Merhabalar dostlarım ben Soykan Onder, benim kim olduğumu ve ya neden bu makaleyi yazdığımı bilmek istiyorsanız , ben cok uzun bir zamandır Youtube ile ilgilenen bir kişiyim ve bir cok konuda bilgi sahibiyim bu internet ortamında , ama yinede insanlarla etkileşime girmenin paylaşım yapmanın ne kadar guzel bir şey olduğunu insan fark edince yaptığı işler ve amaclar tabiki de farklı oluyor. Şimdi gelelim neden bu makaleyi yazıyorum amaclarımın hic biri burada sizleri kınama ve ya yanlış yaptığınız şeyleri sizin yuzunuze vurmak değildir bu yuzden sizlere guzel bir makale hazırladığıma dair temin edebilirim . Evet şimdi sizlerle en baştan başlayalım . [Giriş kısmını sizlere yaptığınız şeyleri fark etmeniz acısından ve neler yaşanıp bittiğini oğrenmeniz acısından yazıyorum okumak istemeyenler gelişme kısmından devam edebilir ] Kendinizi daha 10 yaşında hayal edin , herkes icin teknolojinin ilerlediği zamanlar tam değildir ama ben yinede 1990-2005 yaş arasındaki kişilerden kast ediyorum ve o yıllar arasında nasıl bir donem atlattığımızı yazacağım , tabikide teknoloji ve internet konusunda , savaşlar ve tarih bu konu icin bizi ilgilendirmeyecek yani . Evet teknolojiye ilk adımı attınız ve daha yeni yeni teknoloji ile tanıştınız atariler oynadınız bolca vakit gecirdiniz ve eğlendiniz grafikler guzel olmasa ve ya hikaye umurumuzda olmasa bile , hafiften yeni telefonlar cıktı ve insanlar teknolojiyi 2000 yılında benimsedi , ancak yine de bir şeyler eksikti , peki o eksiklik neydi , işte o eksiklik İnternational Network yani Uluslararası İnternet Ağı . Evet , hayatımıza internet girdi ve ilk olarak İnternet Explorer ile tanıştık , kimse inkar etmesin şu miniclip oyunlarını az oynamadık bolca boş vakit gecirdik ve hayatımıza bir anda Firefox ve Google girdi . Siz fark etmeseniz de bu şirketler arasında ciddi oranda bir kapışma vardı , ama bu kapışmanın sonunda maddi ve manevi olarak geride bıraktıkları onca şey vardı . Peki bu Hedefe ulaşmak istedikleri şey neydi , Hedefleri Geleceğin Sanal Prensi olmaktı elbet . Ve tabikide en iyi kaliteyi ureten şirket guzelliği ve uğraşları sayesinde , birazda supriz yumurtaları ile tadı tuzu kıvamı tam olan Google oldu . 2005 yılında ise Youtube'nin kendi altında hizmet vermesini sağladı. Evet , dunyada işler boyleydi , peki biz ne yapıyorduk , KOCA BİR HİC . Evet kimse bir şeyler yaptık demesin hic birimiz saatlerce onunde oturup oynadığımız oyunun nasıl yapıldığını duşunmedik , ve ya insanlar bu kadar yokluğun icinde nasıl bu teknoloji denen şeyleri yaptılar, ve ya bu bilgisayarlar bizleri kendilerine sanal ortamlara kitlemek ve koleleştirmek icin miydi ? bunların hic birini duşunmedik ve saatlerce onunde oturup oyun oynadık ve ya araştırma yaptık . Daha Amerika da cıkan bir bulaşık makinesi dahi tam 7 yıl sonra Turkiye'ye geliyordu . Peki bu yaptıklarımız bize hic bir şey kazandırmadı mı , yani sadece boş vakit mi gecirdi insanlar o sırada . İşte orada hayır . Biz ne kadar boş baksak da o ekranlara beynimiz o bilgilerin o reflekslerin ve iceriğin hepsini beyinin kısa sureli deposunda topladı ve teknoloji ilerlediğinde bilgisayarın onune gecip saatlerce oyun mu oynayacağımızı ve ya sadece calışmak icin ya da ortalama olarak kendimizi kontrol ederek oynayıp oynamayacağımızı beynimiz coktan farkındaydı , Atalarımızın dediği gibi nasıl başlarsan o yola oyle biter. Şimdi gel gelelim genclerin oğrendiği bildiği bilgilere hayretlere duşurecek kadar fazla bilgi sahibiler ve bunları kullanmakta o kadar kendilerine eminler ki ufak bir teknoloji dahi olsa hemen atlayabiliyorlar o işin icine ve bu cok guzel bir şey ama bu dediğim kişiliğe sahip olan kitle sadece %15 - %20' lik bir kısımdır . Geri kalan 7-12 yaş aralığındaki tum genc dahi sayılmayacak kadar kucuk olan cocuklar