Kotu amaclı reklam
Reklamların rahatsız edicidir, ama bilgisayara kotu amaclı yazılım yukleyen reklamlar korkutucudur. Bu tur reklamlar Malvertising olarak adlandırılırlar. Bunlar kotu amaclı web sitelerine bağlı reklamlardır. Bu tur reklamları tıklayıp gelen bildirimlere onay verirseniz tarayıcınıza veya cihazınıza kotu amaclı bir yazılım yuklersiniz.
Son yıllarda Facebook, reklam dağıtım platformunda guvenliği artırdı. Ancak, suclularda kendilerini geliştirmektedir. Bu nedenle kişisel olarak da Facebook’da dikkatli olmakta fayda vardır.
Kotu amaclı reklamlar genellikle diyet hapları ve mucize tedaviler adı altındaki reklamlardır. Kotu amaclı yazılım cok tehlikelidir, bu reklamlardaki kotu amaclı yazılımların kimlik bilgilerinizi, bankacılık bilgilerinizi, kişisel verilerinizi ve daha fazlasını calabileceği olmasıdır.
Sosyal Muhendislik Hackleri
Dolandırıcılar, sosyal muhendisliği kullanarak sosyal ve psikolojik teknikleri kullanarak hassas bilgileri acığa cıkarmak icin hedefleri manipule ederler. Kişisel bilgilerinize gore uyarlanmış bir aldatmacaya inanma olasılığınız yuksek olduğundan, genellikle kimlik avında kullanılır.
Yabancılardan gelen arkadaşlık isteklerini kabul etmemek en iyisidir. Bilgilerinizin coğunu yalnızca ozel veya arkadaşlarınıza da ayarlamanız gerekir. Dolandırıcıların gorebileceği her ayrıntı, onların kimlik avı e-postalarını daha inandırıcı hale getirmelerine yardımcı olabilir. Sıklıkla Facebook arkadaşlarından birini, size iletişim bilgilerini veren kişi olarak adlandırırlar, yeni işlere veya ilişkilere yorum yapabilirler ve e-postayı bulunduğunuz yere gore kişiselleştirebilirler.
Facebook Messenger Bağlantıları
Genel bir İnternet kuralı, bir iletinin size kısa bir bağlam veya acıklama iceren bir iletide bir URL gonderirse, bunun uzerine tıklamamanızdır. Bunun nedeni, mesajlaşma uygulamaları yoluyla gonderilen zararlı bağlantıların, hesapları kesmek ve virusleri yaymanın en yaygın yollarından biridir. Facebook Messenger’ın bu kadar buyuk bir erişimi olduğu goz onune alındığında, bu uygulama korsanlar icin kolaydır. Bu nedenle, bir cok kotu amaclı yazılım Facebook Messenger’da yaymak icin kullanılıyor.
Muhtemelen sadece arkadaşın size gormenizi istediği bir link yolluyorsa, onlara mesaj gonder ve link hakkında soru sor. Otomatik kotu amaclı yazılım robotları konuşma gibi mesajlar gonderirler.
Bir bağlantıya tıklarsanız ve bir site sizden bir dosya indirmenizi isterse devam etmeyin. Kullanıcıların bu tur yayılan kotu amaclı yazılımları ozellikle etkili kılan mesajların arkadaşların mesajları sanıldığı icin guvenilir.
Tehlikeli Uygulamalar
Facebook uzerinden calışan cok uygulama vardır. Bu tur uygulamalar Veri toplama, bu uygulamaların oluşturduğu bir sorundur, ancak aynı zamanda kotu amaclı yazılım sağlamak veya hesap kimlik bilgilerini calmak icin de kullanılabilir. Tıklama sınavları ve anket gibi uygulamalar, reklam verenler ve dolandırıcılar icin kullanıcı verilerini toplamak icin kolay bir yoldur. Bircok kişi Facebook hesaplarına sınav veya uygulama erişimi vermekten cekinmiyor.
Zaman Cizelgesi İletileriyle Paylaşılan Dolandırıcılık
Bu, başka bir turden reklamcılığın bir bicimidir, ancak Facebook platformuna reklam yayınlamak icin guvenmek yerine, scammers Facebook yayınlarını zaman cizelgesinde veya sayfada paylaşır. Bu yayınlar daha sonra kotu amaclı yazılım veya aldatmaca sitelerine yol acar.
Bazen dolandırıcılar bu mesajları Facebook’un reklam araclarıyla tanıtmaktadır. Ama aynı zamanda hem duzenli hem de sahte kullanıcılar tarafından yayılır ve paylaşılır. Bu ozellikle, para kazanma şansı gibi bir tur odul vaat eden aldatmaca siteleri icin gecerlidir.
Bu yayınlarda paylaşılan siteler genellikle meşru haber sitelerinin gorunumunu coğaltmaya calışır. Bununla birlikte, bir kullanıcı sayfayı ziyaret ettiğinde, site kullanıcının cihazına kotu amaclı yazılım enjekte etmeye veya bir acılır pencere gorunmeye calışır. Bu pop-up’lar sahte bir urun sunar, kullanıcılara ucretsiz bir urun sunar ya da “inanılmaz Bitcoin fırsatı” gibi sahte bir hizmeti destekler. Kullanıcılar bu acılır pencereyi tıkladığında, bir sayfa onlardan odeme bilgilerini veya diğer kimlik bilgilerini girmelerini ister. Bu bilgi daha sonra para, kimlik veya kullanıcı hesaplarına erişmek icin kullanılır.
Facebook’ta Kotu Amaclı Yazılım ve Viruslerden Nasıl Korunmalı?
- Herhangi bir linki tıklamadan once ne olduğundan emin olun. Linkin kimden geldiğine, konun ne olduğuna bakın eğer reklam linki ise kesinlikle tıklamayın.
- Tanımadığınız bilmediğiniz kişilerin arkadaşlık isteklerini kabul etmeyin. Bu kişilerin amacı sizin kişisel bilgilerine ulaşıp dolandırıcılıkta kullanacaklardır. Catfish avcılarından uzak durun. Bu kişiler ozellikle cocukları hedef alır. Cocuklarınızın arkadaş listeleri ve gizlilik ayarlarını kontrol edin.
- Facebook hesap gizlilik ayarlarını ust seviyede tutun. Paylaşımlar olsun profil bilgilerin goruntulenmesi olsun durumuma gore “Sadece ben” veya “Arkadaşlar” gibi secenekleri tercih edin. “Herkese acık” seceneğinden uzak durun.
- Facebook uzerinden secenekli sınav ve anket gibi uygulamalardan uzak durun. En sık kullan bilgi toplama yontemlerindendir.
- Facebook ile diğer web sayfa ve uygulamaları oAuth teknolojisi ile yetkilendirme işlemlerini kontrol edin kullanmadığınız hizmetlerin yetkisini kaldırın.