İnternet sağlayıcınız hattınızın desteklediği en iyi bant genişliğini sunsa da bazen modemde ince ayar yaparak tam verimi yakalamak size kalır. Mobilin hakimiyet kurduğu gunumuzde, kablolu bağlantılar artık pek tercih edilmiyor.
Wi-Fi standartlarının gelişmesi ozellikler 5GHz bandında 802.11 ac modemlerin yaygınlaşması ile birlikte, kablosuz ağlar kablolu ağların performansını yakalar duzeye geldi.
Peki, kablosuz ağı tam verim alarak kullanmak icin ne yapmak gerekiyor? Modemi otomatik ayarlarda kullanmalı mı yoksa ince ayar yapmalı mı? En iyi Wi-Fi ayarı rehberimizde bu sorunun cevabını veriyoruz.
En İyi Wi-Fi Ayarı Nasıl Yapılır?
1. Adım: Modemin altında yer alan “IP: 192.168.x.x” bolumunu tarayıcınıza yazın. Kullanıcı adı ve şifre bolumune ise yine modemin altında yer alan bilgileri yazın.
2. Adım: Wi-Fi (Kablosuz Ağ) bolumune tıklayın.
3. Adım: Benzersiz bir SSID yani Wi-Fi adı belirleyin.
4. Adım: SSID gizle seceneğini pasif halde bırakın.
5. Adım: Eğer 802.11 ac bir modem kullanıyorsanız burada tum protokollerin bulunduğu seceneği işaretleyin. Eğer kullanmıyorsanız ve evinizdeki kablosuz bağlantı kuracak cihazlar yeni model ise; kablosuz modunu N only modunu, değil ise b/g/n modunu secin.
6. Adım: Kanal bant genişliği bolumunde ise eğer modeminiz 5GHz ise burada 20/40 MHz’yi eğer 2.5GHz ise sadece 20 MHz‘yi secin.
7. Adım: Kanal secimi. Bu bolum can alıcı nokta diyebiliriz. Kanal secimi cevrenizdeki diğer modemlere gore farklılık gosterecek. Peki, boşta olan ve parazite yol acmayacak kanalı nasıl sececeksiniz?
Android cihaz kullanıyorsanız buradan Wifi Analyzer uygulamasını indirip tarama yapın. Cevrenizdeki kablosuz ağların kullandığı kanalları goruntuledikten sonra modeminizden boşta olan kanalı secin. Eğer boş ise 8, 11 veya 13. kanalı secmeniz daha sağlıklı olacak.
Ekli dosyayı goruntule 1382
Windows‘ta ise WifiInfoView programını buradan indirip Wi-Fi kanallarını goruntuleyebilirsiniz.
Ekli dosyayı goruntule 1381
Mac‘te ise “alt” tuşu ile Wi-Fi simgesine tıklayın. Acılan menude “Kablosuz Ağ Tanıları” bolumu acın. Kablosuz Ağ Tanıları acıldığında durum cubuğundaki Pencere>Tara seceneği ile Wi-Fi kanallarını goruntuleyebilirsiniz.
Ekli dosyayı goruntule 1380
8. Adım: Kimlik doğrulama yonetiminden WPA2‘yi ve WPA şifrelemesinden AES‘i secin.
Bu işlemleri uyguladıktan sonra Wi-Fi’de yaşadığınız bağlantı ve hız sorunlarınız cozume kavuşacaktır.
Ekli dosyayı goruntule 1379
En İyi Wi-Fi Ayarı Nasıl Yapılır?
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- En İyi Wi-Fi Ayarı Nasıl Yapılır?
-
01-01-2021, 23:07:31