Onlar Turkiye'nin altın cocukları... Aldıkları madalyalarla goğsumuzu kabarttı, kırdıkları rekorlarla isimlerini tarihe yazdırdılar... Pandemi hepimiz icin zordu. Ama her gun guneş doğmadan antrenmana başlayan, odevlerini başka zamanı olmadığından serviste yapan, turnuvalara katılmak icin evden uzak kalmayı goze alan bu gencler acısından daha da zor oldu. Jimnastik alanında madalyalar alsak da, SwimSwam dergisi tarafından yuzme dalında ulkece takdire değer gorulsek de sporu bırakmayı dahi duşunenler oldu. Hayatlarını spor uzerine kuran genclerin yaşadığı bu durum karşısında pek cok ebeveyn de cocuklarını nasıl yonlendireceklerini bilemiyor.
Sureci atlatan gelecekte kazanacak

Klinik spor psikoloğu Seren Akıncı "Rutininden uzak kalmak ve rekabet icinde olamamak, bazı sporcularda kimlik krizine sebep oldu. Yoğun tempoda calışırken bir anda eve kapanınca bocaladılar. Eskiden hayatlarının her saati programlıydı. Pandeminin getirdiği belirsizlikle baş etmek zorlayıcı oldu" diyor ve devam ediyor: "Bazıları tamamen antrenmanlarını boşladı, bazıları geride kalma endişesiyle verilen cevrimici programları iki katına cıkardı. Her iki durumun da farklı acılardan olumsuz etkileri yaşandı."
Turkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın da psikoloğu olan Seren Akıncı'ya gore başarılı bir sporcu olmak icin fiziksel kondisyon, yetenek ve calışmak yeterli değil. Performansın temelde sağlam bir zihinsel dayanıklılık ve guclu psikolojik becerilerle geldiğini belirten uzman psikolog, pandemi doneminde mutsuzluğa ve umutsuzluğa kapılan genclerin spordan uzaklaştığını da ifade etti: "Daha once vakitsizlikten yapamadıkları pek cok şeye fırsat buldular: Bilgisayar oyunları, filmler, diziler... Becerilerinin ve fiziksel kondisyonunun zayıfladığını, diğer sporcuların gerisinde kaldığını, hedeflerine ulaşmaları icin cok daha fazla cabalaması gerektiğini duşunen sporcular icin bırakmak cazip bir alternatif olarak gorundu. Bence pandemi, ozellikle genc sporcuların spora olan tutku ve bağlılıklarını test eden bir surec."
Sporculara olumlu bir bakış acısı kazandırmanın onemine değinen Akıncı, "Kontrolumuzde olmayan şeyler yerine kontrolumuzde olanlara cevirmeliyiz. Pandemi tum dunyayı etkiledi. Yeniden başladığımızda, bu sureci fiziksel ve psikolojik olarak en az hasarla atlatan sporcular, geleceğin kazananları olacak" diyor.
Rehabilitasyon acısından buyuk bir fırsattı
Ayşe Begum Onbaşı, Aerobik Cimnastik Milli Takım ve Red Bull sporcusu. 2001 doğumlu. 2016'da Guney Kore'deki Dunya Şampiyonası'nda altın ve gumuş madalya sahibi oldu. 2017'de İtalya'daki Avrupa Şampiyonası'nda iki altın, bir gumuş madalya aldı. 2019'da Portekiz'de duzenlenen Dunya Kupası'nda buyukler tek kadınlarda birinci oldu. Bu, Turkiye tarihinde bir ilkti. 2013'ten beri Milli Takım'da. İstanbul Gelişim Universitesi Beden Eğitimi ve Spor Yuksekokulu ikinci sınıf oğrencisi.
"Pandemi dolayısıyla tum yarışmalarımız ve hedeflerimiz ertelenmek zorunda kaldı. Şimdi en yakın hedef 2021'de duzenlenecek Dunya Şampiyonası ve Avrupa Şampiyonası. Dunya Şampiyonası, 2022'de ABD'deki Dunya Oyunları'nın secmesi niteliğinde olduğu icin en buyuk hedef yarışma.
