Uygulama ve işletim sistemi ayarları
Oncelikle kullandığınız uygulamalarda başlayabileceğiniz potansiyel geliştirme secenekleri bulunuyor. Başlangıcta uygulamanızın ayarlar kısmına bakarak onunuzde neler olduğunu gorun.
Orneğin Windows ya da Mac icin Spotify uygulamasında Secenekler menusunde Premium uyeler icin yuksek kalite seceneği bulunuyor. iTunes‘da ise oncelikle Tercihler’i acın ve ardından Calma/Oynatma kısmına gelin. Burada Ses Geliştirici‘nin secili olduğundan emin olun. Ses Geliştirici’nin surgusuyle oynayarak kalitede keyfinize gore ayarlamalar da yapabilirsiniz.
Uygulama ayarlarınızı yaptıktan sonra, işletim sisteminizin ses ayarlarınıza gecebilirsiniz. Windows‘ta Denetim Masası’na ardından Ses sekmesine girin. Burada Hoparlor’e tıklayın ve Ozellikler’i secin. Karşınıza Geliştirmeler ve Gelişmiş secenekleri cıkacak. Bu sekmelerin altında onunuze cıkan secenekleri deneyerek, kendi ses deneyiminize en uygun olanı kullanın.
Eğer varsayılan ses uygulamalarınız ve işletim sistemi secenekleriniz sizi tatmin etmiyorsa, ucuncu parti kullanabileceğiniz cok fazla eklenti bulunuyor. Ozellikle Mac-iTunes ikilisi icin BitPerfect tavsiyelerimiz arasındayken, Boom 2 de Mac cihazınızın sesini cok daha zengin, temiz ve yuksek hÂle getirecektir.
Hear ise hem Mac, hem de Windows işletim sistemlerinizde kullanabileceğiniz bir başka ses geliştiricisi uygulama. Hem hoparlorle, hem kulaklıkla kullanabileceğiniz Hear bolca secenek sunuyor.
Windows icin bir secenek ise DFX Audio Enhancer ve internet uzerinden video yayını yapıyorsanız ya da Skype uzerinden konuşma gercekleştiriyorsanız harika bir uygulama. Varsayılan ayarlar coğu zamanda iş goruyor ve isterseniz ekolayzer secenekleriyle kendinizce duzenleyebiliyorsunuz.
Donanım ve diğer ekstra cihazlar
En başarılı ses uygulaması secenekleriyle bile bazen dizustu bilgisayarınız kotu ses performansı verebiliyor. Bu durumda değerlendirmeniz gereken donanımsal secenekler mevcut.
Bunun icin uzman olmanıza da gerek yok ve kısa bir araştırmayla laptopınıza birkac ek cihaz ekleyebilirsiniz. Eğer cihazınıza bağlanan cok fazla kablo sizi rahatsız ediyorsa, Bluetooth teknolojili kulaklıkları tercih edebilirsiniz.
Bir diğer secenek olarak da, taşınabilir ceviricileri kullanabilirsiniz. Orneğin, 7.1 Surround ses desteği sunan taşınabilir ses kartı Creative Sound Blaster E5 bu konuda başarılı bir ornek ve bilgisayarınıza direkt USB aracılığıyla bağlanabiliyor. Schiit Fulla (maalesef ulkemizde satışı yok) ve Audioquest DragonFly ise diğer ‘kompakt’ ve daha uygun fiyatlı cozum secenekleri. Butcesi yuksek olanlar icin ise Creative Sound Blaster X7 kesinlikle cok daha iyi bir harici ses kartı seceneği.
Kısacası, laptop uzerindeki ‘ses zinciri’ pek cok elemente bağlı ve bunların arasında kopukluk olmamasına dikkat edin. Uygulamalarınızı başarıyla kurup ayarladıktan sonra, hÂl eksik hissediyorsanız da her butceye uygun donanım cozumleri mevcut.
Dizustu bilgisayarda ses kalitesini arttırma
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●4 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Dizustu bilgisayarda ses kalitesini arttırma
-
01-01-2021, 23:07:46