SAKARYA'nın Kaynarca ilcesinde, ciftci Kadir Aydın (26), 4- 5 bin lira arasında satılan mısır taneleme makinesini alamayınca hurda malzemeden kendi makinesini yaptı.
Kaynarca ilcesi Ortakoy Mahallesi'nde ciftcilik yapan Kadir Aydın, her yıl ektiği ve kurutarak tane yapıp sattıkları mısırı tanelerine ayıran bir makine satın almak icin internetten araştırma yaptı. Makinenin 4-5 bin lira arasında olduğunu goren ve fiyatı cok bulan Kadir Aydın, hurda malzemeden kendi makinesini yaparken, sadece bazı parcalar icin 100 lira harcadı.

Kadir Aydın makineyi satın alamayınca hurda parcalardan yaptığını belirterek, "Anadolu'da patos makinesinin olmadığı yerlerde mısırı cuvala koyup sopayla doverek tanesini ayırırlar. Ben de internetten bir araştırma yaptım. Makinenin fiyatını araştırdım. 4 bin ile 5 bin lira arası bir fiyata geliyordu. Ben de almak istemedim ve kendim yapmaya calıştım" dedi.Sadece bazı parcalar icin 100 TL harcadığını ifade eden Kadir Aydın, "Hurdalıkta bulduğum tarım araclarının parcalarından bir makine yaptım. Sut makinesinin motorunu taktığımız makinede varil ve zincir gibi hurdalıktan alınan malzemeleri kullandım. İcine zincir sistemi bağladık. Milin donmesiyle birlikte zincirler mısıra vurduğunda mısırı tanelerine ayırıyor. Posasını ise sağlam bırakıyor. Bu şekilde eleme işlemini yapıyor. Bu makinenin bana 100 lira gibi bir maliyeti oldu. Cunku malzemelerin bircoğunu kendi araclarımızdan ve hurdalıktan bulduğumuz icin uyguna geldi. Bir tek kasnak ve rulmana para verdim ve maliyeti de 100 lira oldu" diye konuştu. Eskiden mısırları elleriyle ufaladıklarını soyleyen anne Havva Aydın (52) ise, "Eskiden mısırları bu şekilde ufalıyorduk. Allah razı olsun, oğlum bana bir makine yaptı. Teşekkur ederim, sağ olsun" dedi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Murat HAZER