FPS nedir ve FPS arttırma nasıl yapılır soruları ile son zamanlarda sıkca karşılaşıyoruz. FPS ne demek cevap alacağımız yazımızda, ayrıca FPS yukseltme işlemini de sizlere anlatacağız. Ayrıca oyunlarla ilgilenen biriyseniz, oyunlarda FPS arttırma nasıl yapılır size bunlardan da bahsedeceğiz.

FPS arttırma problemi daha cok bilgisayar oyunlarıyla ilgilenen kişilerin, baş belası olarak bilinir. Ani FPS duşmesi bu kişiler icin onemli bir sorun haline gelir. Peki, FPS nedir, gelin hep beraber inceleyelim.

FPS nedir? – FPS acılımı
FPS ne demek diye sorarsanız, “Frames-per-second” kelimesinin kısaltmasıdır diyebiliriz. Turkce karşılığı ile saniye başına duşen kare sayısı. FPS ne demek sorusuna asıl cevap ise, grafik kartınızın her saniyede kac kare oluşturabildiğini veya monitorunuzun bir saniyede kac kare gosterebileceğini belirten değerdir diyebiliriz. İlki grafik kartınızın işlem gucune, ikincisi ise tamamen monitorun yenileme hızına bağlıdır.

Fakat FPS nedir sorusu sadece bilgisayar oyunları oynayan kişilerin yaşadığı bir sorun değil, profesyonel bir şekilde fotoğraf veya video cekiyorsanız, FPS duşmesi sizin icin de sorun olabilir. Cekimlerde FPS, saniyede kac tane kare veya goruntu cekildiği anlamını taşır. Daha yuksek FPS sayımıyla, genellikle 30 FPS ile 60 FPS arasında olan daha doğal bir cekim elde edersiniz. Dolayısıyla FPS ne demek ya da FPS nedir sorusunu sadece oyuncular sormaz.

FPS olcme nasıl yapılır?
Oyunlarda FPS veya kare hızını bilmek, belirli bir oyunda grafik kartınızın performansını değerlendirmenize yardımcı olur. Oyununuzda ciddi bir gecikme varsa, bu FPS verilerini oyununuzun grafik ayarlarını değiştirmek icin kullanabilir ve daha iyi bir oyun icin FPS’yi arttırabilirsiniz. Fakat buradaki soru, FPS olcme nasıl yapılır?

Buradaki cevap, FPS olcme programı kullanmaktır. Oyunlarda kare hızlarını olcmek icin kullanılabilecek sadece birkac arac var. Bizce en iyi FPS sayacı ile sizlere FPS nasıl olculur gostereceğiz. FPS testi icin sizlere birkac program onerimiz olacak, FPS test işlemini aşağıdaki programları kullanarak yapabilirsiniz:

1-NVIDIA GeForce Experience

2-Steam

3-Fraps

4-PlayClaw

5-Overwolf

Yukarıda listelediğimiz programlardan Fraps’ı kullanarak FPS olcme ve FPS gosterme işlemlerini gostereceğiz. Bu program cok yuksek sistem gereksinimlerine ihtiyac duymadığı icin herkes tarafından kullanılabilir.

1 – https://www.fraps.com/download.php bu linke girerek programı bilgisayarınıza indirin.

Ekli dosyayı goruntule 1330
2 – Bu FPS olcen ve aynı zamanda FPS gosteren program indirmesini tamamladıktan sonra, bilgisayarınızda kurulumunu yapın ve aşağıda gosterdiğimiz sırayla tıklamalarınızı gercekleştirin.

Ekli dosyayı goruntule 1328
Bu program oyun videolarını kaydetmek, ekran goruntuleri oluşturmak ve FPS gosterici alanında en populer programlardan biri. Bu uygulama oyun ici FPS gosterme ozelliğine sahip olduğu icin, oyunlarda FPS gorme şansınız olacak.

Fraps, oyunların ve diğer kopyaların goruntulerini (statik veya video) yakalamakta uzmanlaşmış bir uygulamadır. Ucretli bir uygulama ancak bazı ozellikleri ucretsiz sunuyor. Bu ozellikler aralarında FPS olcer bulunmaktadır.

FPS kac olmalı?
Yukarıda da soylediğimiz gibi, FPS ne demek kavramının karşılığı saniye başına ekrana gelen resimdir. FPS’iniz ne kadar coksa o kadar iyi bir goruntu kalitesine sahip olursunuz. FPS kac olmalı sorusunun cevabı, değişken olmasına rağmen genel standartları vardır.


Bilgisayarınız icin olması gereken en duşuk, ortalama ve en yuksek FPS değerleri, kullandığınız program ya da oyuna gore değişmektedir. Fakat genel olarak, FPS olcme programınızı kontrol edin. Programdaki değer 30 FPS’in altına duşerse, bir şeyler ters gidiyor demektir.

FPS sabitleme mumkun mu?
Ani FPS duşmelerine karşı tedbir almalısınız ve oyunlarda FPS arttırma aslına bu konuda daha mantıklı bir secenek olsa da, FPS sabitleme de yapabilirsiniz.

Bundan dolayı FPS sabitleme elbette mumkun, fakat bilgisayarınızın ozelliklerine gore değişiklik gosteriyor. FPS sabitleme her oyun ve her ekran kartı icin farklı işliyor.


Mesela League of Legends oyununu ele alalım, oyun sırasında FPS neden duşer bilmiyorsunuz ve FPS sabitleme işlemine yoneliyorsunuz. Peki, bu işlemi nasıl yapacaksınız? Fazla zor değil, oyun icindeki ayarlar kısmından “dikey senkronizasyonu “ etkinleştirin. Bu işlemi yaptıktan sonra FPS 60 olarak sabitlenecektir.