Tum cihazlar gibi Android işletim sistemine sahip tablet, akıllı telefon gibi mobil cihazlar da sınırlı bir dahili depolama alanına sahiptir ve bu alan daraldıkca donma, kasma gibi farklı sorunlar ortaya cıkabilir. Android cihazınızda gereksiz dosyaları silme işlemi yaparak soz konusu sorunlardan kurtulmanız mumkun. Ustelik gereksiz dosyaları silme işlemini duşunduğunuzden cok daha kolay bir şekilde gercekleştirebilirsiniz.
Peki, Android gereksiz dosyaları silme işlemi nasıl yapılır? İşlem icin kullanabileceğiniz farklı yontemler ve ucuncu taraf yazılımlar ama en basit ve guvenli yontem, Google Files mobil uygulamasını kullanmaktır. Google tarafından geliştirilen uygulama, cihazınızdaki dosyaları yonetmenizi sağlamakla kalmıyor aynı zamanda başarılı bir gereksiz dosyaları silme işlemi gercekleştiriyor. İşlem detaylarını adım adım anlattık.

[h=2]Android gereksiz dosyaları silme nasıl yapılır?[/h] Adım #1: Buradan Google Files mobil uygulamasını indirin. Adım #2: Uygulamayı acın. Adım #3: Sol alt koşedeki Temizle butonuna dokunun. Adım #4: Onemsiz Dosyalar seceneğine dokunun. Adım #5: Gereksiz Dosyaları Goster butonuna dokunun. Adım #6: Temizlemek istediğiniz dosyaları secin. Adım #7: Temizle butonuna dokunun. Adım #8: Acılan ekrandaki Temizle butonuna dokunarak işlemi onaylayın. Adım #9: Değişen bir sure sonunda gereksiz dosyaları silme işlemi tamamlanacak. [h=2]Adım #1: Google Files mobil uygulamasını indirin:[/h]

İşletim sistemi versiyonuna ve cihaza gore değişebilen bir şekilde Google Files mobil uygulaması yuklu olarak gelebiliyor. Eğer cihazınızda bu mobil uygulama bulunmuyorsa Play Store uzerinden uygulamayı cihazınıza indirebilirsiniz.
[h=2]Adım #2: Uygulamayı acın:[/h]

Play Store uzerinden Google Files mobil uygulamasını indirdikten sonra acın. Kullanmaya başlamadan once uygulama sizden Google hesap bilgilerinizle giriş yapmanızı isteyecek. Android cihazınızı kullandığınız hesap ile aynı hesap bilgilerinizi kullanarak mobil uygulamaya giriş yapınca kullanmaya hazır olacaksınız.
[h=2]Adım #3: Sol alt koşedeki Temizle butonuna dokunun:[/h]

Play Store uzerinden indirdiğiniz Google Files mobil uygulamasına Google hesap bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra uygulama sizden bazı onaylar ve senkronizasyon icin sure isteyebilir. Bu işlemler sonucunda acılan ana ekranın sol alt koşesinde bulunan Temizle butonu ile gereksiz dosyaları silme işlemi icin ilk adımı atın.
[h=2]Adım #4: Onemsiz Dosyalar seceneğine dokunun:[/h] Google Files mobil uygulamasının ana ekranından Temizle butonuna dokunduğunuz zaman karşınıza cıkan ekranda Onemsiz Dosyalar seceneğine dokunun. Burada once hızlı bir temizlik yapabilirsiniz ancak detaylı bir gereksiz dosyaları temizleme işlemi icin sıradaki adımları takip edin.
[h=2]Adım #5: Gereksiz Dosyaları Goster butonuna dokunun:[/h]

Gereksiz Dosyaları Goster butonuna dokunduğunuz zaman karşınıza onbelleği işgal eden gunluk dosyalar, gecici mobil uygulama dosyaları ve cihazınıza yuklu olan ancak cok sık kullanmadığınız mobil uygulamalara dair veriler cıkacak.
[h=2]Adım #6: Temizlemek istediğiniz dosyaları secin:[/h]

Google Files ile Android gereksiz dosyaları silme işleminin bu adımında silmek istediğiniz yani cihazınızdan temizlemek istediğiniz dosyaları doğru bir şekilde secmelisiniz. Cunku yapılan silme işleminin geri donuşu olmayacak. Yanlış bir silme işlemi yapmamak icin bu adımda son derece dikkatli olmalısınız.
[h=2]Adım #7: Temizle butonuna dokunun:[/h] Android cihazınızda bulunan gereksiz dosyalar arasından silmek istediklerinizi en doğru şekilde sectikten sonra Temizle butonuna tıklayarak silme işlemini başlatabilirsiniz. Temizle butonuna dokunmadan once secimlerinizi dilediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.
[h=2]Adım #8: Acılan ekrandaki Temizle butonuna dokunarak işlemi onaylayın:[/h] Pek cok yazılım ve mobil uygulama gibi Google Files mobil uygulaması da silme işlemi konusunda emin olup olmadığınızdan emin olmak icin son bir kez daha onay almak isteyecektir. Son onay ekranında da Temizle butonuna dokunduğunuz zaman gereksiz dosyaları silme işlemi geri donulmez bir şekilde başlayacak.
[h=2]Adım #9: Değişen bir sure sonunda gereksiz dosyaları silme işlemi tamamlanacak:[/h]

Son onay ekranındaki Temizle butonuna dokunduğunuz zaman temizleme işlemi başlayacak. Gereksiz dosyaları silme işlemi sectiğiniz dosyaların boyutuna gore değişen bir surede tamamlanacaktır. İşlem tamamlandıktan sonra yapmanız gereken başka bir adım kalmıyor. Belirli aralıklara bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.
Android cihazlarımız biz farkında olmasak da pek cok gereksiz dosya ile dolabiliyor ve bu dosyalar biriktikce cihaz performansını olumsuz yonde etkileyebiliyor. Android gereksiz dosyaları silme işlemini belirli aralıklarla uygulayarak cihaz uzerindeki yuku azaltabilir ve omrunu uzatabilirsiniz.