ADANA'da pandemi donemini fırsat bilen dolandırıcılar boş evleri sahte kimlik ve vekalet ile ucuza kiraya veriyor. Emlakcılar Odası Başkanı Ulku Ucar, ev sahipleri ile kiracıları dolandıran şupheli sayısının salgınla birlikte artış gosterdiğini soyledi.
Adana Emlakcılar Odası Başkanı Ulku Ucar, daha onceki yıllarda, sahipleri coğunlukla yurt dışında olan evleri sahte kimlik ve vekalet ile kiraya vererek vatandaşları mağdur eden dolandırıcıların pandemi doneminde yeniden ortaya cıktığını bildirdi. Başkan Ucar, "Gerek internetteki satış portallarını kullanıp gerekse emlakcılara uğrayarak acil paraya ihtiyacları olduğundan evleri değerinin altında fiyata verecekleri yalanını soyleyen dolandırıcılar, sahte vekalet ve kimlikle işlem yapıp, kapora ya da paranın yarısını alarak kayıplara karışıyor. Hem vatandaşı hem emlakcıyı mağdur eden bu durumla ilgili son zamanlarda cok sayıda şikayet alıyoruz" dedi.

DOLANDIRILMAMAK İCİN NE YAPMALI?Dolandırılmamak icin yapılması gerekenleri sıralayan Ulku Ucar, şoyle konuştu: "Ev kiralamak isteyen, tapu sahibi ile goruştuğu kişinin kimliğinin aynı olup olmadığına mutlaka bakmalıdır. Kimlikteki fotoğraf ile karşısındaki kişinin aynı olup olmadığına dikkat etmelidir. Gittikleri evin tapudaki adresle ilgili olup olmadığı kontrol edilmelidir. Mumkunse eski eletkrik, su makbuzlarını isteyip ordan adresi teyit edebilirler. Satışta da aynı şekilde tapu sahibi ile daireyi satan aynı kişi mi diye bakılmalıdır. Vekalet varsa da daire sahibi gercekten o şahısa vekalet vermiş mi bu araştırılmalıdır. Bunların mutlaka sorgulanması lazım."İNTERNET İLANLARINA DİKKATBu kişilerin internette bir portal acarak kendilerini emlakcı gibi tanıtabildiğine de dikkat ceken Ucar, "Yılbaşından sonra taşınmaz ticaret yetki belgesi olmayan emlakcı ozellikle internette ilan veremeyecek. Yetki belgesini mutlaka ibraz etmek zorunda. Bu dolandırıcılığın veya sahtekarlığın bir nevi onune gececek. Emlakcının internetteki gayrimenkul ilanına bakan kişi, mutlaka ofisine de gitsin. Gittiklerinde arkadaşlarımızın, maliye kaydına, oda kaydına, taşınmaz ticaret yetki belgesine baksınlar. Zaten bizim kayıtlı emlakcılarımızda boyle bir sorun yaşanmıyor. Ayaklı emlakcı diye tabir ettiğimiz sokakta kendini emlakcı olarak tanıtan kişilerde yaşanıyor bu sorun" diye konuştu.CEKİNMEDEN SAVCILIĞA GİDİNYakın zamanda bir daireyi 5 kişiye kiralayan bir şahısla ilgili şikayet aldıklarını anlatan Ucar, "Biz bu dolandırıcılara karşı hem vatandaşı hem emlakcımızı savcılığa yonlendiriyoruz. 'Mutlaka şikayet edin' diyoruz. Adli makamlara yonlendiriyoruz, insanlar cekiniyor. Lutfen korkmadan bu insanları şikayet etsinler. Ancak bu şekilde bunun onune gecebiliriz" dedi.EVİ UCUZ FİYATA SUNUYORLARYakın zamanda ev kiralayan Şeyda Guneralp ise yaşadığı olayı şoyle anlattı: "Ev kiralamak icin bir apartmana baktım. Alt kat 15 bin demişti. Ust katında 8 bin yazıyordu. Duşuk fiyat gosteren dairenin sahibi ile konuştum. Neden bu fiyat dedim. Tapularını gostermelerini istedim. Onlar da tabi bana hicbir evrak gostermedi. Sahtekar olduklarını duşundum. Sonra bir aracı ile emlakcıya gittim. Evimi emlakcıdan kiraladım. Genelde ev uygun diye hemen kiralamaya calışıyorlar. Bir ay sonra gercek ev sahibi geldiğinde kandırıldıklarını anlıyorlar. Bu durumla karşılaşan bir arkadaşım da oldu. Guvenilir kişilerden ev kiralayın."

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Gulşah OZGEN