Dizustu bilgisayar kullanmanın en buyuk dezavantajı, elektirik olmayan yerlerde bilgisayar kullanırken bataryanın bitiyor olmasıdır. Windows Dizustu bilgisayarlarda batarya omrunu daha tasarruflu kullanarak daha uzun uzere kullanabilirsiniz. Bu makalede dizustu bilgisayarda bataryadan nasıl tasarruf ederek daha uzun kullanılacağından bahsedeceğiz. Bu makaleden bahsetmeden once bataryanızın fiziksel durumunun nasıl olduğunu bu makaledeki bilgilerden faydalanarak oğrenebilirsiniz.



Pil tasarrufu modu
Windows 10’un yerleşik guc tasarrufu seceneklerinden yararlanmanın en kolay yolu, Pil Tasarruf modunu kullanmaktır. Sistem kaynaklarını azaltır ve pil omrunu uzatır.

Bu mod, dizustu bilgisayarınızın pili yuzde 20’nin altına duştuğunde otomatik olarak etkinleşir, ancak bu ayarı isterseniz kendi kullanımınıza gore ozelleştirebilirsiniz.

PC’nizin hangi pil modunda olduğunu kontrol etmek icin, sağ altta yer alan gorev cubuğunun bildirimler alanındaki pil simgesini tıklayın. Bir pencere gecerli pil omru yuzdesini ve guc modunun seviyesi goruntuler.

Ekli dosyayı goruntule 1693

Guc modunu seviyesini kaydırma cubuğunu sağa sola kaydırarak performans ayarlamasını yapabilirsiniz. En sağa getirdiğinizde en iyi performans olarak ayarlanır. Bu durumda batarya cabuk biter. En sola getirildiğinde batarya omrunu daha uzun sureli kullanmak icin ayarlanır. Bu nedenle bataryadan tasarruf etmek icin kaydırma cubuğunu en sola getirin.

Ekli dosyayı goruntule 1698

Bu modun ne zaman otomatik olarak aktif olacağını değiştirmek istiyorsanız, Windows “Ayarlar” uygulamasını acın buradan “Sistem” ve ardından “Pil” seceneğini tıklayın. Sağ tarafta “Pil Tasarruf ” sekmesinde aktivasyon noktası yuzde 20’den, otomatik etkinleştirme noktasını değiştirmek icin kaydırıcıyı hareket ettirin.

Ekran Parlaklığını Azalt
Dizusut bilgisayar bataryasını en fazla azaltan unsur yuksek ekran parlaklık ayarıdır. Ekran parlaklığını azaltırsanız, dizustu bilgisayarınızın guc kullanımını onemli olcude azaltırsınız.

Ekli dosyayı goruntule 1697

Ekran parlaklığını değiştirmek icin Ayarlar> Sistem> Monitor’e giderek sağ tarafta acılacak “Yerleşik ekran parlaklığını değiştir” başlığı altındaki kaydırma cubuğunu kullanarak yuksek olan ekran parlaklığını azaltabilirsiniz.

Uyku modu yerine Hazırda Bekletme Modunu Kullanın
Dizustu bilgisayarınızın kapağını kapattığınızda veya bir sure mudahala etmediğinizde, Uyku moduna gecer. Bu duşuk guc modu, sisteminize hızlı bir şekilde devam etmenizi sağlar, ancak pili kullanmaya devam eder. Zamanla, piliniz tamamen boşalacaktır.

Hazırda Bekletme modunu alternatif olarak kullanabilirsiniz. Gecerli Windows oturumunun anlık goruntusunu sabit surucuye kaydeder, boylece dizustu bilgisayarınızı kapatabilirsiniz. Uyku modundan daha yavaş, ancak pil kullanımınızı daha uzun sure koruyacaktır.

Uyku modundan Hazırda Bekletme moduna hızlı bir şekilde gecmek icin klavyenizdeki Windows + R tuşlarına basın ve ardından Windows Guc Secenekleri menusunu acmak icin calıştır kutusuna “powercfg.cpl” yazın. Sol kenar cubuğundan, “Guc Duğmelerinin Ne Yapacaklarını Secin” i tıklayın.