internet kafelere gidip orada boş zaman oldurmekten ve ya evde oturup aynı şeyi yapmaktan başka hic birşey yapmıyorlar . Yahu siz zaten bizim o gectiğimiz eski internet konusunda yokluğu ve yokluk ile eğlenmeyi bilmiyorsunuz , sadece oynuyorsunuz , hic bir şeyi duşunmuyorsunuz ve başkalarının verdiği emeklerinin altına yorum ve ya başka şeyler yaparak sizin buyumenize yardım edeceklerini umut ediyorsunuz. Bu cidden cok yanlış bir davranış , boyle yapmayın . Dediğim gibi ilk once bu olanların farkına varmanız hem kendiniz hemde cevreniz icin en sağlıklı olandır . Ve her şeyi farkına varıp artık cocukluktan cıkıp her şeyi farkına varmayı yavaş yavaş oğrendikten sonra size duşen Youtube gibi platformların altına girip paylaşım yapmak . Bu yazıyı okuyanlar sizlere şu bilgiyi vermek istiyorum , ben tam 12 yaşında iken başka bir yayıncının altına girip yaptığı şeye yoğun miktarda spawn attım , yani hakkım olmayan bir şeye paylaşım yaptım . Yaptığım şeyin ne olduğunu bilmiyordum ve oğrendiğimde ise gidip ozur dileyemezdim , nedeni , oyle bir halt işledikten sonra bir de onu yapanın sen olduğunu soylersen o icinde olduğun utanc durumunu sizlere tarif bile edemem bu yuzden de zaten gidip bir daha ne o kişiye ne de yaptığı iceriklere şu ana kadar bile 1 kerecik olsun goz atmadım . İşte sizlere bu anımı anlatmamın ana sebebi , elbette biraz sonra okuyacağınız yazıda Youtube'de ve ya başka alanlar da olur , kitlenizi nasıl geliştireceğinizi ve ya nasıl guzel iceriklere sahip olacağınızı anlatacağım ama ondan once bunu anlattım , işte nedeni bu , Neden ben bu teknolojiyi kullanıyorum Bu teknolojiyi kullandığım zaman doğru olarak yapmam gereken ve yapmamam gereken şeyler neler insanların emeklerine neden saygı gostermeliyim ve en onemlisi teknolojiyi kullandıktan sonra onların bana verdiği şeyleri doğru duzgun en guzel şekilde değerlendirebilecek miyim ? işte bu soruları karşılamak icin ilk once her şeyin farkına varmanız ve bu soruları cevaplamanız ondan sonra ne kadar kitleye sahip olacağını ve ya olamayacağınızı gercekler ile goz onunden gecirmeniz gerekiyor .
Evet , şimdi gelelim asıl konumuza . Youtube'de sıfırdan itibaren neleri kusursuz yapmanız gerekiyor anlatmaya başlayalım . İlk olarak Youtube nin sizden istediği bir isim belirlemeniz , aslında isim dediğinizde cok basit bir şeydir değil mi Ali , Veli , Hasan ne fark eder ki ? Ama aslında Youtube sizlere , siz hic bir şeyi bilmeseniz dahi size ilk adımdan cok guzel bir gonderme yapıyor o gondermede işte , kanalınızın iceriği nasıl olacak , kanalınız ile alakalı mı olacak , kendi isminiz mi olacak ve yahut duzensiz bir paylaşıma sahip olsam da tutunmaya calışacakmı bu kanal , bu kanal bu isimle buyur mu ve ya en azından bu isim bu kanala yakışacak mı ? gibi soruları direk kafanızdan geciriyorsunuz ve aslında az uz kanalınız ile ilgili bilgileri şimdiden fark ediyorsunuz . Ve ardından bir kac bilgiyi de verdikten sonra BRAVO bir youtube kanalınız var artık :claps: :claps: :claps: her şeyi yapmaya hazırsınız , kitlenizi buyutmek icin her şeyi yaparsınız ve ardından Pc'nizdeki iki uc Windows resmini alıp kanalınız arka ve profil resimlerine yapıştırıyorsunuz ... OLDUMU ŞİMDİ , işte bu ilk başta yaptığınız bir hata ve nedenini az once yapmadınız yaklaşık 1 hafta once yaptınız . Siz şimdi duşunuyorsunuz bu dediğimi değil mi , nasıl 1 hafta once yaptık yahu az once resmi koyduk işte . Oyle değil işte arkadaşım , sen ilk once bir plan yap hazırla kendini ilk once kafanda şu taslağı ciz yap sonra gel başla şu işe . Orneğin biz her şeyi duşunup , işin orasından kesip burasından yapıştırdıktan sonra başladık ve her şeyin bittiğini kanaat ettiğimizde start fişeğini yolladık . Sizde oyle yapın işte ondan sonra o guzelce emek sarf ettiğiniz o resimleri koyun . Şimdi de konunuz ve ya yapmak istediğiniz şey ne ise ilk once kendiniz bir taslak videosu cekin , kendinizi olcun yani , benim performansım ne hatalarım ne , evet emin olun ilk başta belirleyemezsiniz bana guvenin :A ben defalarca denedim ve asla olmadı dedim ki ardından cok kısa bir surecten sonra 1 hafta sonra 2 videoyu karşılaştırdım bir şeyler iyi ve ya kotu gitmiş dedim ve kendimi 1 ay icerinde geliştirdim . Sonra yapmanız gereken hakkında ve ya videonuzun altındaki acıklama kısmına ya da Tartışma kısmına [ Gorduğunuz gibi Youtube bize buyuk miktarda olanak sağlamış ] kendinizi kısaca ozetleyin ve karşıdaki izleyicilerden , emekleriniz karşısında neler istediğinizi belirtin . Ama bakın dediğim gibi burada DİKKAT !! Emekleriniz karşılığı ne az ne fazla bu şekilde izleyenler sizi sevenler kazanabilirsiniz . Sonra artık kendinizi yavaş yavaş bir yayıncı ve ya Youtuber gibi hissetmeye başladınız. Ve haklısınız da cidden bir cok şeyi atlattınız şimdi geriye kalan sadece teknolojinin size verdiği şeylerden yararlanmak . Ne gibimi ? Aynen şoyle , oyun videoları cekiyor iseniz o halde yeni bir oyun alın ve ya indirin , Bilgisayarınız mı kotu ? Uzulmeyin yenisini alın , Paranız mı yok ? Gene uzulmeyin arkadaşınıza gidin durumu acıklayın onun kullandığı eşyalar ile cekin , arkadaşınız damı yok ? O halde gerekli programları indirin video cekmek icin internet kafeye gidin orada oynayın cekin ve eve gelip kendi bilgisayarınızdan yuklemenizi yapın ve videonuzu atın . Sizlere dediğim gibi eğer istiyorsanız her turlu cozum var dostlarım emin olabilirsiniz . Ama ilk once inanmanız , sabrınız , tavrınız ve istekleriniz onemli , bu dediklerim videoda da gecerlidir , gercek hayatta da . Şimdi artık elinizde her şey hazır ne yapmanız gerkiyor . Evet duyuyorum galiba sesleri ... Paylaşım !! evet insanlara ve arkadaşlarınıza videonuzu ve ya kanalınız linkini atmak ve paylaşım yapmak ki bu cok doğru bir secim . Ama dediğim gibi tavrınız , haliniz , hatrınız cok onemli dostlarım . Ama olur da arkadaşlarınız ve ya insanlar sizi takip etmezse beğenmez ise size tavsiye , siz oyun mu videoları cekiyorsunuz yahu daha size NE REKLAMI siz işte oyun oynuyorsunuz , gidip oyunun icinde arkadaşlarınıza reklam yapsanıza daha ne !! ve ya vlog cekiyor sunuz , kendinize guveniniz tamsa ve olgunluğunuz varsa cıkın sokağa herhangi bir mazaret ile Orneğin selfie challence yapacağım diyin cekin fotoğrafı neden diye soranlara kanalınızı verin , her şeyin cozumu vardır dostlar ama bolca sabra ve zamana ihtiyacınız var :kahve: :kahve: :kahve:

Evet dostum tebrikler :claps: :claps: :claps: artık sen tam bir youtuber'sın ya da yayıncı'sın . Dediğim gibi artık tek ihtiyacın olan inanmak ve umudunu kaybetmemek . Ve zamanla kendini geliştirmek . Şimdi de buraya gercekten bilgiyi oğrenmeye gelen kişiler icin sona ozel guzel bir yazı hazırladım onu da okumadan gecmesin kardeşlerim ... Siz kim olursanız olun , ister bayan , ister bay , ister fakir olun , ister zengin , yapabileceklerinizin altında asla duşmeyin , her zaman yukarıyı hedeflerin . Ama dikkat ! En yukarıyı asla hedeflemeyin , yoksa uzulmekten başka hic bir şey elde edemezsiniz . Sıkıntılarınız ne olursa olsun , ve ya elinizde tuttuğunuz şeyler , onlarla uzulmeyin , onlara isyan etmeyin ve onları kullanmayı oğrenin , o zaman goreceksiniz ki her zaman hangi işin olursa olsun dolu tarafını gorebilen ve etrafta olup bitenlerden gozleriniz ile ders cıkarabildiğinizi ... Saygılarımla Soykan Onder ...

Bu arada gorsel olarak bilgi koyamamış olsam da , kusura bakmayın , sizler icin kendi kanalımı onerebilirim ,
İzmir İkilisi kanalına gidip Gercekten kalitenin en azından iyi miktarda kullanılınca nasıl işler ortaya cıktığını gorebilirsiniz , tekrardan saygılarımla , nice guzel gunlere