Teknoloji devi dendiği zaman aklımıza gelen ilk isimlerden birinin Apple olması tesaduf değil. Steve Jobs ve Steve Wozniak’ın evlere sığabilecek “kucuk bir bilgisayar” uretme amacıyla bir garajda başlattığı girişim, akıllı telefonlarla, televizyonlarla ve bir ekosistem oluşmasını sağlayan bircok urunle dallandıkca dallandı.
Evet, her teknoloji devi gibi Apple’ın da amacı kendi ekosistemini oluşturup daha buyuk bir kitleye hitap etmek. Her gecen gun genişleyen urun yelpazesinin ardındaki sebep de tam olarak bu. Gelin biz de Apple’ın yarınlar icin planladığı, elektrikli arabalardan akıllı gozluklere kadar uzanan gizli projelerine yakından bakalım.
[h=2]Apple’ın gizli projeleri:[/h] Yeni nesil M serisi işlemciler, Karma gerceklik kaskı, Apple Glass, Elektrikli araba, Apple uydusu [h=2]Bu projeler gizli ise biz nasıl biliyoruz?[/h]
Ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın butun dunyanın gozu geliştirmekte olduğunuz urunlerin uzerindeyken bazı projeleri gizli tutmak mumkun olmuyor. Urunler icin gerekli patentler alınıyor, sızıntılar yaşanıyor ve daha bircok kucuk detay zaman icerisinde bir yapbozun parcaları misali bir araya geliyor. Yazımızda yer verdiğimiz projelerin her biri zaman icerisinde ortaya cıkan bilgilerle netleşerek kamuya mal oldu.
[h=2]Apple mutfağından cıkma M serisi işlemcilerin yenilerini de goreceğiz:[/h]
Apple’ın tamamen kendine ait bir alan uretebilmesinin yolu, hesap kabiliyeti yapabilen tum cihazların kalbi olan işlemcilere kendi yorumunu getirmekten geciyordu. 2020 ise Apple’ın nihayet bu amacına ulaştığı bir sene oldu. Bilgisayarlarda Intel’e olan bağımlılığı ortadan kaldıran M1 serisi işlemcilerin Intel marka işlemcilerle aralarındaki kilit farklara buradan ulaşabilirsiniz.
Henuz Apple cephesinden resmî bir acıklama yapılmamasına karşın M2 adını alacak işlemcilerin de yolda olduğunu gormek cok zor değil. Apple, M1 serisiyle yakaladığı başarının devamını kovalayacaktır. Uretilen bilgisayarlarda kullanılan donanımın yine aynı şirket icinden cıkmasının faydalarını anlayabilmek adına M1 işlemcilerden guc alan Apple Mac modellerinin ne gibi yenilikler sunduğunu derlediğimiz yazımıza goz atabilirsiniz.
Bahsettiğimiz Apple Silicon M1 işlemcilerin getirileri arasında artan oyun performansı, daha hızlı calışan uygulamalar, daha uzun suren pil omru ve gelecekte azalan maliyetten dolayı daha duşuk satış fiyatları gibi tuketici gozunde satın almaya teşvik edici sebepler bulunuyor. Apple birinci nesil işlemcileriyle sektorde kartları yeniden dağıtmamış olsa da bu girişimin esaslı etkilerini ikinci nesille birlikte gormemiz bekleniyor.
[h=2]Artırılmış ve sanal gercekliği buluşturması beklenen karma gerceklik başlığı:[/h]
Apple’ın sanal gerceklik ve artırılımş gerceklik teknolojilerini bir araya getirerek bir karma gerceklik başlığı geliştirdiği de guclu iddialardan biri. İki goz icin de ayrı ayrı 8K cozunurluğe sahip ekranları olması beklenen başlık, bir bilgisayar ya da akıllı telefona ihtiyac duymadan Apple’ın geliştirdiği M serisi işlemcilerden guc alan bir cihaza bağlanarak calışabilir.
Konser ve spor karşılaşması benzeri etkinlikleri, milyonlarca kişiyle sanal gerceklik teknolojisini kullanarak buluşturan NextVR isimli bir şirketin 2020 yılında Apple tarafından satın alındığını sizlerle paylaşmıştık. Bu satın alım Apple TV+’a hayat vermekle birlikte gelecekte uretilecek Apple markalı sanal gerceklik urunlerinin kapsamını artırmak icin atılan bir adım da olabilir.
Facebook'un Oculus isimli sanal gerceklik gozluğune rakip olması beklenen karma gerceklik başlığı, iddialara gore 2022 yılında piyasaya surulecek. Apple ilk olarak kısıtlı surelerle kullanılabilecek bir başlıkla sadık muşterilerini alıştırıp daha sonra butun gun kullanılmaya uygun olan, birazdan bahsedeceğimiz Apple Glass ile nihai amacı olan kalıcılığa ulaşmayı planlıyor olabilir.
