Turkiye, Cin merkezli Sinovac firmasının geliştirdiği CoronaVac aşısından gectiğimiz gunlerde 50 milyon doz sipariş edildiğini acıklamıştı. CoronaVac aşısının Turkiye'deki Faz-3 calışmalarında gonullu olarak yer alan Doc. Dr. İlyas Yolbaş, bir ay once aşıyı yaptırdı. Tek doz uygulanan aşıdan 3 hafta sonra test yaptıran Yolbaş'ta yeni tip koronaviruse (COVID-19) karşı yeterli duzeyde antikor oluştuğu belirlendi.
AA'nın aktardığına gore DU Tıp Fakultesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi ve COVID-19 Yoğun Bakım Koordinatoru Prof. Dr. Recep Tekin, Sinovac firması tarafından geliştirilen aşıyı yaptıranlarda ciddi bir yan etkiye rastlanmadığını belirtti.
[h=2]'Ya aşılar olacak ya da virus mutasyon gecirecek'[/h]
Şu anda hem dunya genelinde hem de ulkemizde COVID-19 vakalarının zirve noktasının yaşandığına dikkat ceken Tekin, olumlerin ve yoğun bakımda yatan hasta sayısının arttığını belirtti. Bu surecin boyle ilerlemesiyle aşıların daha cok gundemde yer aldığına değinen Prof. Dr. Recep Tekin, salgının bitmesi icin iki temel faktorun bulunduğunun altını cizdi.
Tekin, acıklamasında "Ya aşılar olacak ya da virus mutasyon gecirecek. Durum boyle olunca aşıların onemi arttı. Daha hızlı şekilde aşılama gerektiği konuları on plana cıktı. Şu anda dunyada şirketler aşı calışmaları yapıyor. 4 ya da 5 şirketin calışması onay safhasına geldi. Bu surec bizim icin sevindirici" ifadelerine yer verdi.
[h=2]'Tek doz aşı bile koruyuculuk sağladı'[/h]
Onumuzdeki gunlerde ulkede aşılamanın başlayacağını aktaran Tekin, salgından kurtulmanın aşıyla mumkun olduğunu, aşının hastalığın ağır gecmesini ve bulaşmasını engelleyeceğini, bu nedenle de onemli olduğunu vurguladı. Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği aşı takviminde hangi aşı gelirse gelsin toplum olarak on yargısız bir şekilde aşı olunması gerektiğini bildiren Tekin, hastanelerinden Doc. Dr. İlyas Yolbaş'ın da gonullu olarak tek doz aşı olduğunu hatırlatarak şoyle devam etti:
"Aşıdan sonra antikor duzeyinin koruyucu seviyesine ulaştığını gorduk. Tek doz aşı bile koruyuculuk sağladı. İki doz aşı zaten bu durumda oneriliyor. Bu iki doz aşıyla buyuk ihtimalle yeterli seviyede antikor olacak ve hastalığa karşı koruyacaktır. Halkımız tedbirlere devam etsin. Onumuzdeki aylarda aşılamanın hızlanmasıyla toplumun buyuk kesiminde risk faktoru sağlık calışanları, ileri yaş ve toplu merkezlerde calışanların aşılanmasıyla buyuk ihtimalle pandemide de kırılma yaşanacağını duşunuyoruz."
[h=2]'Risk almamak icin herkese COVID-19 aşısı yaptırmalarını oneriyorum'[/h]
Gonullu olarak bir ay once aşı yaptırdığını soyleyen Doc. Dr. İlyas Yolbaş, aşıyı hicbir endişe duymadan yaptırdığını ve ciddi bir yan etkisini gormediğini soyledi. Butun aşıların guvenli olduğunu dile getiren Yolbaş, şunları kaydetti:
"Risk grubundaysanız Sağlık Bakanlığı onerileri dahilinde mutlaka aşı yaptırın. Kesinlikle vatandaşlar aşılara guvenmemezlik gibi durumlara girmesin. COVID-19 kişilerde ciddi hasar bırakabiliyor. Bazen kişiler olebiliyor. Bu nedenle risk almamak icin herkese COVID-19 aşısı yapmalarını oneriyorum. Sağlık Bakanlığımıza guveniyoruz, bu konuda herhangi bir sıkıntının olacağını da duşunmuyorum."