Boğazici Universitesi Rektorluğune atanan Prof. Dr. Melih Bulu, "Hedefim, 4 yıl icerisinde Boğazici'nin ilk 100'e giren ve orada kalabilen ilk Turk universitesi olmasıdır." dedi.
Bulu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan "Merhaba Bogazici" başlığıyla yaptığı acıklamada, hayatının en guzel 8 yılını gecirdiği Boğazici Universitesi'ne rektor olarak atanması nedeniyle herkesi sevgiyle selamladığını soyledi.

Gerek ozel sektor gerek sivil toplum kuruluşlarında 30 yıllık tecrubesinin kendisini getirdiği noktada, Turkiye'nin dunyada ilk 10'da olma hedefinin, belki de en onemli bileşeninin ust seviye eğitim olduğunu yurekten hissettiğini belirten Bulu, "O sebeple ulkemizin onde gelen universitelerinden Boğazici'ne donuş beni her bir zerreme kadar heyecanlandırıyor. Bu kapsamda, beni bu goreve layık goren Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın YOK Başkanımıza ictenlikle teşekkur ediyorum." ifadelerini kullandı.
Bulu, Boğazici'nde yonetim ve strateji yoğun eğitimi sonrası ozel sektorde pratik yapma fırsatı bulması sonrasında farklı universitelerde bolum başkanlığı, dekanlık ve rektorluk sureclerinde tecrube kazanmanın kendisini bugunlere hazırlayan guzel tesadufler olduğunu aktardı.
Şu ana kadar elde ettiği tecrube ile yaptığı analizde Boğazici'nin hak ettiği yere gelmesi icin uzerinde calışılması gereken başlıklardan bir kac tanesini paylaşmak istediğini anlatan Bulu, şoyle devam etti:
"1- Dunyadaki yerimiz: Uluslararası universite sıralamalarında en etkin iki kuruluşu olan THE ve QS'in verilerine baktığımızda, Boğazici'nin artık ilk 500'un dışına duştuğunu goruyoruz. Bunun en onemli sebeplerinin başında, gerileyen uluslararası yayın performansımız var maalesef. Benim hedefim 4 yıl icerisinde Boğazici'nin ilk 100'e giren ve orada kalabilen ilk Turk universitesi olmasıdır.
2- Sektorle iş birliği: Boğazici'nin kamu ve ozel sektorle olan yakınlığı alan kaybetmiş ve boşluğu farklı universiteler doldurmuştur maalesef. Bu yarışta yeniden aktif olarak daha cok calışmamız ve ozellikle mezunlarımızın networkunu kullanarak avantaj sağlamalıyız diye duşunuyorum. Bu sayede Boğazici oğrencilerinin, iş ve staj bulmaları cok daha kolaylaşacak, yapılan projelerle universitemize ek gelir sağlanacak ve akademik araştırmalar icin de gercek problem alanları saptanacaktır.
3 - Girişimcilik: Ulkemizde, son yıllarda hızla yukselen girişimcilik ekosisteminde Boğazici'nin hak ettiği yerde olmadığını duşunuyorum. Sadece oğrencilerimizin değil, hocalarımızın da urettikleri yeni bilgiyi ticarileştirecek ekosistemin geliştirilmesi, onumuzdeki 4 yılda onem vereceğim bir konu olacaktır. Boğazici adresli 'start up'ların onunu acacak bir ortamı oluşturmak icin elimden geleni yapacağımdan emin olabilirsiniz.
4- İnovasyon ekosistemi: Routhledge tarafından basılan ve editorluğunu yaptığım 'Urban Knowledge and Innovation Spaces' başlıklı kitabımda, inovasyonun mekan ile ilişkisinin cok onemli olduğunu bilen biri olarak universitemizdeki mekanların, bizleri surekli inovasyon yapmaya teşvik edecek hale gelmesini cok onemsiyorum. Bu bakışla mekanların yeniden gozden gecirilmesi ile sizlerin artık Boğazici'ne girdiğinizde icinde olmaktan cok daha buyuk mutluluk hissedeceğiniz bir hale gelmesi yonunde calışacağımı belirtiyorum."