[h=2]Patent başvurularıyla kendini gosteren Apple Glass:[/h]
Ekosistem oluşturmanın teknoloji devleri icin ne kadar onemli olduğundan bahsetmiştik. iPhone ile birlikte kullanıldığı zaman bircok şeyi yapabilmek icin kılınızı bile kıpırdatmanıza gerek kalmayacak bir akıllı gozluk de bu ekosistem icin kilit bir rol oynuyor. İddialara gore Apple’ın artırılmış gerceklik gozluğu sayesinde metin mesajları, e-postalar, haritalar ve oyunlar gibi bir cok icerik gozluk uzerinden takip edilebilecek.
Apple’ın gozluğunde “lokalize ışık ayarı” denen bir ozellik de kendine yer bulacak. Gozlukte yer alan lensler sayesinde kullanıcının bulunduğu ortamdaki ışığa gore gercek dunyanın gozluğe yansıyan goruntusunde koyulaştırmalar yapılarak otomatik bir dengeleme sağlanacak. Bunlara ek olarak Apple Glass’ın optik bileşenlerini miyop kişilerin ihtiyaclarını karşılayacak şekilde otomatik olarak ayarlayabileceği konuşuluyor.
Apple Glass hakkında bu kadar fazla bilgiye sahip olmayı zaman icerisinde yapılan turlu patent başvurularına borcluyuz. Yıllardır cıkması beklenen gozluğun 2023 yılında piyasaya suruleceği iddiasını daha once aktarmıştık. Bir zamanlar yarattığı heyecanı henuz yaşatamayan akıllı gozluk piyasasına Apple’ın neler kazandırabileceğini bekleyip gormemiz gerekecek.
[h=2]Otomotiv sektorunun geleceği olan elektrikli arabalarda Project Titan ile Apple da soz sahibi olacak:[/h]
Project Titan adı altında iddialara konu olan Apple arabası, elektrikli motorun yanı sıra bir de otonom suruş sistemine sahip olacak. Kimliği doğal olarak acıklanmayan, şirkete yakın kaynakların verdiği one surulen bilgilere gore bu arabayı gormek icin gozlerimizi cevirmemiz gereken tarih 2024 senesi. Ancak 2020 yılında her sektoru etkileyen pandemi sonucunda projenin 2025’e ertelenmesinin de mumkun olduğu soyleniyor.
Bazı sallantılı kaynaklara gore Project Titan’ın 2021 yılında piyasaya surulmesi mumkun olsa da araba gibi buyuk bir girişim icin kamuoyunu hazırlamak ciddi hazırlık gerektiren bir surec. Hazırlık yapmak demişken acaba cıktığı zaman yeni bir iPhone fiyatına satılan Mac Pro Tekerlek Kiti başından beri Project Titan’a goz kırpmak icin miydi demekten kendimizi alamıyoruz.
Apple’ın elektrikli araba projesindeki en dikkat cekici iddia ise aracın başka bir otomobil ureticisine lisanslatılacak olması. Boylelikle arabanın tum teknolojileri Apple’a ait olsa da satış başka bir marka adıyla yapılacak. Apple’ın bugune kadar izlediği politikalara ters duşen bu strateji araba ozelinde duşunulduğunde mantıklı. Cunku rekabetin zaten yeterince kızgın olduğu bir sektore sıfırdan Apple ismiyle giriş yapmak husranla sonuclanabilir.
[h=2]Haritalar ve konum gibi hizmetlerin internetle bağını kesecek Apple uydusu:[/h]
Ufak at da civcivler yesin Webtekno Bey dediğinizi duyar gibiyiz ama bizi bir dinleyin. Ozellikle Apple gibi dev şirketlerin bir suru projesi olur. Bu projelerden bazıları hayata gecirilir, bazılarıysa rafa kaldırılır. 2019’un sonunda sizlere aktardığımız bu iddia hangi kategoriye dahil olacak henuz bilemesek de Apple’ın boyle bir girişim peşinde olması gayet mumkun.
Sırf iPhone’larda doğrudan veri aktarımı sayesinde harita ve konum gibi servisleri internete gerek duymadan kullanabilmek bile kimilerine gore yeterli bir sebepken işin icine bir de Apple’ın tıpkı Starlink gibi kendi internetini satmaya başlaması ihtimali girdiği zaman tahmin edersiniz ki ortalık bir hayli karışıyor. Şimdilik hakkında cok az bilgiye sahip olduğumuz bu projenin 2024’e kadar en azından netleşmiş olması bekleniyor.
Fısıltı gazetesinin Apple koşesinde yer verdiği gelişmelerle ilgili aktaracaklarımız şimdilik bu kadar. Bunlar ve benzeri teknolojik gelişmelerden haberdar olmak icin bizi takipte kalmayı, aynı zamanda Apple’ın geleceğe yonelik planlarını ortaya koyan projeleri hakkında yorumlarınızı da bizlerle paylaşmayı unutmayın.