Herhangi bir yazılım kullanırken o yazılımın son guncellemelerini yapmak cok onemli. Hele bu yazılım, bir işletim sistemiyse guncellemeleri yapmak, hem guvenlik hem de performans acısından kritik bir oneme sahip oluyor. Bu işletim sistemi Windows ise işte o zaman guvenlik guncellemelerini yapmamak cok tatsız sonuclara sebep olabiliyor.
Microsoft, zamanla eski Windows surumlerine sunduğu desteği kesiyor ve bir yerden sonra o işletim sistemlerine guvenlik ve benzeri guncellemeler sunmamaya başlıyor. Bu durum da bilgisayarınızı internette gezinirken neredeyse tamamıyla savunmasız bir duruma sokuyor. Bu yazımızda da 2020 yılında desteği kesilecek Windows 7’den Windows 10’a geciş yaparken yaşanan sorunlardan bahsedeceğiz.
Ekli dosyayı goruntule 1274
Windows 7 kullanan bilgisayar sayısı, gunumuzde hÂl yuksek duzeylerde. Bu durumun ana sebeplerinden bir tanesi, Windows 7 kurulu bazı bilgisayarların Windows 10’a geciş icin uygun olmaması. Bazı bilgisayarlar eski donanımlara sahip oldukları icin Windows 10’u kaldırmıyor. Eğer siz de bu durumu yaşayan kullanıcılardan biriyseniz bu yazımızda vereceğimiz onerilerden faydalanabilirsiniz. Oncelikle gelin sistem gereksinimlerine goz atalım.
Windows 10 sistem gereksinimleri:
- İşlemci: 1 GHz veya daha hızlı işlemci ya da Cip Uzerinde Sistem (SoC)
- RAM: 32 bit icin 1 GB, 64 bit icin 2 GB
- Sabit surucu alanı: 32 bit işletim sistemi icin 16 GB, 64 bit işletim sistemi icin 32 GB
- Grafik kartı: WDDM 1.0 surucusuyle DirectX 9 veya uzeri
- Ekran: 800x600
Sistem gereksinimlerine baktıktan sonra ilk olarak yapmanız gereken şey, bilgisayarınızın gercekten de Windows 10’u desteklemediğinden emin olmak. Bunu yapmak icin Microsoft’un “Windows 10 Update Assistant” isimli uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Bilgisayarınıza yukledikten sonra uygulama, bir kontrol gercekleştiriyor ve bilgisayarınızın Windows 10 uyumlu olup olmadığını soyluyor. Hatta bu uygulama, eğer uyumluysa hangi surume geciş yapmanız gerektiğini bile belirtiyor.
Diyelim ki bu uygulama, bilgisayarınızın Windows 10 calıştırabileceğini soyledi ya da kurmamanız gerektiğini soyledi ancak siz yine de bilgisayarınıza bir şans vermek istiyorsunuz. İlk olarak yapmanız gereken şey, Microsoft’un “Medya Oluşturma Aracı” ile Windows 10’u indirerek bir flash belleği ya da bir DVD’yi format atmaya hazır hÂle getirmek. “Medya Oluşturma Aracı”, kullanıcılara bu işlemin nasıl yapılacağını adım adım gosteriyor. Bu arada format sırasında bir flash bellek kullanmak daha hızlı sonuclar almanızı sağlayacaktır.
Ekli dosyayı goruntule 1276
Windows 10 kurulumu icin medyayı oluşturduktan sonra, format aşamasına gecmeden once sisteminizin yedeğinizi almanızı şiddetle oneriyoruz. Herhangi bir sorun sonucunda bilgisayarınızı formattan onceki hÂline geri getirebilmeniz icin bu aşama cok onemli. Sisteminizin yedeğini almak icin Windows’un Denetim Masası>Sistem ve Guvenlik>Yedekleme ve Geri Yukleme dizinini takip ederek karşınıza cıkan “Sistem goruntusu oluştur” seceneğine tıklayarak bir “image” dosyası oluşturabilirsiniz. Sonrasında bu dosyayı sisteminizi olduğu gibi eski hÂline getirmek icin kullanmanız mumkun. Son olarak BIOS’unuzu son surumune yukselttikten sonra format işlemine gecebilirsiniz.
Format işlemine gectiğiniz zaman “temiz” bir kurulum gercekleştirdiğinizden emin olmanız gerekiyor. Yani işletim sisteminizi Windows 10’a yukseltme işlemi yapmak yerine bilgisayarınıza format atarak sıfırdan bir Windows 10 kurulumu yapmanız gerekiyor. Bu sayede olası sorunları en aza indirgemiş oluyorsunuz.
Her şeyi denediniz ama yine de Windows 10 bilgisayarınıza kurulmuyor mu? Endişelenmenize gerek yok. Bu aşamada Windows 8.1’i bilgisayarınıza kurarak Microsoft’un sunduğu destekten 3 sene daha yararlanmaya devam edebilirsiniz. Windows 8.1, Windows 10’a kıyasla cok buyuk bir atılım değil yani Windows 10 desteklemeyen bilgisayarınızın Windows 8.1’i destekliyor olması olası.