyukelcilerimiz gururla o ulkelerde o araclara binsinler, ulkelerin caddelerinde bizim otomobilimizle gezsinler, tum dunyaya bunu gostersinler, boyle bir hayalim var. Bunu da başarabilirsek hoş bir şey olur diye duşunuyorum." ifadelerini kullandı.
TOGG icin uzun suredir ulkemizde hummalı bir calışma devam ediyor. İlk uretilecek olan aracın SUV tarzında bir otomobil olması ve tamamen elektrikli bir guc sistemine sahip olması bekleniyor. TOGG hakkında siz ne duşunuyorsunuz?