Slayt yapma konusunda karar verip, neden yapmanız gerektiğini anladıysanız, sonraki işlemlere gecmeden bazı puf noktalara da dikkat etmeniz gerekmekte. Dikkat edilmesi gereken bazı temel noktalar ise sırasıyla şu şekilde:

  • Slayt programı secimi,
  • Slaytta konuyu nasıl secmeniz gerektiği,
  • Slaytta sure kullanımı ve uzunluk tespiti,
  • Slaydın alt sayfalarının planını nasıl yapmanız gerektiği,
  • Slaydı hazırlama kısmının nasıl yapıldığı,
  • Slayt bittikten sonra, planınıza bir sunum da dahil ise bunun nasıl olması gerektiği.
Bu maddeler aslında birbiriyle cark sistemi gibi calışmakta. Yani aslında birinin iyi olması, diğerinin uzerine binen yuku azaltmakta ve tam anlamıyla yapılan sunumu kusursuz bir şekilde işletmektedir. Şimdi gelin bu adımları sırasıyla oğrenmeye calışalım.

Slayt programı ceşitleri nelerdir ve program secimi nasıl olmalıdır?
Slayt yapmak istediğinizde, ozellikle sunulan program seceneklerinin cokluğundan dolayı kendinizi bir karmaşanın icinde bulabilirsiniz. Cunku ucretli ya da ucretsiz onlarca slayt yapma programı, daha slaydınızı hazırlamaya başlamadan sizleri bekliyor olacak.

Bu aşamada ihtiyaclarınızı siz belirlemeli ve ihtiyaclarınıza gore slayt programı secimini yapmalısınız. Eğer ki ust duzey slaytlar arası gecişlere ihtiyacınız yoksa, kendiniz, sade ve anlaşılır, ayrıca mevcut imkanlarınızı da zorlamadan bir slayt yapmak istiyorsanız, size onerimiz PowerPoint slayt yapma programını kullanmanız. Rehberimizin devamını okuduğunuzda PowerPoint slayt yapma programı uzerinden nasıl slayt yapılır onu da temel anlamda oğrenmiş olacaksınız.

Gunumuzde coğu bilgisayarda bulunan bu Microsoft hizmeti, slayt yapmanız icin size gereken tum desteği sağlayacaktır. Bilgisayarlarında bulunmayanlar ise basit bir Google araması ile PowerPoint’e sahip olabilirler.

Yazıda kullanacağımız slayt programı PowerPoint 2016 versiyonu ve kullanılan bilgisayar ise Windows 10 olacak. Sizin versiyonunuz daha duşuk ya da bu yazıyı okuduğunuzda daha guncel olursa, mantık yine aynı kalır ama tıklanılan butonların konumları ve isimleri değişmiş olabilir.

Bu yazının ana amacı sizlere programları tanıtmak değil, temel anlamda slayt nasıl yapılır onu anlatmak olduğundan, bu konunun detayını başka bir yazımıza saklayalım ve slayt yapımı anlatımı ile devam edelim.

Slayt icin iyi bir konu secimi nasıl olmalı?
Slayt hazırlama işleminde hatırı sayılır etkiye sahip olan diğer bir madde ise konu secimi. Slaydınızın mutlaka guzel ve etkili bir konu secimine sahip olması gerekiyor. Eğer ki bir kitleye hitap ediyorsanız, bu kitlenin konu ile alakalı bilgi duzeyini bilmeniz ya da tespit etmeniz gerekli. Bunları yaparken de tabii ki sorumlu ve bilgili olduğunuz alanın farkına varmalısınız.

Konu başlığınız ne cok genel, ne de cok dar olmalı. Orneğin teknoloji alanında sizden bir sunu yani bir slayt yapmanız isteniyorsa, başlığı “Teknoloji” olan bir sunum sizi hem sunarken hem hazırlarken cok zorlayacaktır. Bunun yerine daha dar ve etkili bilgiler verebileceğiniz “Teknoloji cocuklar tarafından nasıl kullanılmalı?” gibi bir başlık, sizin daha cok işinize yarayacaktır.