Ekli dosyayı goruntule 1696

Ust kısımdaki “Şu Anda Kullanılamayan Ayarları Değiştir” i tıklayın. Her acılır menuyu tıklayın ve “Uyku” yu “Hazırda Beklet” olarak değiştirin.

Bilgisayarınızı tamamen uyku moduna gecirme seceneğini kaldırmak icin, “Kapat Ayarları” bolumundeki “Uyku” yanındaki kutunun işaretini kaldırın. İşiniz bittiğinde, “Değişiklikleri Kaydet” i tıklayın.

Batarya Boşaltan Uygulamaları Devre Dışı Bırakın
Bilgisayarınızdaki bazı uygulamalar bataryanızı fazla tuketiyor olabilir. Bu nedenle hangi uygulamanın ne kadar enerji harcadığını oğrenmeniz gerekir. Hangi proramın ne kadar enerji harcadığını oğrenmek icin;

Windows 10 “Ayarlar” uygulamasını acın ardından “Sistem> Pil”seceneğini tıklayın. Gecerli pil yuzdesinin altında, “Hangi Pillerin Pil Omrunuzu Etkilediğini Gorun” bolumune tıklayın.

Ekli dosyayı goruntule 1695

Windows en fazla enerji harcayan uygulamaları listeler. Varsayılan olarak 24 saatlik bir liste gelir. Bunu altı saat veya bir hafta gosterecek şekilde değiştirebilirsiniz. Fazla guc harcaması yapan uygulamayı arka planda calışmasını kapatabilirsiniz veya uygulama kullanmadığınız bir uygula ise bilgisayardan tamamen kadırabilirsiniz.

Bluetooth ve Wi-Fi’yi devre dışı bırak
Bluetooth ve Wi-Fi’yi kullanmadığınız surece devre dışı bırakın. Bluetooth’u hızlı bir şekilde devre dışı bırakmak veya etkinleştirmek icin, gorev cubuğunun sağ alt koşesindeki Bildirimler simgesine ve ardından Bluetooth simgesine dokunun. Etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak icin Bluetooth simgesine tıklayın.

Wi-Fi’yi devre dışı bırakmak istiyorsanız, Windows Eylem Merkezi’ndeki ağ sembolunu tıklayın. Beliren ağ menusunde, devre dışı bırakmak icin “Wi-Fi” kutucuğuna tıklayın. Etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak icin “Wi-Fi” kutucuğuna tıklayın.

Windows 10 Guc Sorun Gidericisini kullanın
Dizustu bilgisayarınızın pil omru zayıfsa ve nedenini belirleyemiyorsanız, Windows 10 Guc Sorun Giderici’yi kullanabilirsiniz.

Windows 10 “Ayarlar” uygulamasını acın. Buradan, Guncelleme ve Guvenlik> Sorun Gider> Guc oğesine tıklayın ve ardından aracı etkinleştirmek icin “Sorun Gidericiyi Calıştır” seceneğine tıklayın.

Ekli dosyayı goruntule 1694

Windows, gecerli ayarları pil omrunu etkileyebilecek olası sorunlar icin arayacaktır. Algılanan sorunları gidermek icin eşleşmeyen ayarları otomatik olarak değiştirir.

Sorun giderme aracı cok profesyonel bir arac değildir. Ancak farkedemediğiniz basit sorunlar varsa onları bulur ve cozer.

Dizustu bilgisayarınızın pil omru beklentilerinizi karşılamıyorsa, muhtemelen batarya omru bitmiştir. Batarya omrunu kontrol edin. Batarya omru bitikse, bilgisayarınızı sık sık şarj edin ve mumkun olduğunca pil seviyesini yuzde 50’nin uzerinde tutmaya calışın. Batarya bitikse kendinize yeni batarya satın alma zamanı gelmiştir.