Pandemi oncesinde her gun en az 4-5 saat antrenman yaptığım ve okula gittiğim bir duzenim vardı. Pandemiyle birlikte once tum yarışmaların ertelenme, iptal haberlerini aldık. Sonra uc aylık bir karantina sureci... Başlarda tum motivasyonum ve konsantrasyonum bozulmuştu. Sonra bu psikolojiden cıkıp neler yapabileceğimi, bana ne gibi artıları olabileceğini duşunmeye başladım. Sakatlıklarımın gecmesi ve rehabilitasyon icin buyuk bir fırsattı. Ayrıca aileme ve kendime hic bu kadar vakit ayırmadığımı fark ettim.
Evde antrenmanlara da devam ettik, dijital ortamda da. Cok verimli gecirdim sureci. Bir de Red Bull ile birlikte, insanların evde kaldığında uygulayıp formda kalabilecekleri 10'ar videodan oluşan uc serilik Red Bull Project Pro isminde bir platform oluşturduk. Pandemi yuzunden hayallerimde bir değişiklik olmadı, yalnızca tarihlerinde değişiklikler oldu."
Hedefimiz Super Lig'e yukselmek
Basketbolcu Bulut Altın, 1993 doğumlu. Balıkesir Buyukşehir Belediyesi'nde oynuyor. Anadolu Efes altyapısında yetişti. Genc ve Umit Milli Takımı'nda oynadı. Genc Milli Takım Avrupa ucunculuğu, Umit Milli Takım'da Avrupa altıncılığı var.
"Pandemi oncesi hafta ici 7-8 antrenman, hafta sonuysa macımız oluyordu. Bu yoğun tempodan tamamen bir hicliğin icine girdik. İki ay sahaya girip topu elimize alamadık bile. Herkes bireysel antrenman yaptı ama takım sporunda bu cok zor. Ben hem fiziğimi hem de psikolojimi guclu tutmaya calıştım. Daha sonra takım antrenmanlarına yavaş yavaş başladık. Uzun ara verince sakatlanma riskimiz vardı. Başlarda performansımın duştuğunu fark ettim. Ama şimdi toparlanıyoruz.
Bu sene takım olarak hedefimiz şampiyon olup Super Lig'e yukselmek. Bu donemde sporcular icin kriz yonetimi cok iyi yapılmadı. Herkes kendi imkanıyla antrenman yapmaya calıştı. Genc sporcular icin bu cok daha zordu."
Olimpiyatların ertelenmesi beni cok uzdu
Milli yuzucu Emre Sakcı, 1997 doğumlu. 2010'dan beri Fenerbahce'nin sporcusu. 2019 Avrupa Kısa Kulvar Şampiyonası 50 metre kurbağalamada ikinci oldu. 2015'te erkekler 50 metre kurbağalamada 26.67 saniyeyle dunya gencler rekorunu kıran ilk Turk sporcu oldu.
"Normalde yoğun bir antrenman, kamp, yarış tempom var. Pandemide fiziksel aktivitelerin kısıtlanması bedenen ve zihnen zorlayıcı oldu. Fenerbahce olarak antrenman yapamasak da her gun duzenli goruştuk, evdeki antrenmanlarımızı değerlendirdik, bu da motivasyon acısından yardımcı oldu. Sureci en verimli şekilde değerlendirmeye calıştım ve sonuctan memnunum. Yarışların iptal olması, ozellikle olimpiyatların ertelenmesi başta beni cok uzdu. Sonradan bakış acımı değiştirerek, fazladan bir yıl daha olimpiyat yılı yaşayacağım icin bunu avantaja cevirmeliyim diye duşundum. ve pandemi doneminde Uluslararası Yuzme Ligi'nin (ISL) IRON takımından bir teklif aldım."
Klinik spor psikoloğu Seren Akıncı'dan motivasyon icin 5 oneri
Sporcu psikoloğu Seren Akıncı sporcuların pandemiyi fırsata cevirebileceği goruşunde. "Bu sureci adeta bir 'pit-stop' fırsatı olarak gorduğumuzde motive kalmak zor olmuyor" diyor.