"Taraf olmadığı problemlere malzeme yapılması Boğazici'ne zarar verir"
"Sizlerin onerilerinizle bu listeyi geliştirmek ve birlikte gercekleştirmek, gelecek gunlerde ajandamızın başlıca maddelerini oluşturacaktır." değerlendirmesinde bulunan Bulu, şunları kaydetti:
"Değerli Boğazici ailesi; İnsanlara dokunmayı seven bir mizacım vardır. Bana her zaman sanal ortamda ya da kampuste ulaşabilirsiniz. Sorunların şeffaf bir şekilde konuşularak cozulebileceğine inanan bir yonetim tarzım vardır. Birlikte konuşarak, en doğruya ulaşıldığını sayısız kere tecrube etmişliğim vardır. Bununla birlikte, Boğazici'nin taraf olmadığı problemlere malzeme yapılması en cok Boğazici'ne zarar verir.
Unutmayalım ki hepimiz aynı gemideyiz. O sebeple universite olarak bizi asıl işimiz olan bilimsel uretimden uzaklaştıracak her turlu girişime de birlikte karşı gelmemiz gerekir diye duşunuyorum."
Prof. Dr. Bulu, acıklamasını şoyle surdurdu:
"Yuvaya donuşumun heyecanı ve mutluluğuyla orta kantinde yediğim kumpir, sosyete kantinden cay alıp manzarada yudumlamayı ve bu arada kucağıma zıplayıp yediğim her şeye ortak olan kedileri cok ozlediğimi soylemek isterim. Guney'de basket oynamayı, Ucaksavar'da kurekcilerle antrenmana katılmayı, acık havuzda gun batana kadar yuzmeyi de ozlemiş olduğumu belirtmek isterim elbette.
Bu vesile ile bir Boğazicili olarak uzerimde emeği olan başta Guven Alpay, Deniz Gokce, Muzaffer Bodur, Hayat Kabasakal, Mustafa Dilber, Ozer Ertuna, Refik Erzan, Ayşe Buğra, Ayşegul Toker, Cem Behar ve Taner Bilgic olmak uzere bugunlere gelmemde emeği olan butun hocalarımı da saygıyla selamlıyorum."
Prof. Dr. Melih Bulu kimdir
Lisans eğitimini Ortadoğu Teknik Universitesi'nde Endustri Muhendisliği Bolumu'nde tamamlayan Bulu, yuksek lisans ve doktora eğitimlerini Boğazici Universitesi İşletme Bolumu'nde tamamladı.
Prof. Dr. Bulu ozel sektorde proje muhendisi olarak CASA, Atak Helikopter ve F-16 programlarında calıştı. P&G'de fabrika mudur yardımcılığı gorevinde ozellikle verimlilik ve maliyet tasarrufu alanlarında gorevler alan Bulu, calışma hayatında bircok uretim ve servis sektorundeki firmada strateji ve yonetim konularında danışmanlıklar yaptı.
Akademik uzmanlık alanları, firmaların, şehirlerin, bolgelerin ve sektorlerin rekabetciliği, kumelenme, oyun teorisi, girişimcilik olan Prof. Dr. Bulu, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Derneği'nin kuruluşunda yer alıp derneğin başkanlık gorevini yapıyor.
Bulu, 2009'da başlayan akademik hayatı boyunca bolum başkanlığı, MBA koordinatorluğu, uluslararası iş birliği koordinatorluğu gorevlerinde bulundu.
İstinye Universitesi'nin Kurucu Rektoru olan Bulu, bu dort yıllık donemde universitenin Times Higher Education Global Impact endeksine gore dunyanın ilk 400 universitesi arasına girmesini sağladı.
Gecen yılın başında Halic Universitesi Rektorluğune atanan Melih Bulu, eğitim dilinin İngilizce'ye donuşturulmesi, Araştırma Universitesi hedefinin oncelenmesi konularına ağırlık vererek uluslararası endeksli yayın sayısının bir sene icerisinde yuzde 100'e yakın oranda artmasında ve Halic Universitesi'nin dunyanın ilk 600 universitesi arasına girmesinde liderlik yaptı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Murat Paksoy