Tabii ki bu durumun slaydın suresi ile doğrudan alakası var. Eğer ki slaydı sunacaksanız ve size verilen sure on dakika ise konuyu on dakikaya gore, size verilen sure altmış dakika ise konuyu altmış dakikaya gore belirlemeniz gerekmekte.

Slaytta sure kullanımı ve uzunluğun tespiti
Bu işi profesyonel anlamda icra eden, yani surekli slayt yapan sunucular ve konuşmacılar, sure uzadıkca sunumu yapmanın kolaylaştığını soyluyor. Fakat ne zaman sunumu daha az bir sureye sıkıştırmaya calışırsanız, aynı şekilde zorlaştığını da. Dolayısıyla iyi bir slayt hazırlama işlemi icin bu konuda dengeyi kurmanız gerekli.

Cunku sure ile anlatım konusunda doğrudan bir ilişki var. Kısa bir sunuma hazırlanmak ya da slaydınızı kısa yapmak size kolay geliyor olabilir. Fakat slaydın konusunun kısa bir zamanda ve etkili şekilde dinleyene gecmesi daha zor bir iştir.

Bundan dolayı sure ve konu secimini iyi yapmanız gerekiyor. Anlatacağınız konu uzun bir konu ise onun daha alt bir alanını alıp sureyi verimli kullanmanız yararınıza olacaktır. Bunun yanı sıra kısa bir konu uzerine cok konuşmakta bazen dinleyeni yorabilir ve slayttan ilgisinin kopmasına neden olabilir.

Bunun arasındaki dengeyi belki hemen kuramayabilirsiniz. Fakat bu durum yaptığınız slayttan slayda değişecek ve gittikce gelişeceksiniz.

Slayt sayfalarının planını nasıl yapmanız gerekiyor?
Oncelikle slaydımızın konusunu ve varsa bize verilen sureyi de aynı şekilde belirledik. Elimizde olan bu verilerle, şimdi slaydımızın alt sayfalarında nelere değineceğimizi planlamamız gerekli.

Oncelikle slayt başlarında konu ile alakalı dikkat cekici bir soru ya da bilimsel bir araştırmaya yer vermeye ozen gostermelisiniz. Yaptığınız bu hareket, slaydı dinleyen ya da okuyan kişiler tarafından dikkat cekecek ve slaydın sonrasına odaklanmalarını sağlayacaktır.

Dikkat cekici bir giriş yaptıktan sonra yine eğer ki bu slaydı sunuyorsanız, sizi dinleyenlerin dikkatini hep ayakta tutmak icin ara ara sorular sorabilirsiniz. Tabii slaydınızı sunmayacaksanız bu kısmı atlayabilirsiniz.

Slaydı yapacağınız konuda anlatılması gereken ve hedef kitleniz ile alakalı olan şeylere de dikkat cekmeniz gerekmekte. “Teknoloji cocuklar tarafından nasıl kullanılmalı?” başlığını konunun başlarında verdik diye bu başlık uzerinden ornek verelim.

Eğer ki hedef kitleniz normal duzeyde aileler ise, onlara evin icinde dikkat edilmesi gerekenleri, yanlış ya da doğru kullanımda cocuk uzerinde davranışsal anlamda ne gibi etkiler bırakacağını ya da teknolojinin cocukların derslerinde doğru kullanımda nasıl katkıda, yanlış kullanımda nasıl zararda bulunacağını anlatabilirsiniz.

Fakat hedef kitleniz aileler değil de cocuklarsa, yani bu slaydı ya da sunumu, konu ile alakalı doğrudan cocuklara izletecek ya da sunacaksanız, o zaman ona gore orneklikler ve parcalar oluşturmalısınız ki cocukların ilgisini cekip, daha da rahat anlaşılasınız.