Dinlenme fırsatını değerlendirin
Bu sureci bedensel ve ruhsal yorgunluklarınızı giderecek bir toparlanma fırsatı olarak değerlendirin. Hafif antrenmanlar, hobiler, stretching, yoga, gevşeme egzersizleri yararlı olur.
Haftalık hedefler koyun
Evde daha cok kaldığınız yeni rutininiz doğrultusunda tamamlayabileceğiniz gunluk ve haftalık hedefler koyun, bunlara odaklanın.
Zihinsel antrenman onemli
Antrenman yapmadığınızda 'zihinsel antrenmanınızı' iki katına cıkarın. Gecmiş musabakaların analizini inceleyin, ilham verici sporcuların yaşamlarını okuyun, branşınıza ait teknik, taktik calışmalar yapın.
Hedeflerinizi gozden gecirin
Kendinize 'Bugune kadar neyi hedefliyordum? Bu hedefte bugun neredeyim? Ne yapmam gerekiyor?' gibi sorular sorarak hedeflerinizi değerlendirin. Hatta yeni hedefler belirleyin.
Psikolojinizi guclendirin
Kendinizi objektif bicimde değerlendirin. Psikolojik becerilerinizi geliştirmek icin gerekirse profesyonel destek alın. Sizi motive eden sozleri, hedefleri, gorselleri gorunur bir yere asmak, eskimeyen etkili yontemler arasında...
Formumu kaybetmeye başladım
Efe Cetiz, buz pateni yapıyor. 2005 doğumlu. 2011'den beri İzmir Buyukşehir Belediyesi Spor Kulubu lisanslı milli sporcusu. Dokuz yıldır kendi yaş kategorilerinin Turkiye Şampiyonu. Turkiye capında 24 altın madalya sahibi. Uluslararası yarışmalarda 12 kez birincilik kursusune cıktı.
"Pandemi oncesi cok yoğun bir tempom vardı. Okulda dokuz saat ders, sonra direkt antrenman, sonra da eve gidip odevlerimi yapıyordum. Salgında okula ve buza gidemez oldum. Evde kendi başıma antrenman yaptım ama cok zorlandım. Hala da İzmir'deki buz pisti kapalı olduğu icin diğer şehirlerdeki sporcular antrenman yaparak kendilerini geliştirirken ben tam tersi formumu kaybetmeye başladım. Pandemiden once hedefim Genclik Olimpiyatları'na katılmaktı ve bunun icin cok calışıyordum. Ama hedefimde bir değişiklik olmadı. Buz tekrar acıldığında formumu geri kazanmayı hedefliyorum."
Aileme ağlayarak yuzmeyi bırakmak istediğimi soyledim
Milli yuzucu Nida Eliz Ustundağ, 1996 doğumlu. 2016 Rio Olimpiyatları'nda 200 metre kelebek Turkiye rekorunu kırdı. 2017 Universiade Oyunları'nda ucuncu olarak Turkiye'ye yuzmede ilk Universiade madalyasını kazandırdı. Başkent Universitesi Psikoloji bolumu mezunu.
"Olimpiyata hazırlık surecinde yalnızca spora odaklanmak istedim. Programımız oldukca yoğundu. İyi bir şekilde forma girdiğimi hissediyordum, pandemiyle bir anda her şey sekteye uğradı. Uzun sure havuzdan uzak kaldım. Duzenim tamamen değişti. Cok zorlandığım anlar oldu. Bir keresinde aileme ağlayarak yuzmeyi bırakmak istediğimi acıkladım. Her zaman arkamda olduklarını soylediler ama 'Neden ağlıyorsun, mutlu olman gerekmez mi?' diye sordular. Anladım ki aslında yuzmeyi bırakmak istemiyordum, sadece tukenmiştim. Profesyonel sporcu olmak kolay değil, ciddi fiziksel ve zihinsel dayanıklılık istiyor. Yine Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları'na gitmeyi ve orada Turkiye Cumhuriyeti tarihinde final yuzen ilk Turk sporcu olmayı istiyorum."
Kaynak: Hurriyet