Slayt nasıl hazırlanır?
Slayt hazırlama ile alakalı slayt programı secildi, ana konumuz belirlendi, suremiz belli ve diğer slayt sayfalarında nelere değinileceği de planlandı. Şimdi geriye yapmamız gereken, sadece slayt yapımı ve slaydın gosterimi (sunumu) kaldı.

Slayt programı secim kısmında da değindiğimiz gibi, bu yazıda coğunluk tarafından kullanıldığı ve kolay erişilebildiği icin, PowerPoint slayt yapma programını kullanacağız.

PowerPoint slayt yapma programı ile slayt yapmak
PowerPoint slayt yapma programı, şu an slayt yapan coğu kişi tarafından kullanılan, hızlı ve arayuzu basit bir slayt programı. Acıkcası PowerPoint slayt yapma işlemi, slayt nasıl yapılır diye soru soran insanlara tavsiye edilen ilk ve en basit yontem.

Oncelikle aşağıdaki gorselde gormuş olduğunuz gibi, masaustumuzde boş bir alana sağ tıklayarak sırasıyla “Yeni” ve ardından “Microsoft PowerPoint Sunusu” seceneğine tıklıyoruz. Boylelikle PowerPoint dosyamızı oluşturuyoruz ve slayt hazırlama işlemine başlamış oluyoruz.

Ekli dosyayı goruntule 1339
Sonrasında gormuş olduğunuz gibi bilgisayarımızda “Yeni Microsoft PowerPoint Sunusu” adında bir PowerPoint dosyası oluşmuş oluyor. Bu dosyaya cift tıklayarak acıyoruz.

Karşımıza gelen ekranda “ilk slaydı eklemek icin tıklayın” diyor ve biz de o alana bir kez tıklıyoruz.

Tıkladıktan sonra ekran bu şekle donuşuyor.

Tabii ki bu şekilde slaydımız gorsel anlamda kotu gozukuyor. Slayt yapma konusunda daha bircok gorsel guzelleştirme de mumkun. Fakat bu anlatımda, program uzerinde slayt yapımını olabildiğince kolay bir şekilde anlatmaya calıştığımızdan dolayı işi PowerPoint’e bırakıyoruz.

Yukarıdaki menuden “Tasarım” sekmesine tıklayarak karşımıza cıkan tasarımlardan beğendiğimizi tıklayıp secebiliriz. Aynı zamanda tasarımların sağında bulunan ok işareti ile aşağıdaki daha bircok tasarımı gorebilirsiniz. Orneğin biz soldan yedinci tasarıma tıkladık ve slaydımız bu şekle donuştu.

Ekli dosyayı goruntule 1338
Sonrasında “Başlık eklemek icin tıklatın” yazan alana tıkladık ve yazı icerisinde ornek verdiğimiz başlığı yazdık, altındaki alanda ise alt başlık ya da yazar ismini ekleyebileceğiniz alan var. Oraya da yazı yazabilir ya da tıklayıp silebilirsiniz. Başlığı yazdıktan sonra slaydımız bu hale geldi.


Slaydımızın kapağı hazırlandı. Şimdi sırada planladığımız, geri kalan alt slaytları eklemek var. Solda gorduğunuz kucuk mavi dikdortgenin altında gri bir boşluk alanı var. O boşluğa sağ tıklayıp “yeni slayt” butonuna tıklamalısınız.


Gorduğunuz gibi tıkladık ve solda bir adet daha dikdortgen oluştu. Bu dikdortgenlerden her biri sizin bir slayt sayfanızı temsil ediyor. Bunlar arasındaki gecişleri fareniz ile tıklayarak yapabildiğiniz gibi, aşağı ve yukarı yon tuşları ile de yapabilirsiniz.

Ekli dosyayı goruntule 1337PowerPointte gorsel ekleme ve slaydı zenginleştirme
Diyelimki alt sayfanızı daha guzel gostermek icin konu ile alakalı bir gorsel eklemek istiyorsunuz. Bunu mavi ekranın ortasında gozuken 6 adet simgenin sol altındakine tıklayarak yapabilirsiniz.

İnternetten gorselinizi indirdikten sonra ya da kullanacağınız gorseli bilgisayarınıza aktardıktan sonra buraya tıklıyoruz ve gorseli seciyoruz. Sonrasında gorseli istediğimiz gibi hareket ettirerek ya da buyultup kuculterek istediğimiz konuma getirebiliyoruz.

Ya da hic buna gerek duymayıp, daha basit bir yol olan tut surukleyi kullanabilirsiniz. Masaustunuzden ya da bilgisayarınızın herhangi bir klasorunden aldığınız bir gorseli fareniz ile tutup, slaydın bu ekranına suruklerseniz resminiz yine eklenmiş olur.

Tabi burada eklenebilecek şey sadece bir resim değil bir video da olabilir. Bunu da aynı şekilde masaustunuzden slaydınıza surukleyip ekleyebilirsiniz.

Bu secenek sayesinde slaydımıza biz de gorsel ekledik ve alt sayfamız artık bir gorsele sahip olmuş oldu.

