EDİRNE'de kentin simgesi, el emeği goz nuru mesleklerden, 30 yıl oncesine kadar bine yakın kişinin gecim kaynağı olan supurgecilik, teknolojiye yenik duştu. Kentteki supurge borsasında 10 ustayla mesleği yaşatmaya calışan son supurgeciler, kendilerinden sonra kimse yetişmediği icin mesleğin kaybolacağını soyledi. Yaklaşık 50 yıldır supurgecilik yapan Hamdi Gaspar (71), "İşimiz gram altın değerinde oldu. Supurgeyi altın değerinde işliyoruz. Gunun teknolojisi bizi bitirdi. Dolayısıyla bu duruma geldik. Tuketimle birlikte uretim de duştu ve her gecen gun duşmeye devam ediyor" dedi.
Edirne Supurge Borsası'nda, her biri mesleğinin son temsilcileri olan supurgeciler, mesleklerinin yaşaması icin ter dokuyor. Yaklaşık 30 yıl oncesine kadar bine yakın kişinin gecim kaynağı olan, 300 ustanın yer aldığı Supurge Borsası'nda bugun geriye sadece 10 usta kalırken, tuketimin azalması kar yapmalarını engelliyor.

Edirne'de 50 yıldır supurgecilik yaparak gecimini sağlayan Hamdi Gaspar, mesleklerini yaşatmanın her gecen yıl daha da zorlaştığını ifade etti. Mesleğe başladığında bolgede 300 ustanın bulunduğunu ifade eden Gaspar, "Bu sanata 1970'de iş yerimi acarak başladım. O gunden bugune devam etmekteyim. Başladığımız zamanlarda burada Edirne Ticaret Borsası'na kayıtlı 300 uye vardı ve hepsinin burada iş yeri vardı. Gunumuzde şu anda faaliyet gosteren 10 arkadaşımız kaldı. Gunun teknolojisi bizi bitirdi. Dolayısıyla bu duruma geldik. Tuketimle birlikte uretim de duştu ve her gecen gun duşmeye devam ediyor. Cunku eleman yetişmiyor. Bir elemanın yetişmesi icin zamana da ihtiyac var. İstikrarı olmayan bir işle uğraştığımız icin bu meslekte eleman yetişmesi imkansız artık" dedi. 'TURKİYE'NİN HER YERİNE URUN GONDERİYORDUK'Şu anda supurge ureten kişilerin coğunun emekli olduğuna dikkat ceken Gaspar, artık kar marjlarının da cok duşuk olduğunu belirtti. Gaspar, "Kar marjı artık cok duşuk. Tuketimin de duşmesiyle cok iş yerleri kapandı. Daha onceleri gozle gorulmuyordu ama Edirne ekonomisini cok canlandıran bir sektordu. Bunun yanında bolgemizde de cok yetişiyor hammadde olarak. İşlenmemiş ve işlenmiş urunleri Turkiye'nin her yerine gonderiyorduk. Cok hızlı faaliyet vardı" diye konuştu.'ALTIN DEĞERİNDE İŞLİYORUZ'İstikrarı olmayan bir işle calıştıkları icin yeni iş yeri acılmadığını soyleyen Gaspar, "Kar getirmeyen bir iş olduğundan dolayı zaman geliyor zararına calışıyoruz. Bu nedenle aracı kuruluşlarla calışıyoruz. Onlar da kendi karlarını duşunerek ona gore satıyor ve biz bir şey kazanamıyoruz. Bizi bu durum cok zorluyor. Bu sene oyle bir yıl yaşadık ki gecen sene kilosu supurge telinin 9 liraydı, bu yıl 19 liraya kadar cıktı. Bir supurgeyi kilogram uzerinden alıp işliyorsun, bu esnada yuzde 20'ye varan sap ve cop kaybı oluyor. Yani işimiz gram altın değerinde oldu. Supurgeyi altın değerinde işliyoruz. Bir supurgenin nereden baksanız 10 lira işcilik maliyeti, 10 lira da ham madde maliyeti gidiyor. 20 liraya ben supurgeyi satarsam belki ayakta dururum" dedi.'BİZ SON TEMSİLCİLERİYİZ'Baba mesleği supurgeciliği 40 yıldır surduren Yılmaz Helvapişiren, kendilerinin artık son temsilciler olduğunu belirterek, "Bu benim baba mesleğim. 40 yıldır supurge uretimi yapıyorum. Mesleğimiz zor, kolay değil. Cok uğraşması var. Yıllardan beri bu işi yaptığımız icin bize cocuk oyuncağı geliyor. Şu an hic ustamız kalmadı. Herkes yaşlandı, gecim sıkıntıları oldu ve bıraktı. Eskiden mesleğimiz cok rağbet goruyordu, 300 tezgah vardı, bugun 4-5 tane kaldı. Biz artık son temsilcileriyiz. Yaş ilerleyince biz de anca bildiğimiz işi yapıyoruz. Belki 3 - 4 sene sonra biz de bırakınca bu meslek bitecek" dedi.'GİTGİDE TUKENİYORUZ'50 yıldır supurgecilik yapan ve bu meslekten emekli olan Hasan Usta da, supurge ustaları olarak git gide tukendiklerini soyledi. Usta, "Artık supurgenin kullanım alanı daraldığından dolayı teknoloji bizi bitirdi. Teknolojiye yenik duştuk. Hepimiz 60'ın uzerindeyiz ve git gide tukeniyoruz. Kala kala 4 firma kaldı. Artık meslek bitiyor. Gencler neden gelsin ayrıca. Onu acık bir meslek değil. Kullanım alanı dar. Biz kendimiz de almıyoruz artık. Ben oğlum olsa buraya gel demem" diye konuştu.'OZELLİKLE TURİSTLER RAĞBET GOSTERİYOR'Kentte sus eşyası olarak uretilen aynalı supurge satan Serhat Gelen ise ozellikle turistlerin cok rağbet gosterdiğini ifade ederek, "Gelen turistler cok değişik geldiği icin aynalı supurgeye rağbet gosteriyorlar. Alıp sus eşyası olarak goturuyorlar. Biz de kendi evlerimizde kullanıyoruz. Ama tabii ki son donemde bu yonde satışlar da azaldı. Olabildiğince bu geleneği yaşatmaya calışıyoruz" dedi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Olgay GULER