
İnsanlığın kendine sorduğu en buyuk ve cevaplanması en zor sorulardan biri şuphesiz, yalnız olup olmadığımız. Bu soruya yuzyıllardır farklı cevaplar verildi, galaksimize ve evrenin geri kalanına dair bilimsel araştırmalar derinleştikce de yeni cevaplar gelmeye devam ediyor.
Bu yazımızın konusunu oluşturan araştırma da tam olarak bu soruya cevap arayan bir calışma. Uc Caltech fizikcisi ve bir lise oğrencisi tarafından yazılan bu yeni makaleye gore, Samanyolu galaksisinde şimdiye kadar yaşamış pek cok zeki yaşam formu coktan kendi kendini yok etti.

Araştırma, 1961 yılında Frank Drake tarafından geliştirilen ve galaksimizdeki zeki yaşam formlarının sayısını hesaplamak icin kullanılan Drake Denklemi'nin 2020'nin bilimsel verileriyle geliştirilen bir versiyonuyla yapılan hesaplamaya dayanıyor.
Ancak bu yeni araştırma, Samanyolu'nda yaşamın en cok nerede ve ne zaman meydana gelmiş olabileceğini daha net işaret ediyor ve bu zeki medeniyetlerin yaygınlığını etkileyen en onemli faktoru goz onunde bulunduruyor; zeki yaşam formlarının kendini yok etme eğilimi.
[h=2]Samanyolu'nda yaşamın yoğun olarak ne zaman ortaya cıkmış olabileceği hesaplandı:[/h]

Araştırmayı yuruten bilim insanları, Samanyolu'nun zaman icindeki evrimini goz onunde bulundurarak yaşamın ortaya cıkma olasılığının galaktik merkezden yaklaşık 13.000 ışık yılı uzaklıkta ve galaksi oluştuktan 8 milyar yıl sonra zirveye cıktığını keşfettiler.
Gezegenimiz Dunya ise galaktik merkezden yaklaşık 25.000 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor ve insanlık, Samanyolu'nun oluşmasından yaklaşık 13.5 milyar yıl sonra ortaya cıktı. Yani aslında insanlık olarak oldukca genc bir uygarlığız ve muhtemelen bizden onceki milyarlarca yılda pek cok zeki yaşam formu galaksimizde kendi 'zeki medeniyetlerini' kurdular ancak bu zeki medeniyetler kendi sonlarını da coktan getirdiler.
Gezegenlerde yaşamın ortaya cıkmasının ve zeki hale gelmesinin, soz konusu milyarlarca yıl olduğunda 'oldukca sık' yaşandığını hesaba katarsak, şu an hala pek cok zeki yaşam formunun galaksimizde bir yerlerde yaşıyor olması cok buyuk bir ihtimal. Tabii bu zeki yaşam formları da kendi sonlarını getirmek uzere olabilirler.
[h=2]Zeki yaşam formları ne sıklıkla kendi sonunu getirir?[/h]

Araştırmanın belki de en belirsiz sorusu bu. Cunku bilim insanları bu konuda henuz net bir sonuca varabilmiş değiller. Ustelik durup duşununce, buna cevap olarak verilecek ortalama bir surenin galaksideki tum zeki yaşam formları icin ne kadar gecerli olacağı da belirsiz.
İklim değişikliği, kuraklık, yok olan doğal kaynaklar, nukleer silahlar, salgın hastalıklar derken, goruyoruz ki insanlık olarak bu milyarlarca yıllık takvimin icinde bizim kendi kendimizi yok etmemize de cok zaman kalmadı. Belki siz buna hayal gucunuzle 'Daha yuzlerce yıl buralardayız' diyebilirsiniz, ama tekrar duşununce, milyar yılların icinde, yuzlerce yılın onemi nedir ki?