Ekli dosyayı goruntule 1336
Bu resmin yanına diyelim ki bir metin eklemek istiyoruz. Bunun icin yukarıdaki sekmeden “Ekle” kısmına tıklıyoruz ve sonrasında metin kutusu seceneğine tıklayarak, metin yazabileceğimiz kutuyu oluşturmak istediğimiz yeri faremizle seciyoruz. Ayrıca bu metin kutularını da yine tutup surukleyebiliyor, ya da koşelerindeki noktalardan istediğimiz boyutlara getirebiliyoruz.

Ekli dosyayı goruntule 1335
Oranın da icini yazı ile dolduruyoruz. Sonrasında başlığımızı da duzeltiyoruz ve gorduğunuz gibi ikinci slayt sayfamızda hazır hale gelmiş oluyor. Yazının rengini, boyutunu ve font ayarlarını da “Giriş” sekmesi uzerinden, istediğiniz oğeyi sectikten sonra değiştirebilirsiniz.

Ekli dosyayı goruntule 1334
Bu slayttaki oğelere ayrıca animasyonlar da ekleyebilirsiniz. Orneğin eklediğiniz resim, oynatma esnasında bir efekt ile gelsin istiyorsanız, bunun da seceneği var. Efekti eklemek istediğiniz oğeye tıklayıp, animasyon sekmesinden istediğiniz efekti uygulayabilir, tıklama ile mi yoksa zaman ayarlı mı geleceğini secebilirsiniz.

Ekli dosyayı goruntule 1333

PowerPoint ile muzikli slayt yapma
Slayt nasıl yapılır sorusunu soran bir kişi, yine aynı şekilde muzikli slayt yapma işlemi cok zor mu diye de merak etmekte. Fakat merak etmeyin. Yapmanız gereken işlem gercekten cok basit. Yapılan bu muzik ekleme işlemi, eğer ki siz slaydı sunmayacaksanız ve bu sunumu gorsel bir gosteri haline getirecekseniz, işinize cok yarayacaktır.

Bunun icin yine PowerPoint slayt yapma programı icindeki secenekleri kullanacağız. Eklemek istediğiniz ses kaydı ya da fon muziğini bilgisayarınız uzerine kayıt ettikten sonra sırasıyla, ust menuden “Ekle” kısmına, ardından “Ses” simgesine ve sonrasında “Bilgisayarımdaki ses” sececeğine tıklayalım.

Ekli dosyayı goruntule 1332
Şimdi sadece eklediğiniz sesin ne zaman başlayıp, ne zaman duracağını secmeniz gerekmekte. Bu ayarları da yaptıktan sonra, artık slaydınıza istediğiniz sesi eklemiş oluyorsunuz.

Ekli dosyayı goruntule 1331
Siz de PowerPoint uzerinde, genel olarak bu yazıda anlattığımız şekilde ya da bu programa ait anlatamadığımız daha bircok sekmede gezip keşifler yaparak, kendi slaytlarınızı oluşturabilirsiniz.

Anlattığımız basit yollarla duşuncelerinizi ifade edebilir, başlangıc icin rahatlıkla orta derecede bir slayt yapabilirsiniz.

Slayt gosterisi nasıl yapılır?
Slayt gosterisi nasıl yapılır? sorusuna kadar bircok adımdan gectik. Slayt gosterisi nasıl yapılır? Slayt nasıl yapılır? Sorusunun gelmiş olduğumuz en son adımı.

Artık slaydımız elimizde ve sunuma hazır hale geldiğine gore sunarken ne yapmamız, nelere dikkat etmemiz gerekli biraz da bunlara değinelim.

Oncelikle hazırladığınız slaydı sunmadan once bir prova yapmanız ve hedeflediğiniz sure ile kıyas yapmanız gerekmekte. Bu hem siz slaydı sunmadan once heyecanınızı alır, hem de sizi daha da hazır bir hale getirerek, gormediğiniz eksiklerinizi kapatmanıza yardımcı olur.

Slaydı sunmadan once dosyayı acıp, F5 tuşu ile sunumu oynatmaya başlarsınız ve artık gerisi tamamen sizin ve sizi izleyenlerin arasındadır.

İhtiyacınız olan şey sadece slaydı hazırlayıp birilerine yollamak ya da bir şekilde muzikli bir gosteri haline getirmek de olabilir. Fakat genel olarak slaytlar sunum icin kullanıldığından dolayı, yazımızda slayt programı kullanımının yanı sıra, sunum tarafına ait tuyolar da vermemiz gerekti.

Sonuc olarak slayt nasıl yapılır? sorusuna binaen yazılmış olan bu yazı uzun surse de, yapılan işlem gercekten basit. Zaten siz de slayt hazırlama işlemine başlayınca PowerPoint slayt yapma programını keşfedecek ve slaydınıza kendinizden bir şeyler de katabileceksiniz.

Ozellikle kendinizi ifade etmekte sıkıntı yaşıyor ve insani ilişkilerinizde konuşma cesaretini kendinizde bulamıyorsanız, bu şekilde ufak caplı sunumları etrafınızdaki insanlara ya da okulunuzdaki arkadaşlarınıza yapmak, size mutlak bir ozguven ve toplum icerisinde konuşma becerisi kazandıracaktır.